Ενώπιον προκλήσεων μετά τη νίκη της η Αννίτα Δημητρίου

Για όσους γνωρίζουν την κυπριακή πολιτική πραγματικότητα η επικράτηση της Αννίτας Δημητρίου στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ ήταν δεδομένη από την ίδια ημέρα που υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες. Το μόνο που απέμενε να μάθουν ήταν το ποσοστό που θα εξασφάλιζε στις εκλογές της 11ης Μαρτίου. Με το 69% που έλαβε η Αννίτα Δημητρίου καθάρισε εντός ΔΗΣΥ και ανεβαίνει στον 5ο όροφο της Πινδάρου χωρίς τα όποια βαρίδια προκειμένου να σχεδιάσει όπως η ίδια κρίνει την επόμενη μέρα του κόμματος. 

Η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην προεδρία του ΔΗΣΥ δεν αποτελεί ορόσημο μόνο για το κόμμα της αλλά αφορά ευρύτερα τα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου. Παράλληλα καλείται η ίδια να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει σε υλοποίηση στην πράξη αυτά που μέσα σε πανηγυρικό κλίμα δήλωνε το βράδυ του Σαββάτου και να οδηγήσει την δεξιά παράταξη μέσα από ενότητα στους επόμενους σημαντικούς σταθμούς.

«Εδώ είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενωμένος κι ισχυρός», ήταν η πρώτη φράση της κ. Δημητρίου. «Μαζί θα πορευτούμε στη συνέχεια, ενωμένοι, ισχυροί, πρωταγωνιστές, στα πολιτικά δρώμενα». Ευχαρίστησε από την καρδιά της «τον υπέροχο κόσμο του ΔΗΣΥ που από την πρώτη στιγμή συστρατεύτηκε κι έκανε σήμερα πράξη την ενότητα. Είμαστε όλες κι όλοι μαζί, με αυτή την σπουδαία παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη, το όραμα για το αύριο κι έτσι θα προχωρήσουμε».

«Τώρα χρειάζεται μόνο σκληρή δουλειά, να κάνουμε πραγματικά την ενότητα πράξη κι έτσι με το όραμά μας να διασφαλίσουμε το αύριο», ανέφερε η νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι «ένα είναι το μήνυμα, είμαστε εδώ ενωμένοι κι ισχυροί για το αύριο. Μόνο ευθύνη κι αγάπη για το κόμμα και τον τόπο μας». Γνωρίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά προκειμένου τα συνθήματα της νύκτας της εκλογικής επιτυχίας να μετουσιωθούν σε πράξη.

Οι πληγές που άφησαν οι τελευταίες προεδρικές εκλογές δεν κλείνουν μόνο και μόνο με την αλλαγή ενοίκου στον 5ο όροφο της Πινδάρου, και θα χρειαστεί καιρός μέχρι να επουλωθούν. Μια σειρά από λάθη είχαν οδηγήσει τον ΔΗΣΥ σε μια ιστορική ήττα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Η Αννίτα Δημητρίου θα είναι πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αλλά με την ίδια ηγεσία δίπλα της, η οποία έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης για εκείνη την ιστορική ήττα. Εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να σχεδιάσει και να κάνει υπομονή μέχρι και την επόμενη φάση των εσωκομματικών εκλογών, τον Μάη, οπόταν αναμένεται να υπάρξει μια εντελώς καινούργια ηγεσία στον ΔΗΣΥ.

Στις πρώτες της δηλώσεις η Αννίτα Δημητρίου διαμήνυσε πως «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» αλλά «μόνος νικητής είναι ο ΔΗΣΥ» και «προχωράμε για ενότητα, ισχυροποίηση της περήφανης μας παράταξης». Ευχαρίστησε «από καρδιάς» τον Δημήτρη Δημητρίου, λέγοντας ότι έδωσαν αυτή τη μάχη με πολιτισμό, με συναδελφικότητα κι έτσι θα προχωρήσουν. Ευχαρίστησε και τον Αβέρωφ Νεοφυτου «μέσα από την καρδιά μου κι εσάς προσωπικά, που από την πρώτη στιγμή συστρατευτήκατε στο κάλεσμα ενότητας». Ευχαρίστησε επίσης τους υπόλοιπους αξιωματούχους του κόμματος, τους βουλευτές και όσους στήριξαν την προσπάθεια «ανανέωσης και εκσυγχρονισμού».

Η κ. Δημητρίου είχε έναν θερμό εναγκαλισμό με τον κ. Δημητρίου λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έκτακτης Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης, που την ανέδειξε νικήτρια με ποσοστό 69,15%. Το 41% των εγγεγραμμένων μελών του ΔΗΣΥ που συμμετείχαν στην διαδικασία εξέλεξε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του κόμματος.

