KITASWEATHER: Xιονιάς στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο

Έρχεται νέο χαμηλο βαρομετρικό

Ακραία ψυχρή για την εποχή αέρια μάζα επηρεάζει την περιοχή μας ενώ από την Τρίτη η περιοχή μας θα αρχίσει να επηρεάζεται από βαρομετρικό χαμηλό. 

Σήμερα Σάββατο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν περαιτέρω στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στο νότιο 1/2 της οροσειράς του Τροόδους και αναμένεται να παρατηρηθούν λίγες τοπικές χιονοπτώσεις. Οι χιονοστρώσεις θα είναι περιορισμένες κυρίως από τα 600 μέτρα και άνω. Τα φαινόμενα θα ακολουθήσουν νότια πορεία και πιθανόν να παρατηρηθεί λίγο χιονόνερο ή/και λίγες νιφάδες χιονιού σε νότια τμήματα του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοανατολικοί, εντάσεως 3-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 6-10 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -5 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί ισχυρός παγετός.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ακραία ψυχρός κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοανατολικοί, εντάσεως 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 6-12 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους -1 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 0 έως 2 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -13 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. Στα ορεινά/ημιορεινά θα σχηματιστεί ισχυρός παγετός, σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού παγετός ενω ασθενής παγετός αναμένεται τοπικά και σε παράλιες περιοχές.

Αύριο Κυριακή, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα ψυχρός για την εποχή με λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοανατολικοί, εντάσεως 3-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 6-9 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 11 έως 13 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -4 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί ισχυρός παγετός.

Αύριο το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες νεφώσεις, οι οποίες τοπικά θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοανατολικοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν παροδικά στα προσήνεμα τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 5-8 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους -1 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -9 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. Στα ορεινά/ημιορεινά θα σχηματιστεί παγετός ο οποίος θα είναι ισχυρός στα υψηλότερα ορεινά. Ασθενής παγετός θα σχηματιστεί και σε περιοχές του εσωτερικού αλλά και σε περιοχές μερικά χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές.

Την Δευτέρα, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα ψυχρός για την εποχή με λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες το απόγευμα και δεν αποκλείεται να δώσουν παροδική χιονόπτωση στα υψηλότερα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοανατολικοί, εντάσεως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 4-6 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Την Δευτέρα το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοανατολικοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 1 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -6 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. Στα ορεινά/ημιορεινά θα σχηματιστεί παγετός ο οποίος θα είναι ισχυρός στα ορεινά. Ασθενής παγετός θα σχηματιστεί τοπικά και σε περιοχές του εσωτερικού κατά τις αυγινές ώρες.

Το ύψος του χιονιού στο ξενοδοχείο Jubilee στις 15:30 (18/03/2022) ήταν γύρω στα 30-50 εκατοστά ενώ στη Χιονίστρα γύρω στα 60-120 εκατοστά.

πηγή: Offsite