Τελετή εγκατάστασης: Σήμερα η διαβεβαίωση Χριστοδουλίδη

Λίγες μόνο ώρες έως την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η τελετή εγκατάστασης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:30 το πρωί σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, με το Νίκο Χριστοδουλίδη να δίδει τη νενομισμένη διαβεβαίωση του, στην παρουσία και του απερχόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αφού πρώτα μεταβούν στο γραφείο της προέδρου του Σώματος, Αννίτας Δημητρίου.

Μετά την τελετή, ο νέος Πρόεδρος θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια κι εν συνέχεια θα μεταβεί εκ νέου στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής για να δεχθεί τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, με την ολοκλήρωση της τελετής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου το προεδρικό ζεύγος θα υποδεχθεί το νέο Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία. Μετά τη συνάντηση που θα έχουν στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα κατευοδώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος θα αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο.

Η διαδικασία διαβεβαίωσης των νέων μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Μαρτίου.

Στις 10:00 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο διευθυντής Εθιμοτυπίας αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των 26 υπουργών και άλλων αξιωματούχων του κράτους, αρχής γενομένης με τους 11 υπουργούς, με πρώτο τον Yπουργό Εξωτερικών, μετά τον Υπουργό Οικονομικών, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και οι Υφυπουργοί καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.

Τελευταίοι θα παραλάβουν τον διορισμό τους από τον Πρόεδρο οι 5 επίτροποι με πρώτο τον Προεδρίας.

Μετά την τελετή θα μεταβούν στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ο Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι και ακολούθως θα επιστρέψουν στην είσοδο του Προεδρικού για τη λήψη αναμνηστικής φωτογραφίας.

Στη συνέχεια,  θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου η οποία θα είναι σύντομης διάρκειας.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί θα αναχωρήσουν για τα Υπουργεία και Υφυπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης/παραλαβής των χαρτοφυλακίων τους.

πηγή: OMEGALIVE