Πυρετώδεις προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό – Βλέπει Ντι Κάρλο ο ΠτΔ

Με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, συναντάται σήμερα στις 10:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα λαμβάνουν χώρα πυρετώδεις προσπάθειες για να σπάσει το μακροχρόνιο αδιέξοδο που παρατηρείται στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, σε σχετική ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε έτοιμη για να συμβάλει στην προσπάθεια:

«Είμαι πρόθυμη να συζητήσω με τoν Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο ηγέτη για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό. Επίσης, θα συναντηθώ με ομάδες νεολαίας και με γυναίκες, ενώ θα επισκεφθώ τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

Η Ντι Κάρλο θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ και αναμένεται να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Για την επίσκεψη της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Κύπρο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια καλή κίνηση και την καλωσορίζουμε. Είμαστε αισιόδοξοι πως η Ντι Κάρλο θα βρει κοινό έδαφος και επιδιώκουμε ο ΓΓ να παραμείνει ενεργός και να προσπαθεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Πάντως, Ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε ακόμα ένα βήμα απομάκρυνσης από την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, αφού μέσω γραπτής ανακοίνωσης δήλωσε πως αυτό που θα μεταφέρει στην κα Ντι Κάρλο, είναι πως για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Ενώ απορρίπτει και την πρόταση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Όπως υποστηρίζει, η εμπλοκή τρίτων, πέρα των δύο μερών και των εγγυητριών δυνάμεων, θα περιπλέξει περισσότερο την διαδικασία.

Όλες οι πληροφορίες στο βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή: OMEGALIVE