Πρώτο κουδούνι για τα Δημοτικά-Πίσω στα θρανία 50,000 μαθητές

Στραμμένα στον τομέα της εκπαίδευσης είναι, για ακόμη μία φορά, τα βλέμματα και ειδικά στην Α’ Δημοτικού, αφού πέντε μέρες μετά την επάνοδο των μαθητών στην Μέση Εκπαίδευση, το κουδούνι θα ηχήσει και στα Δημοτικά Σχολεία σε όλη την Κύπρο. Συγκεκριμένα, 50,000 και πλέον μαθητές θα γεμίσουν όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης, με φωνές και γέλιο, αλλά και ενθουσιασμό για την επιστροφή στα θρανία και την συνάντηση ξανά με τους δασκάλους τους.

Όπως ίσχυε στη Μέση Εκπαίδευση, έτσι και στα Δημοτικά, η επιστροφή θυμίζει εποχές προ πανδημίας, καθώς οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους δεν θα κάνουν μάθημα με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, μετά και την άρση των μέτρων που ίσχυαν τον περασμένο Μάιο. Μέτρα που είχαν επιφέρει πλειάδα αντιδράσεων, κυρίως από τους γονείς που δεν ήθελαν καθόλου την επιβολή οποιωνδήποτε μέτρων στα σχολεία.

Στις 7:45 το πρωί, σε κάθε γωνιά της Κύπρου, θα ηχήσουν τα κουδούνια για την έναρξη της νέας χρονιάς. Μίας χρονιάς που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς δεν έχει επιβληθεί κανένα μέτρο για αναχαίτιση της πανδημίας στα σχολεία, πέραν της τήρησης αποστάσεων, όπως ίσχυε και τις προηγούμενες χρονιές.

Για πρώτη χρονιά, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων δεν χρειάζεται να προσκομίσουν το γνωστό, πλέον σε όλους, SafePass για να τους επιτραπεί η είσοδος. Στο μεταξύ, παρελθόν αποτελεί και η απαιτούμενη θερμομέτρηση όλων των μαθητών, κατά την άφιξή τους στο σχολείο, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι σε θέση να περάσουν το κατώφλι του σχολείου και ποια όχι. Πάντως, η μοναδική σύσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι όπως τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί προβούν σε ένα αυτοέλεγχο (selftest) πριν παρουσιαστούν στα σχολεία τους.

Κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 αναμένεται να φοιτήσουν 50.038 παιδιά στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία, 12.803 στα δημόσια Νηπιαγωγεία και 537 στα Ειδικά Σχολεία, ενώ αναμένεται να εργοδοτηθούν 4.583 εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης, 871 Προδημοτικής Εκπαίδευσης και 1.069 Ειδικής Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στο θέμα της στελέχωσης, το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζεται ικανοποιημένο με την πορεία της διαδικασίας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριος Στυλιανίδης, την τρέχουσα σχολική χρονιά, αναμένεται να εργοδοτηθούν 4.583 εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης, 871 Προδημοτικής Εκπαίδευσης και 1.069 Ειδικής Εκπαίδευσης.

«Δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση»

Ο κ. Στυλιανίδης, κατά την τοποθέτηση του στην Επιτροπή Παιδείας, όταν άνοιξε η συζήτηση για ενημέρωση των βουλευτών για την πορεία των διαδικασιών για τη νέα χρονιά, υπέδειξε πως με την άρση των μέτρων και των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού, είναι η χρυσή ευκαιρία για να επικεντρωθούν στον πυρήνα της δουλειάς τους, που είναι η εκπαίδευση και η μάθηση.

Όπως τόνισε είναι αρκετοί πυλώνες δράσεων, που έχουν στόχο τα μαθησιακά αποτελέσματα. Ένας από αυτά είναι τα σχολεία ΔΡΑΣΕ, τα οποία λειτουργούν σε 109 Δημοτικά και σε 65 νηπιαγωγεία. Ένας άλλος πυλώνας είναι η μεταναστευτική βιογραφία, που καλύπτει όλα τα σχολεία. Σημείωσε πως εργοδοτούνται γύρω στους 55 εκπαιδευτικούς με πλήρη απασχόληση για να διδάσκουν το μάθημα της ελληνικής γλώσσας, στα σχολεία που δεν είναι ΔΡΑΣΕ και άλλοι 100, από την αγορά υπηρεσιών, εργάζονται με πλήρη απασχόληση για τα σχολεία ΔΡΑΣΕ.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στο θέμα του αλφαβητισμού, το οποίο δεν αφορά μόνο στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και ξεκαθάρισε πως τρέχει το πρόγραμμα σε 50 σχολεία, με 32 εκπαιδευτικούς. Αναφορά έγινε και στα προαιρετικά ολοήμερα, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 220 και τα 138 είναι σε Δημοτικά.

Εργασίες σε διάφορα σχολεία

Εξάλλου, σε κάποια σχολεία, παράλληλα με τα μαθήματα, θα τρέχουν και εργασίες υποδομών, μικρής κλίμακας, ενώ σε άλλα θα γίνονται εργασίες μεγάλης κλίμακας, όπως είναι το Β’ Δημοτικό Σχολείου Γερίου, στο οποίο γίνεται κατεδάφιση και ανέγερση, ένα έργο που θα κοστίσει 4,3 εκ. ευρώ. Κατεδάφιση και ανέγερση πραγματοποιείται και στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα, με το έργο να κοστίζει 4,2 εκ. ευρώ, ενώ εργασίες παρατηρούνται και στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Λατσιών.

πηγή: Reporter