Καταστράφηκαν 2280 βλήματα της Παλώδιας

 

Παρόν ήταν ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αντιστράτηγος   Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση, ο Κοινοτάρχης του Καλού Χωριού και στρατιωτικοί και ειδικοί της Εθνικής Φρουράς.
 

Τα πυρομαχικά καταστράφηκαν με την μέθοδο ηλεκτρικής πυροδότησης και επί των πυρομαχικών είχε τοποθετηθεί μια αντιαρματική νάρκη και τρεις λίβρες ΤΝΤ βάρους μισού περίπου κιλού και ακαριαίο πυραγωγό σχοινί. Χρησιμοποιήθηκαν 40 εστίες και στην κάθε εστία υπήρχαν περίπου 57 βλήματα.

Σε ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης ανέφερε ότι «σήμερα κλείνει το κεφάλαιο της καταστροφή των 223.845 βλημάτων ΒOFOR 40 χιλιοστών (770 περίπου τόνων) που ήταν αποθηκευμένα για δεκαετίες σε υπαίθριες στιβάδες στο στρατόπεδο “Νίκου Ευαγόρου” στην Παλώδια».

 
Πρόσθεσε ότι «ήταν μια τεράστια ποσότητα από πεπαλαιωμένα και επικίνδυνα πυρομαχικά που αποτελούσαν πραγματικό, άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για την πόλη της Λεμεσού. Η επιχείρηση απομάκρυνσης από την Παλώδια και εναποθήκευσης τους σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή και η διαδικασία καταστροφής ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011 και ολοκληρώνεται σήμερα. Ένας εφιάλτης ανήκει στο παρελθόν».

 
Σ` αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, συνέχισε «ζητήσαμε και είχαμε ως Υπουργείο Άμυνας τη συνεργασία  και τη στήριξη εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ όπου είμαστε κράτος- μέλος καθώς και εμπειρογνωμόνων των βρετανικών βάσεων. Στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ που επισκέφθηκαν την Κύπρο συμμετείχαν ειδικοί από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Σλοβενία και το Κέντρο Πρόληψης Συγκρούσεων».
 

Σημείωσε ότι «και οι δύο ομάδες ενημερώθηκαν, επιθεώρησαν τα βλήματα στο στρατόπεδο της Παλώδιας και οι διαπιστώσεις τους αξιοποιήθηκαν καταλλήλως. Και οι δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων επιβεβαίωσαν την ορθότητα του χειρισμού από τους Κύπριους πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς. Τον Απρίλιο του 2012  επισκέφθηκαν την Κύπρο τρεις Αμερικανοί ειδικοί εμπειρογνώμονες πυροτεχνουργοί οι οποίοι με την εμπειρία τους βοήθησαν περαιτέρω την όλη διαδικασία».

 
Τον Μάιο του 2012, πρόσθεσε ο Υπουργός, «είχαμε ομάδα πυροτεχνουργών από τον ΟΑΣΕ, από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία που συμμετείχαν στη διαδικασία και συνεργάστηκαν με τους πυροτεχνουργούς της Ε.Φ στο τελικό στάδιο του προγράμματος καταστροφής των επικίνδυνων αυτών πυρομαχικών».

 
Αφού ανέφερε ότι «σήμερα κλείνει αυτό το μεγάλο και επικίνδυνο κεφάλαιο ύστερα από μια τεράστια, επίμονη, σοβαρή, επαγγελματική και ταχύρρυθμη προσπάθεια έντεκα μηνών» ο κ. Ηλιάδης είπε πως «σήμερα καταστρέφεται και η τελευταία ποσότητα των βλημάτων BOFOR 40 χιλ. Αυτό το σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα ανήκει πια στο παρελθόν».

 
Σημείωσε ακόμη ότι «άχρηστα πυρομαχικά δεν θα παύσουν να υπάρχουν ενόσω υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις. Τώρα, όμως, έχουμε γίνει σοφότεροι. Διαθέτουμε τις εμπειρίες για καταστροφές, αλλά παράλληλα έχουμε δρομολογήσει και διαδικασίες για την εξεύρεση εταιρείας που θα αναλάβει, όπου χρειάζεται, καταστροφές πεπαλαιωμένων πυρομαχικών και στην προμήθεια κλιβάνου καταστροφής πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος».