>> Άπλωσε χέρι συνεργασίας: Η κίνηση του Δημήτρη Δημητρίου να κατέλθει υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ είναι εκείνο που άνοιξε το δρόμο, οδηγώντας παλαιότερα στελέχη να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους και παράλληλα να φέρουν τα νέα δεδομένα την Αννίτα Δημητρίου στο να είναι σήμερα η πρόεδρος της δεξιάς παράταξης.

Η ενότητα είναι δεδομένη, ο ΔΗΣΥ βγαίνει πιο δυνατός από αυτή τη διαδικασία, δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Δημήτρης Δημητρίου, πλαισιωμένος από τη σύζυγο, την οικογένεια και υποστηρικτές του, που τον χειροκροτούσαν. Διαβεβαίωσε, είπε, την Αννίτα Δημητρίου, ότι θα είναι δίπλα της για να κάνουν τον ΔΗΣΥ κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου. Όταν μπήκε σε αυτή τη μάχη, είπε, πρόταξε τρία στοιχεία: ανανέωση, ενότητα, πολιτικό εκσυγχρονισμό του ΔΗΣΥ. «Η ανανέωση επιτεύχθηκε και επιτρέψτε μου να πω ότι η υποψηφιότητά μου ήταν ο καταλύτης σε αυτή την εξέλιξη».

Η ενότητα είναι δεδομένη, δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ βγαίνει πιο δυνατός απ’ αυτή τη διαδικασία καθώς τόσο η Αννίτα Δημητρίου όσο και ο ίδιος έκαναν μια πολιτισμένη καμπάνια που ένωσε το κόμμα, αποφόρτισε εντάσεις και έκαναν το πρώτο βήμα για να κλείσουν τις πληγές που άνοιξαν τους τελευταίους μήνες. Απομένει, συνέχισε, το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του ΔΗΣΥ, τόσο στη λειτουργία, όσο και στον πολιτικό λόγο, που θεωρεί αναγκαίο για να γίνει ο ΔΗΣΥ ξανά μεγάλος και δυνατός. Για τον σκοπό αυτό, είπε, θα συνεχίσει να εργάζεται στο πλευρό της νέας Προέδρου, με σεβασμό στη βάση της παράταξης και οδηγό τις αρχές και τις αξίες που τη συγκροτούν.

>> Τα επίσημα αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπή, Ξένια Κωνσταντίνου, στην έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική συνέλευση ψήφισαν 20.734 μέλη, ποσοστό 40,9% των μελών του ΔΗΣΥ. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 20.652, άκυρα 53, λευκά 29. Η Αννίτα Δημητρίου έλαβε 14.287 ψήφους και ποσοστό 69,18%. Ο Δημήτρης Δημητρίου έλαβε 6.365 ψήφους και ποσοστό 30,82%.

Το ισχυρό χαρτί του Αβέρωφ 

Ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέστη μια σημαντική ήττα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές όταν θέλησε ο ίδιος να δώσει τη μάχη για το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και έχασε πανηγυρικά αφού οδήγησε το κόμμα του σε μια ιστορική αποτυχία.

Η Αννίτα Δημητρίου ήταν ωστόσο το ισχυρό χαρτί του τέως συναγερμικού ηγέτη σε δύο κρίσιμες αναμετρήσεις στη βουλή και στο κόμμα. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως σε αυτές τις δύο κρίσιμες εκλογικές μάχες κατάφερε να κερδίσει.

Στη βουλή, τον Ιούνιο του 2021 ο Αβέρωφ Νεοφύτου μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις είχε καταφέρει να αναδειχθεί η Αννίτα Δημητρίου στην προεδρία του νομοθετικού σώματος. Γράφοντας την πρώτη πράξη μιας ιστορίας η οποία έμελλε να επαναληφθεί σχεδόν δύο χρόνια μετά, αυτή τη φορά εσωκομματικά.

Στις εκλογές για την ανάδειξη της προεδρίας του ΔΗΣΥ, η Αννίτα Δημητρίου, αποτέλεσε για πολλούς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Πινδάρου, και πάλι ως το ισχυρό χαρτί του Αβέρωφ Νεοφύτου για να κερδισθεί κι αυτή η μάχη, μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο.

Δύο εκλογικές επιτυχίες με το ίδιο άτομο δημιουργείται ένα προηγούμενο. Κάτι που σίγουρα θα παίξει ρόλο σε βάθος χρόνου. Στο μεσοδιάστημα η νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις που θα αποδείξουν εάν θα τα έχει καταφέρει στο κεφάλαιο ενότητα της δεξιάς παράταξης.

πηγή: Philenews