Με δώδεκα ολοκαίνουργια μαχητικά ελικόπτερα ενισχύεται η Εθνική Φρουρά

Μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλη μια πολύ σημαντική κίνηση έρχεται προς ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς και αναβάθμιση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Γερμανική Καγκελαρία ενέκρινε την πώληση των πολεμικών ελικοπτέρων τύπου Air Bus, τα οποία είχε παραγγείλει πέρσι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόφαση συνιστά ουσιαστικά άρση του εμπάργκο όπλων στην πώληση επιθετικών όπλων από τη Γερμανία σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι, η πρώτη παρτίδα από  έξι λικόπτερα αναμένεται να παραληφθεί περί τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ η παραλαβή της δεύτερης παρτίδας από άλλα 6 ελικόπτερα αναμένεται εντός του 2024.

Πρόκειται για σημαντική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, δεδομένου ότι αφορά ολοκαίνουργια ελικόπτερα, με προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της άμυνας της Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε παραγγελία για αγορά επιθετικών οπλικών συστημάτων και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που έγινε κατορθωτό μετά την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο.

Πρόκειται, επίσης, για σημαντικά οπλικά συστήματα, αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ, η παραλαβή των οποίων θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η αγορά έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται έγκριση από τη Βουλή. Το κόστος της αγοράς περιλαμβάνεται στον σχετικό προϋπολογισμό για την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

πηγή: Reporter