Από Κυβέρνηση και Cosmos η καταγγελία για Φυλακές

Επώνυμη καταγγελία από δύο πρόσωπα, οδήγησε στην τρίτη έρευνα που «τρέχει» τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις Κεντρικές Φυλακές.

Πηγές μάς αναφέρουν πως παραπονούμενοι είναι αξιωματούχος του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, αλλά και στέλεχος της Cosmos Business Systems. Η τελευταία είναι η εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Η καταγγελία που υπέβαλαν στην Αστυνομία και η οποία ήδη διερευνάται από το ΤΑΕ Αρχηγείου, αφορά τη διαρροή στη δημοσιότητα, ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) με αντικείμενο το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές.

Το παράπονο αξιωματούχου του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, που είναι η αναθέτουσα Αρχή για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος, έχει να κάνει με τη θέση του ότι το όλο ζήτημα είναι απόρρητο.

Όσο για την καταγγελία από πλευράς Cosmos, σχετίζεται με την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων αξιωματούχου της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το επίμαχο δημοσίευμα παρουσιάζει μέρος του e-mail στο οποίο εμφανίζονται στοιχεία του αποστολέα. Ο τελευταίος υπέβαλε σχετικό παράπονο γι’ αυτό το γεγονός.

Το ρεπορτάζ με το επίμαχο e-mail, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πολίτης» στις 13 Ιουλίου και ήταν στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης για τις δυνατότητες του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, στη βάση αποκαλυπτικών επιστολών που δημοσίευσε ο «Φιλελεύθερος» στις 9 Ιουλίου. Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας («Κόντρα Άννας με Στέφη για τα κινητά»), είχαμε φέρει στο φως τη διαφωνία μεταξύ της υπουργού Δικαιοσύνης και της διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών για το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.

Η κ. Δράκου στη βάση νομικής γνωμάτευσης (15/2/2022) είχε δώσει οδηγία προκειμένου να ενεργοποιηθεί λειτουργία του συστήματος, ώστε να καταγράφεται περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας κρατουμένων εφόσον επικοινωνούσαν παράνομα μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά και να εντοπίζονται οι φορητές τηλεφωνικές συσκευές.

Η Διεύθυνση των Φυλακών αρνείτο να ακολουθήσει την οδηγία. Θεωρούσε ότι αν ενεργοποιείτο η λειτουργία συλλογής τηλεπικοινωνιακών δεδομένων κρατουμένων, πιθανώς να επηρεάζονταν κι άλλοι χρήστες κινητών συσκευών στις Φυλακές πέραν των υποδίκων ή καταδικασθέντων. Είχε κάνει λόγο για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων, αλλά και κίνδυνο να υποπέσει η ίδια η Διεύθυνση των Φυλακών σε ποινικό αδίκημα, σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης. Την ίδια στιγμή η Διεύθυνση των Φυλακών τασσόταν μόνο υπέρ της φραγής τηλεφωνικών κλήσεων. Στο e-mail που είχε δημοσιεύσει ο «Π» παρουσιάζονταν οι θέσεις της Cosmos που αφορούσε τεχνικές λεπτομέρειες του συστήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, μιλώντας στον «Φ» ήταν φειδωλός σε σχέση με τις λεπτομέρειες της νέας αυτής υπόθεσης. Ανέφερε ότι το ΤΑΕ Αρχηγείου διερευνά καταγγελίες από δύο πρόσωπα που έγιναν την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στη βάση δημοσιεύματος ημερομηνίας 13/7/2022 («Πολίτης»). Πρόσθεσε ότι εξετάζονται ενδεχόμενα αδικήματα τα οποία αφορούν νομοθεσίες που αφορούν τα διαβαθμισμένα έγγραφα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Είπε πως από την πρώτη στιγμή λήφθηκαν καταθέσεις, συμπληρώνοντας ότι οι αστυνομικές εξετάσεις θα συνεχιστούν. «Γίναμε δέκτες καταγγελιών δύο προσώπων και καθηκόντως διεξάγουμε ποινική έρευνα. Κανένας δεν είναι ένοχος πριν οδηγηθεί στο δικαστήριο και καταδικαστεί» ήταν το καταληκτικό του σχόλιο.

