Κερδίζει έδαφος στο ΑΚΕΛ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Φουλάρουν μηχανές στην Εζεκία Παπαϊωάννου, με τις διεργασίες του κόμματος τις προεδρικές εκλογές να μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία. Στο ΑΚΕΛ θέλουν το κεφάλαιο επιλογής υποψηφίου να κλείσει σύντομα και όλοι μαζί να ξεκινήσουν την προσπάθεια με στόχο αρχικώς το πέρασμα στον β’ γύρο και εν συνεχεία με τις κατάλληλες συνεργασίες, την επίτευξη της αλλαγής. 

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών επιμένουν στη λίστα την οποία φαίνεται να καταλήγει η ηγεσία του ΑΚΕΛ, με το όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Στη λίστα παραμένει και το όνομα του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος έχει ήδη εξαγγείλει την υποψηφιότητά του και η οποία, ανεξαρτήτως κομματικών αποφάσεων θα παραμείνει μέχρι τέλους. Η περίπτωση του οικονομολόγου Στέλιου Πλατή, φαίνεται να απομακρύνεται.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επισκέφθηκε χθες το Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης της ΠΕΟ, όπου ετοιμάστηκαν περίπου 400 πακέτα βοήθειας για οικογένειες και νοικοκυριά, ενόψει των εορτών του Πάσχα, σημειώνοντας την ανάγκη για μέτρα στήριξης σε περίπου 200.000 πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο Στέφανος Στεφάνου παρακολούθησε τη διαδικασία προετοιμασίας των πακέτων από εθελοντές και παρέδωσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ επιταγή για τη στήριξη του Δικτύου Αλληλεγγύης.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι χρειάζονται πολιτικές που να στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, όπως οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως επίσης και μέτρα για τη βραχυσπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη των ανθρώπων αυτών, ενώ παρέθεσε και σειρά μέτρων που έχει εισηγηθεί το ΑΚΕΛ.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 200.000 είναι κάτω από το όριο της φτώχειας το τελευταίο διάστημα», σημείωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν παρατηρείται μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί. «Η ακρίβεια υπήρχε από πριν, όπως είχαμε πολλές φορές υποδείξει στην κυβέρνηση, η οποία έλεγε ότι το φαινόμενο ήταν παροδικό, και τελικά όχι μόνο δεν είναι παροδικό το φαινόμενο, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουν λόγο και για πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΑΚΕΛ, έκανε λόγο για την πρόταση μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ για τον ηλεκτρισμό από το 19% στο 9%, που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως αναφέρθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να επαναφέρει την πρόταση, που είχε ψηφιστεί από όλα τα κόμματα στη Βουλή, πλην του ΔΗΣΥ», σημείωσε.

Κυβέρνηση: Δέστε το Πάσχα του 2013

Η Κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και απάντησε στα όσα ανέφερε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνου να καλεί τον Στέφανο Στεφάνου να συγκρίνει τα σημερινά δεδομένα, με τα δεδομένα της δικής τους διακυβέρνησης.

«Αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς, πολύ όμως περισσότερο στους λεγόμενους ”κοινωνικούς δείκτες” που καταγράφουν σημαντικότατη βελτίωση τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύουν πως ακόμη και οι πιο ευάλωτοι από τους συμπολίτες μας είναι κατά πολύ λιγότεροι και σε κατά πολύ καλύτερη κατάσταση από όσοι ήταν το 2013 που το ΑΚΕΛ παρέδωσε τη διακυβέρνηση του τόπου, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δουλειά και δεκάδες χιλιάδες αξιοπρεπείς συμπολίτες μας, υποχρεωμένους να καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία ακόμη και για τα είδη πρώτης ανάγκης», ανέφερε.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