Έκκληση Κέντρου Αίματος: Ανάγκες για 350 φιάλες αίμα ημερησίως – Τραυματίας χρειάστηκε 28 φιάλες και έγκυος 50

Τελικά οι Κύπριοι δεν έχασαν την ευαισθησία τους αν ληφθεί υπόψη πως οι αιμοδότες καλύπτουν τις ανάγκες 350 φιαλών την ημέρα. 

Βεβαίως, τις περιόδους των θερινών διακοπών οι ανάγκες μειώνονται στις 300 φιάλες την ημέρα, αλλά δεν είναι λίγες αν υπολογιστεί πως πολύς κόσμος βρίσκεται σε φάση χαλάρωσης. Εξάλλου, πολλοί πολίτες, μεταξύ τους και αιμοδότες, ταξιδεύουν εκτός Κύπρου, οπόταν μειώνεται η προσφορά. Την ίδια ώρα τα ατυχήματα δεν λείπουν ενώ σε αντίθεση με το παρελθόν, τα χειρουργεία συνεχίζουν να λειτουργούν, οπόταν ανάγκες πάντα υπάρχουν.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η προϊσταμένη του Κέντρου Αίματος κ. Ανδρούλα Παναγιώτου έκανε έκκληση στους αιμοδότες να προσέλθουν να δώσουν αίμα.

Ερωτηθείσα από το philenews κατά πόσον οι ανάγκες είναι αυξημένες στις παραθαλάσσιες περιοχές, λόγω της μετακίνησης εκεί σημαντικού αριθμού πολιτών, η κ. Παναγιώτου παρατήρησε, πως όντως η κίνηση είναι αυξημένη. Πρόσθεσε, όμως, ότι μπορεί μεν ένα ατύχημα να συμβαίνει σε παραθαλάσσια πόλη, αλλά αν είναι σοβαρό με τραυματίες οι οποίοι ενδείκνυται να υποβληθούν σε πολύπλοκες εγχειρήσεις, τα περιστατικά καταλήγουν στη Λευκωσία. Παρατήρησε επίσης, πως ανάγκες παρουσιάζονται σε όλες τις πόλεις.

Σχετικά με το αίμα το οποίο μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι σε ένα από τα πρόσφατα ατυχήματα χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν σε τραυματία 28 φιάλες αίματος. Για την ιστορία αναφέρεται πως ο συγκεκριμένος τραυματίας σώθηκε. Σε άλλη περίπτωση που αφορούσε εγχείρηση καρδίας ο ασθενής άρχισε να αιμορραγεί,  οπόταν επίσης χρειάστηκε αρκετές φιάλες αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο παρελθόν υπήρξαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ασθενείς χρειάστηκαν περισσότερο αίμα. Όταν δε ρωτήσαμε την κυρία Παναγιώτου αν θυμάται συγκεκριμένο περιστατικό ανέφερε πως υπήρξε περίπτωση κοπέλας η οποία παρουσίασε αιμορραγία και χρειάστηκε 50 φιάλες αίμα. Ευτυχώς, στην περίπτωση αυτή (η οποία αφορούσε εγκυμονούσα) το αίμα αποδείχτηκε σωτήριο για τη ζωή της.

Όσον αφορά το ποσοστό διάθεσης του αίματος, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι υπάρχουν οι χρόνιες ανάγκες που αφορούν κυρίως τους θαλασσαιμικούς και τα ογκολογικά περιστατικά, τα οποία συνολικά αντλούν περίπου το 50% του αίματος που δίνουν οι εθελοντές αιμοδότες. Το υπόλοιπο 50%  διατίθεται στα χειρουργεία, είτε αφορά συνήθεις/προγραμματισμένες επεμβάσεις, είτε ατυχήματα. Όταν ρωτήσαμε σχετικά την κ. Παναγιώτου, ανέφερε ότι το ποσοστό που απορροφούν τα ατυχήματα εξαρτάται από το κάθε περιστατικό αν και διευκρίνισε πως για τα ατυχήματα δεν διατίθενται πολύ μεγάλες ποσότητες αίματος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως ο αριθμός των αιμοδοτών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αν και όπως διευκρίνισε, δεν ανταποκρίνονται όλοι στον ίδιο βαθμό, κάτι το οποίο θεωρεί αναμενόμενο. Υπάρχουν, όπως είπε αυτοί που δίνουν αίμα κάθε τρεις μήνες (αν είναι άνδρες) και στους τέσσερις μήνες, αν είναι γυναίκες.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δίνουν αίμα για 20 χρόνια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι κάποιοι έδωσαν περίπου 80 φιάλες, είπε η κ. Παναγιώτου.

Στην Κύπρο οι εγγεγραμμένοι αιμοδότες ανέρχονται στις  80.000 εκ των οποίων οι 60.000 ενεργοί. Ανάμεσα στους αιμοδότες υπάρχουν και φοιτητές οι οποίοι, αντικειμενικά δεν μπορούν να δίνουν αίμα ανά τρίμηνο. Βεβαίως, υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι προσέρχονται μια φορά το χρόνο με την ευκαιρία διοργάνωσης αιμοδοσίας για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως από την επαφή με τους αιμοδότες, το αβίαστο συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι αυτός που δίνει αίμα το ευχαριστιέται, αφού γνωρίζει ότι βοηθά κάποιο συνάνθρωπο του.

Όταν ρωτήσαμε την κ. Παναγιώτου κατά πόσον ανταποκρίνονται και οι στρατιώτες, παρατήρησε: Βεβαίως ανταποκρίνονται και τους ευχαριστούμε. Μάλιστα, αυτή τη βδομάδα θα έλεγα ότι «θα μας σώσουν οι στρατιώτες με τις οργανωμένες αιμοδοσίες σε στρατόπεδα». Είπε επίσης πως υπάρχουν και μαθητές αιμοδότες οι οποίοι δίνουν αίμα αφού συμπληρώσουν τα 17, με τη συγκατάθεση των γονέων τους. Όσον αφορά τα πάνω δώματα (από ηλικιακής απόψεως) αίμα μπορούμε να δίνουμε μέχρι τα 65 ενώ στη συνέχεια για να συνεχίσει κανείς, απαιτείται βεβαίωση από γιατρό ότι είναι υγιής και μπορεί να δίνει αίμα.

πηγή: Philenews