«Φάγωμα»

Από χθες, οπότε τέθηκε στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης η νέα αυτή υπόθεση, εκφράστηκαν προβληματισμοί. Συγκεκριμένα διατυπώθηκε η θέση ότι επιχειρείται όπως οι καταγγελίες της Αριστοτέλους και της Δημητρίου σε βάρος του ανώτερου αστυνόμου, Μιχάλη Κατσουνωτού, περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή νέα γραπτή τοποθέτηση των Γιώργου Τριανταφυλλίδη και Πάμπου Ιωαννίδη, νομικών εκπροσώπων των αξιωματούχων του Τμήματος Φυλακών.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων: « διαπιστώνουμε ότι το “φάγωμα” της Διεύθυνσης των Φυλακών συνεχίζεται αδυσώπητα και ανελέητα. Μετά την επίκληση του “δημοσίου συμφέροντος” για τον διορισμό τεσσάρων ποινικών ανακριτών για έναρξη ποινικής έρευνας στις φυλακές για διάπραξη ενδεχόμενου ποινικού αδικήματος, ενώ εκκρεμεί η πρώτη έρευνα που διεξάγεται , ξεκίνησε τώρα και νέα ποινική ανάκριση εναντίον τους, αυτή τη φορά από την ίδια την Αστυνομία, για δήθεν κυκλοφορία απορρήτου εγγράφου το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Πολίτης στις 12 Ιουλίου. Επίσης διερωτόμαστε γιατί ακόμα και μετά τη δική μας δήλωση πως τα όσα προβλήθηκαν στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα επρόκειτο για μαρτυρικό υλικό που οι πελάτιδες μας παρέδωσαν στον ποινικό ανακριτή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως έναυσμα για τον διορισμό των ανακριτών, δεν διατάχθηκε οποιαδήποτε έρευνα . Το μήνυμα το οποίο δίνεται προς όλους τους πολίτες αυτής της χώρας είναι σαφές: Όποιος τολμήσει να υποβάλει καταγγελία για διαπλοκή και διαφθορά εναντίον μέλους και δη ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, θα φαγωθεί από το σύστημα. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι πελάτιδες μας, οι οποίες πριν από δύο μήνες και πριν την υποβολή της καταγγελίας τους έπαιρναν τα εύσημα σχεδόν από όλους για την εργασία που επιτελούν στις Κεντρικές Φυλακές και ειδικότερα από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πληρώσουν το τίμημα του θάρρους και της τόλμης την οποία επέδειξαν με την υποβολή της σχετικής καταγγελίας για διαφθορά και διαπλοκή».

«Μη διαβαθμισμένο ως απόρρητο»

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Αριστοτέλους και Δημητρίου προβάλλουν τη θέση ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον «Π» αποτελεί περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος του «Φ» (09/07/2022) σε ό,τι αφορά υπό συζήτηση συγκεκριμένη λειτουργία του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων. Παραθέτουμε αυτούσιες τις θέσεις των δικηγόρων:

«Σημειώνουμε ότι πρόκειται για μη διαβαθμισμένο ως απόρρητο ηλεκτρονικό μήνυμα ιδιωτικής εταιρείας, ημερομηνίας 12/7/2022 με το οποίο διευκρινίζετο η εμβέλεια του συστήματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, όπου ουσιαστικά ολόκληρο το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου είχε αποκαλυφθεί στην αλληλογραφία η οποία είχε ανταλλαγεί μεταξύ των πελάτιδων μας και της υπουργού Δικαιοσύνης και η οποία είχε δημοσιευθεί στην  εφημερίδα Φιλελεύθερος προηγουμένως, σε σχέση με το σύστημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές. Η αλληλογραφία επιβεβαίωνε ότι το προτεινόμενο από την υπουργό σύστημα θα παρακολουθούσε όχι μόνο τα τηλέφωνα των φυλακισμένων αλλά και πολλών άλλων προσώπων όπως π.χ. δικηγόρων, προσωπικού των Φυλακών, προσώπων που διαμένουν κοντά στις Φυλακές κ.λπ., το οποίο συνιστά έκδηλη παρανομία και εκτροπή από τα συνταγματικά θέσμια. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο ο διορισμός των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, όσο και η νέα ποινική ανάκριση από την Αστυνομία γίνεται, παρά τις οποιεσδήποτε δικαιολογίες περί του αντιθέτου, επειδή οι πελάτιδες μας δυστυχώς τόλμησαν να υποβάλουν επίσημα παράπονο για διαπλοκή και διαφθορά εναντίον ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας».

Τα αργά αντανακλαστικά 

Η Πολιτεία θα μπορούσε να κινηθεί με δυναμισμό εδώ και αρκετό καιρό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το γνωστό θέμα χρήσης κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θυμηθήκαμε να κάνουμε έρευνα για το εν λόγω θέμα τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική ανάκριση για καταγγελίες από αξιωματούχους των Φυλακών, μοιραία τροφοδοτείται η προκατάληψη. Μετά και τη νέα υπόθεση που προέκυψε, λοιπόν, η καχυποψία επιτείνεται με αποτέλεσμα η Πολιτεία να κατηγορείται ευθέως για προσπάθεια «φαγώματος» της Αριστοτέλους και της Δημητρίου. Άμοιρη ευθυνών, βέβαια, δεν είναι ούτε η Διεύθυνση των Φυλακών. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα χρήσης κινητών.

πηγή: Philenews