 
Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε τις «θερμές ευχαριστίες» του στον ΟΑΣΕ και τις φίλες χώρες που συνεργάστηκαν και στήριξαν την προσπάθεια μας, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Σλοβενία και την Σερβία. Ευχαριστίες εξέφρασε επίσης προς «τον Διοικητή και το προσωπικό της ΙΙΙ Tαξιαρχίας Υποστήριξης, τον Διοικητή τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό της 661 Αποθήκης Βάσεως Πυρομαχικών, τους Διοικητές της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της Διοίκησης Καταδρομών ΓΕΕΦ, τους Διευθυντές και το προσωπικό των Διευθύνσεων Στρατονομίας και Πληροφοριών του ΓΕΕΦ, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας για τη συνεργασία και τη συνδρομή τους στην περιφρούρηση του χώρου».

 
Ταυτόχρονα ευχαρίστησε «θερμά τα κοινοτικά συμβούλια Παλώδιας, Ασγάτας, Καλαβασού και Καλού Χωριού Λάρνακας για την εξαιρετική κατανόηση και την συνεργασία τους με την Εθνική Φρουρά. Ιδιαίτερα, όμως θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες, τη βαθύτατη εκτίμηση και τα συγχαρητήρια του Υπουργείου Άμυνας στους πυροτεχνουργούς του ΓΕΕΦ, οι οποίοι κυριολεκτικά με κίνδυνο της ζωής τους εργάστηκαν μεθοδικά, με ζήλο, αφοσίωση, αίσθημα ευθύνης, με αυταπάρνηση και υποδειγματικό επαγγελματισμό απαλλάσσοντας την ΕΦ και τον τόπο από τεράστιες ποσότητες άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών».

 
Ο Υπουργός ευχαρίστησε τέλος «τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς που από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για το μεγάλο αυτό πρόβλημα και με την εμπειρία και τις γνώσεις του καθοδήγησε τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και έφεραν μαζί σε πέρας αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο έργο μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα».

 
Στην δική του ομιλία ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Στυλιανός Νάσης αφού συνεχάρη όλα τα στελέχη που συμμετείχαν στις καταστροφές των βλημάτων, πρόσθεσε ότι «είναι μια προσπάθεια πάρα πολλών μηνών, είναι μια επικίνδυνη ενέργεια και τα στελέχη που συμμετείχαν ήταν σε αρκετά υψηλό κίνδυνο».

 
Σήμερα συνέχισε «τελειώνουν τα βλήματα αυτά. Δυστυχώς συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν έχουν χρόνια που κάνουν την ίδια δουλειά. Επιθυμώ και να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω διότι προσφέρουν έργο ιδιαίτερα επίπονο και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Απολογούμαστε και ζητάμε την ανοχή των Κοινοτήτων Καλού Χωριού και Ασγάτας» είπε και σημείωσε ότι «κάναμε κάτι που έπρεπε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε κάτι που πρέπει να κάνουμε, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

 
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ευχαρίστησε τις δύο Κοινότητες «για τη βοήθεια και τη συνδρομή τους» καθώς και τους «πάρα πολλούς ανθρώπους που συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής, μεταφοράς, καταστροφής και ελέγχου των βλημάτων και όλες τις άλλες διαδικασίες που προβλεπόντουσαν».

 
Μετά την καταστροφή των βλημάτων, ο Υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι μετέβησαν με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «ΛΕΩΝΙΔΑΣ» στον χώρο της πυροδότησης όπου έγινε η παρουσίαση του προσωπικού που συμμετείχε στις καταστροφές στον Δημήτρη Ηλιάδη.

 
Ο Υπουργός Άμυνας απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και σε παρατήρηση ότι η εμπειρία που είχαμε με την έκρηξη στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί μας έκανε σοφότερους, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «οι εμπειρίες μας κάνουνε σοφότερους. Έχουμε αποκτήσει τις δυνατότητες, τις διαδικασίες και τα στελέχη για να διαχειριστούμε παρόμοια προβλήματα».

 
Παράλληλα είπε «είμαστε σε διαδικασία εξεύρεσης εταιρείας καταστροφής εάν και όταν χρειαστούμε για ορισμένα εξειδικευμένα βλήματα και περιπτώσεις. Ταυτόχρονα είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης ειδικού κλιβάνου για καταστροφή βλημάτων μικρού βεληνεκούς».