Συνάντηση Αναστασιάδη με Πρίγκιπα του Κουβέιτ – Έπεσαν υπογραφες (vid)

Συνομιλίες διάρκειας περίπου μίας ώρας είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρίγκιπα του Κράτους του Κουβέιτ Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah και τα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Τις συνομιλίες απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η συνεργασία Κύπρου και Κουβέιτ σε θέματα επενδύσεων και η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον πολιτικό, οικονομικό και τον εμπορικό τομέα.


Διαβάστε επίσης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στο Κουβέιτ

Στο Κουβέιτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Προσπάθεια έλευσης επενδύσεων


Ακολούθησε υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Κουβέιτ.

Συγκεκριμένα,  υπεγράφη Συμφωνία για τη Συνεργασία στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, του Παράνομου Εμπορίου Ναρκωτικών και Ψυχοτρόπων Ουσιών, της Παράνομης Μετανάστευσης και άλλων ποινικών αδικημάτων.Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εσωτερικών του Κουβέιτ.

Μνημόνιο Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών. 

Συμφωνία για τον Τουρισμό την οποίαν υπέγραψε εκ μέρους της Δημοκρατίας ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και εκ μέρους του Κουβέιτ ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Συμφωνίας για Ανώτερη Εκπαίδευση και Επιστήμη, που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Οικονομικών και Πετρελαίων του Κουβέιτ ο οποίος αναπληροί τον Υπουργό Παιδείας της χώρας. 

Συμφωνία για τη Δημόσια Υγεία και την Ιατρική Επιστήμη, που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Υγείας του Κουβέιτ.

Υπογράφτηκε, επίσης Συμφωνία για Τεχνική Διευθέτηση αναφορικά με την άφιξη και α αναχώρηση πολιτών του κράτους του Κουβέιτ και της Κύπρου κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης. Τη Συμφωνία υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Λάρκος Λάρκου και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου Ειδήσεων του Κουβέιτ KUNA υπέγραψαν Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο Πρακτορείων Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, η Συμφωνία στοχεύει στην ανάπτυξη επαγγελματικής συνεργασίας μεταξύ των δυο πρακτορείων, με ανταλλαγές ειδήσεων, μέσω των τεχνικών μέσων που διαθέτουν. 

Εξάλλου το KUNA και το ΚΥΠΕ αναλαμβάνουν να παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη στον ανταποκριτή του άλλου μέρους. Το KUNA και το ΚΥΠΕ θα βοηθούν το ένα το άλλο στην κάλυψη γεγονότων και εξελίξεων στις χώρες τους, όπως και σε επισκέψεις αξιωματούχων. 

Επίσης τα δυο πρακτορεία θα προμηθεύουν το ένα το άλλο με φωτογραφικό υλικό είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω άλλων τεχνικών μέσων. 

Τα δυο πρακτορεία θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ανταλλαγής δελτίων Τύπου, βιβλίων, πληροφοριών και εμπειριών καθώς και υλικό που αφορά τους τομείς δραστηριοτήτων τους.

Ενωρίτερα, σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah.

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Απόλυτα επιτυχείς χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στο Κουβέιτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος άρχισε σήμερα  διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ, προσθέτοντας ότι το Κουβέιτ έχει τη διάθεση να συμβάλει στις προσπάθειες της Κύπρου για ανόρθωση της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρίγκιπας του Κουβέιτ Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θεωρώ απόλυτα επιτυχείς τις συναντήσεις της πρώτης μέρας τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με το διάδοχο του θρόνου.

Μάς δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουμε τις δυνατότητες που η Κύπρος προσφέρει αλλά και να επαναδιατυπώσουμε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα δόθηκε την ευκαιρία οι Υπουργοί που με συνοδεύουν να υπογράψουν συμφωνίες.

Διαπιστώνω ένα φιλικότατο κλίμα και μια διάθεση (από πλευράς Κουβέιτ) να συμβάλουν στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για ανόρθωση της οικονομίας. Ελπίζω και οι συναντήσεις που θα έχουμε το απόγευμα και αύριο με σημαντικά Ταμεία Επενδύσεων να αποβούν καρποφόρες των προσπαθειών που καταβάλλουμε για δημιουργία συνθηκών ενθάρρυνσης και επενδύσεων».

Ερωτηθείς ποιοι τομείς είναι πιο πρόσφοροι για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τις επιχειρηματικές δραστηριότητες θα τις δούμε σήμερα το απόγευμα και αύριο, όμως, αυτό που διαπιστώνω μέσα από το διάλογο που είχαμε με τους επισήμους σήμερα είναι ότι αισθάνονται πριν και πάνω από όλα ιδιαίτερη φιλία προς το κράτος και το λαό της Κύπρου.

Την ίδια ώρα προσδοκούν σε μια στενότερη συνεργασία και από δικής  μας πλευράς, βεβαίως, υπάρχει η στήριξη προς τη σύσφιγξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση κάτι που αποτελεί μια αντιπροσφορά στην ενδυνάμωση των φιλικών μας σχέσεων», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.