Οικοδομές: Στο τραπέζι 24ωρη απεργία και κρίσιμο τετ α τετ την Παρασκευή

Περαιτέρω πίεση στο Υπουργείο Εργασίας για βελτίωση του πλαισίου που παρουσίασε για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία και κατ’ επέκταση της πρότασης που προτίθεται να δώσει στις δύο πλευρές άσκησαν χθες οι συντεχνίες οικοδόμων.

Πιο αναλυτικά, με κοινή απόφαση των συμβουλίων των συντεχνιών οικοδόμων της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ θα συγκληθούν κοινές γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στις 25 του μήνα, με πρόταση για πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας.

Στην απόφαση των τριών συντεχνιών, που εκδόθηκε μετά από κοινή συνεδρίαση των συμβουλίων τους στο οίκημα της ΣΕΚ, αναφέρουν πως η ημερομηνία της απεργίας θα αποφασιστεί από τα συμβούλια των συντεχνιών οικοδόμων, αναλόγως και των εξελίξεων, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.
Καταγράφοντας, πάντως, την ελπίδα ότι «οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τα δυναμικά μέτρα, προς επικράτηση της εργατικής ειρήνης».

Αυτό στην ουσία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το περιεχόμενο της μεσολαβητικής πρότασης που ετοιμάζει ο Υπουργός Εργασίας για ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο – που έχει λήξει, όπως γράψαμε ξανά, από τον Μάιο του 2022.

Η μεσολαβητική πρόταση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να δοθεί σε συνάντηση που θα γινόταν σήμερα μεταξύ του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, των τριών συντεχνιών και της ΟΣΕΟΚ, ωστόσο η συνάντηση αναβλήθηκε και επαναπρογραμματίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή 19 του μήνα.

Το βασικό πλαίσιο της πρότασης παρουσιάστηκε στις δύο πλευρές προφορικά την περασμένη εβδομάδα, χωρίς όμως να αφήνει ικανοποιημένο το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς επιμένει σε νομική κατοχύρωση των κατώτατων μισθών που συμφωνούνται στον κλάδο, επικαλούμενο μάλιστα και στοιχεία που το ίδιο το Υπουργείο έχει συγκεντρώσει.

Το 40% υποαμείβεται

Για το θέμα, όπως αναφέρουν στη χθεσινή τους απόφαση οι τρεις συντεχνίες, έγκαιρα και πριν δύο περίπου χρόνια απέστειλαν τα αιτήματά τους προς την εργοδοτική πλευρά, «δίνοντας με το περιεχόμενό τους ιδιαίτερο βάρος στην καταπολέμηση του φαινομένου της απορρύθμισης της εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, που πλήττει έντονα τους εργαζόμενους στον κλάδο, τους πραγματικά επαγγελματίες εργολήπτες και τα κοινωνικά ταμεία του κράτους».

Δυστυχώς, προσθέτουν, «τα αιτήματά μας δεν βρήκαν ανταπόκριση και φτάσαμε σήμερα στο σημείο, με βάση έρευνα του Υπουργείου Εργασίας, να διαπιστώνεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία αμείβονται με μισθούς που δεν προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση τους κατώτατους μισθούς που συμφωνούνται στη Συλλογική Σύμβαση. Πιο συγκεκριμένα, γύρω στο 40% των εργαζομένων αμείβεται με κάτω από 1200 ευρώ τον μήνα, με ένα μεγάλο αριθμό από αυτούς να αμείβεται με κάτω από 1000 ευρώ».

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, η παραπάνω διαπίστωση «ενισχύει την ορθότητα της απαίτησής μας, ως εργατική πλευρά, για λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων κατώτατων μισθών, που περιλαμβάνονται στη Συλλογική Σύμβαση της Οικοδομικής Βιομηχανίας, με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, και με άλλες συγκεκριμένες αποφάσεις».

Αναφέρουν, περαιτέρω, πως το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας προφορικά, ως έχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εργατική πλευρά, αφού δε δίνει άμεσες λύσεις στα πιο πάνω ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό οι συντεχνίες δικαιολογούν και την απόφασή τους να προτείνουν τη λήψη απεργιακών μέτρων προς τις γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν από βδομάδας.

Βλέπει ωριμότητα και συμφωνία

Για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία ερωτήθηκε χθες και ο Υπουργός Εργασίας επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει και τη συνάντηση που είχαν το πρωί χθες οι συντεχνίες στην οικοδομική βιομηχανία, ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κατάθεση ενώπιον των κοινωνικών εταίρων στην οικοδομική βιομηχανία της μεσολαβητικής πρότασης,  που έχει παρουσιαστεί προφορικά κατά την τελευταία τους συνάντηση, «θα λειτουργήσει καταλυτικά».
Εκτίμησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταλήξουν σε συμφωνία, για να σημειώσει πως «οι κοινωνικοί εταίροι της οικοδομικής βιομηχανίας χαρακτηρίζονται από ωριμότητα και σοβαρότητα, που θα βοηθήσει σημαντικά, έτσι ώστε να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε».

πηγή: Philenews