Δεν κάνει πίσω η Βουλή για διαχειριστές δανείων

Μετά το Πάσχα αναμένεται τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις σε σχέση με τα νομοσχέδια που ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και καθορίζουν την αδειόδοτηση και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων.

Τα νομοσχέδια περιλαμβάνονται στο κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και αποτελούν τα τελευταία εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από την ΕΕ, ύψους €85 εκατ., από το ομώνυμο ευρωπαϊκό ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα νομοσχέδια έπρεπε να είχαν εγκριθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021 αλλά με τον ρυθμό που κινούνται οι διαδικασίες στη Βουλή, πιθανόν να μας βρει το καλοκαίρι για να πάρει η Κύπρος τα χρήματα, αν αποδεχτεί το νομοσχέδιο η Κομισιόν, όπως θα το τροποποιήσει η Βουλή. Τα υπόλοιπα 13 ορόσημα που προαπαιτούνταν για τη δεύτερη δόση έχουν υλοποιηθεί.

Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών ανέμενε με αγωνία τα μαντάτα από τη Βουλή σε σχέση με το μέλλον των νομοσχεδίων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να δώσει εξηγήσεις στους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους οποίους την Τετάρτη θα έχει νέα τηλεδιάσκεψη. Σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση τα μέλη της Επιτροπής δεν διαφοροποίησαν ουσιαστικά τις θέσεις τους από αυτές που είχαν τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», βουλευτές της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να έχουν έντονες επιφυλάξεις επί των νομοσχεδίων, καθώς θεωρούν πως καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εγγυητών. Και αυτό λόγω της πρόνοιας με την οποία οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των εγγυητών, μέσω της βάσης δεδομένων Άρτεμις και του Κτηματολογίου. Στη χθεσινή συζήτηση, βουλευτές της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τον προβληματισμό τους, τονίζοντας πως η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία εξαιρεί τους εγγυητές από το συγκεκριμένο έλεγχο και διερωτήθηκαν για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιμένει οι εταιρείες διαχείρισης δανείων να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμμένουν στην τροπολογία του ΕΛΑΜ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων, με την οποία θα απαγορευθεί η πρόσβαση των συγκεκριμένων εταιρειών στα δεδομένα των εγγυητών. Όπως πληροφορείται ο «Φ», τη συγκεκριμένη τροπολογία αναμένεται να συνυπογράψει και η ΕΔΕΚ, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το μέτωπο για τροποποίηση του νομοσχεδίου.

Πάντως, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα διαμηνύουν πως χωρίς την τροπολογία δεν πρόκειται να εγκρίνουν τα νομοσχέδια. Στο μεταξύ, η τροπολογία του ΔΗΚΟ, την οποία ετοίμασε προ εβδομάδων, είναι περίπλοκη και θα πρέπει να περάσει από τον απαιτούμενο νομοτεχνικό έλεγχο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η συγκεκριμένη τροπολογία να κατατέθηκε για να κερδίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης περισσότερο χρόνο. Από την άλλη, βουλευτές του ΔΗΣΥ έχουν διαφωνήσει με τη νέα καθυστέρηση στην προώθηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην λάβει έγκαιρα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, ανησυχεί πως, εάν εγκριθεί η τροπολογία του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων, η Κομισιόν δεν θα αποδεχθεί τα νομοσχέδια και θα απαιτήσει να επέλθουν αλλαγές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη, οι τεχνοκράτες των Βρυξέλων δεν αποκλείεται να δώσουν τελεσίγραφο στις κυπριακές αρχές, σε σχέση με τα νομοσχέδια. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη στάση που τηρεί η Βουλή, προσθέτοντας πως με αυτή την πρακτική χάνει την αξιοπιστία της. Στο μεταξύ, βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως η κυβέρνηση εάν επιθυμούσε πραγματικά θα μπορούσε να αλλάξει τις δεσμεύσεις που έδωσε στην Κομισιόν για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς το ίδιο το κράτος έχει καθορίσει τα ορόσημα που πρέπει  να υλοποιηθούν για να πάρει η Κύπρος €1.2 δισ. μέχρι το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: Philenews