Παγκύπρια έρευνα από την BPW Cyprus με θέμα «Η θέση της γυναίκας είναι…..»

Μεγάλη έρευνα BPW Cyprus

Οι οικογενειακές ευθύνες αποστερούν στη γυναίκα την επαγγελματική ανέλιξη – Εδώ και τώρα αλλαγή εργασιακών μοντέλων

Εξαιρετικά σημαντικά από κάθε άποψη, είναι τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας αγοράς για τη θέση της γυναίκας στον οικονομικό και πολιτικό στίβο, που διενήργησε η RAI Consultants για λογαριασμό της BPW Cyprus (Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΓΕ), υπό τον τίτλο «Η θέση της γυναίκας είναι ________».

Η παρουσίαση της μεγάλης έρευνας αγοράς, έγινε την Τετάρτη, 17 Μάϊου 2023, στα Κεντρικά Γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της BPW Cyprus.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, παρόλο που η γυναίκα στην Κύπρο σήμερα, διαθέτει τις ικανότητες, τα προσόντα, αλλά και τις δυνατότητες καθώς και τις ανάλογες ευκαιρίες να ανελιχθεί στον τομέα δραστηριοποίησής της, εντούτοις αδυνατεί σε πολύ μεγάλο βαθμό να το πράξει λόγω των οικογενειακών και άλλων ευθυνών με τις οποίες είναι επιφορτισμένη.

Την έρευνα αγοράς, παρουσίασε εκ μέρους της RAI Consultants, ο Διευθύνων Σύμβουλός του Οργανισμού Τάσσος Χαραλάμπους, υποδεικνύοντας στη βάση των όσων προκύπτουν, την ανάγκη επαναξιολόγησης από την ίδια την πολιτεία των εργασιακών μοντέλων που ισχύουν σήμερα και της προώθησης νέων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας, όπως επιτάσσει η εποχή.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον διττό ρόλο μιας γυναίκας που είναι ταυτόχρονα εργαζόμενη και μητέρα, κλασική περίπτωση όπου η επιθυμία και η δυνατότητα επαγγελματικής και όχι μόνο προόδου, φράσσεται από τις οικογενειακές ευθύνες κυρίως σε ότι αφορά τα παιδιά, ακόμη και αν είναι ο σύντροφος και πατέρας είναι εκεί παρόν και βοηθάει εμπράκτως. «Είναι εδώ που ο όρος εργασιακή διάκριση, θα πρέπει να πάρει τη θέση του στα σύγχρονα εργασιακά μοντέλα, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην ανέλιξη και τη συμμετοχή των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις. Το ίδιο ισχύει και στον πολιτικό στίβο όπου εκ των πραγμάτων απαιτούνται επίσης πολλές ώρες», όπως υπογραμμίστηκε.

Στον συμβολισμό που έχει ο τίτλος της έρευνας και ιδιαίτερα το κενό το οποίο καλούμαστε όλοι να συμπληρώσουμε, στάθηκε η πρόεδρος της BPW Τάσια Γιανναρά, διερωτώμενη ποια είναι στα αλήθεια η θέση της γυναίκας επαγγελματία, επιχειρηματία, πολιτικού σήμερα. Για να επισημάνει πως, η επιδίωξη της Ομοσπονδίας είναι να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις της έρευνας ώστε να αναπτύξει το έργο της στοχευμένα και προς πιο αποτελεσματικές κατευθύνσεις.

Η έρευνα μπορεί να αποτελέσει ένα καθόλα αξιόλογο εργαλείο για την ίδια την πολιτεία σ’ ότι αφορά τις αλλαγές και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου η γυναίκα να υποστηριχθεί καταλλήλως για να μπορέσει να σταθεί και να προσφέρει στην αγορά και κατ’ επέκταση την οικονομία του τόπου, καθώς και στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, όπως εύστοχα έχει τονίσει στον χαιρετισμό της η ταμίας και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της BPW Cyprus Χριστίνα Φοραδάρη, που είχε και το γενικό πρόσταγμα του εν λόγω πρότζεκτ.

Χαιρετισμούς στην παρουσίαση απηύθυναν η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.