ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο 24Η του ΔΡ. Αργύρη Μιχαηλίδη: Η ακμή στους Κύπριους, τα αίτια και οι θεραπείες για ένα υγιές δέρμα

Συνέντευξη στο 24Η έδωσε ο ΔΡ Αργύρης Μιχαηλίδης και ιδιοκτήτης του DC DERMATOLOGICUM στην Λευκωσία.

Ο καταξιωμένος δερματολόγος, με πολλές διακρίσεις και επαίνους στο ενεργητικό του, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας 24Η και μίλησε για ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στους Κύπριους, την ακμή, και έδωσε τις δικές του λύσεις για ένα σωστό, υγιες δέρμα.

Τι είναι επακριβώς η ακμή;

Η ακμή αποτελεί την πιο συνήθης δερματική νόσο. Στην εφηβική κυρίως ηλικία 9 στους 10 εφήβους θα έρθουν αντιμέτωποι με την Ακμή. Άλλοι σε πιο ήπια μορφή και άλλη σε πιο σοβαρή. Στόχος μας είναι να εντοπιστεί και να υπάρξει η κατάλληλη καθημερινή φροντίδα του δέρματος με τα κατάλληλα προϊόντα για κάθε επιδερμίδα ξεχωριστά αλλά και τις ανάλογες θεραπείες προσώπου και σώματος για την καταπολέμηση της.

Πού οφείλεται η ακμή;

Ο κύριος παράγοντας για την δημιουργία της ακμής είναι η υπερπλασία και υπολειτουργία σμηγματογόνων αδένων, ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή σμήγματος.

Το σμήγμα ειναι φυλακισμένο στο θύλακο του πόρου διότι αυτός κλείνει και δημιουργείται ο φαγέσωρας. Σημαντικό ρόλο στην παθογένεια , έχει  και το προπιονικό βακτηρίδιο.

Ποια είναι τα είδη της κοινής ακμής;

Η ακμή αποτελείται απο πολλά είδη όπως  (φαγεσωρική, φλυκταινώδης, βλατιδοφλυκταινώδης, κυστική κλπ.) Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το κάθε άτομο χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης ανάλογα με την περίπτωση του.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η ακμή;

Η ακμή εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία, από τα 12-13 έτη και μετά. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι συχνά ερχομαστε αντιμέτωποι με περιστατικά όπου άτομα ενήλικα ταλαιπωρούνται από την ακμή, ακόμη και μετά τα 40 έτη.

Για ποιό λόγο η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε ενήλικα άτομα;

Οι κύριες αιτίες είναι συνήθως Ορμονικές δυσλειτουργίες όπως πολυκυστικές ωοθήκες ή έμμηνος ρύση. Η λήψη φαρμάκων τεστοστερόνης,ψυχοφαρμάκων αλλά και το στρές ευθύνονται για την έξαρση της ακμής στην ενήλικη ζωή. Επιπρόσθετα συχνά αντιμετωπίζουν ακμή γυναίκες που χρησιμοποιούν ακατάλληλα καλλυντικά αλλά και λιπαρές ενυδατικές κρέμες που συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει την ακμή;

Βεβαίως, αυτό οφείλεται στην εφίδρωση που φράζουν οι πόροι και επιδεινώνεται η ακμή. Είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού ολόχρονα  αλλά και η αποφυγή πολύωρης και έντονης έκθεσης στον ήλιο, κυρίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν το μείζον θέμα της ακμής.

Πώς σχετίζεται η διατροφή και η ακμή;

Είναι άμεσα συνδεδεμένη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα συσκευασμένα τρόφιμα,η ζάχαρη οι σοκολάτες, το αλκοόλ και το τσιγάρο θεωρούνται η αιτία για την ακμή. Προτείνουμε στο άτομο να τρέφεται επαρκώς με φρούτα, λαχανικά και να ακολουθεί γενικώς μια υγιεινή διατροφή.

Με ποιους τρόπους μπορεί κανείς να προλάβει ή να αντιμετωπίσει την ακμή, χωρίς να χρειαστεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή;

Στην κλινική μας, ομαδικά αλλά πάντα κάτω από την επίβλεψη μου, αντιμετωπίζουμε το κάθε άτομο ξεχωριστά λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό, αλλά και την περίπτωση του κάθε ατόμου. Στοχεύουμε στην επίλυση του κάθε θέματος χρησιμοποιώντας τις ανάλογες ιατρικές θεραπείες . Οι θεραπείες που συστήνουμε αφορούν Μεσοθεραπείες όπως dermaroller + dermapen, λέιζερ ERBIUM YAG ASCLEPION όπου είναι θαυματουργό όχι μόνο για την ακμή σε έξαρση αλλά και για τα σημάδια ακμής. Επιπρόσθετα η Φωτοθεραπεία σε συνδυασμό με τους διαφορετικούς τύπους καθαρισμού μας όπως με peeling διαμάντι κλπ, αποτελεί την χρυσή συνταγή για την επίλυση της Ακμής αλλά και κάθε δερματικού θέματος.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα κατάλληλα προϊόντα Γερμανικής προέλευσης, όπου διαθέτουμε στην κλινική αποτελούν την συνταγή μας πάνω από 15  χρόνια εμπειρίας. Το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό μας σε συνδυασμό με τα υψηλής τεχνολογίας μηχανηματά μας κάνουν την διαφορά και την επανάστασή στον τομέα της δερματολογίας και τις Ιατρικής Αισθητικής.

Που μπορούμε να σας βρούμε;

Τα Δερματολογικά μας κέντρα βρίσκονται στην Λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος 36, και στην Προδρόμου 65 Α.