ΡΕΠΟΡΤΑΖ 24Η: Σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας με αστάθεια στα ορεινά, αναλυτικά ο καιρός τις επόμενες μέρες

Όλες οι προβλέψεις από τον κύριο Τάσο Ιεροδιακόνου

Ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας αύριο Τετάρτη με την θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή άνοδο να παραμένει σε κανονικές θερμοκρασιακές έως ελαφρώς κάτω. Πέμπτη εξασθενεί μερικώς το δροσερό ρεύμα αέρα για να παρατηρηθεί μια μικρή περαιτέρω άνοδος θερμοκρασίας για να είμαστε σε κανονικές θερμοκρασιακές τιμές περίπου.

Παρασκευή μέχρι και Δευτέρα 6-9 Σεπτεμβρίου ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα θα ανεβάσει λίγο ακόμα την θερμοκρασία για να έχουμε μέγιστες μεταξύ 35-37 βαθμούς στο εσωτερικό και πολύ πιο τοπικά και κεντρικά έως 38 βαθμούς και μεταξύ 30-34 βαθμούς στα παραθαλάσσια. Στα ορεινά μεταξύ 26-30 βαθμούς και έως 24 βαθμούς στον Όλυμπο. Ναι θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω της κανονικής αλλά δεν αναμένεται να έχουμε κάτι έντονο από κύμα ζέστης.

Από Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου φαίνεται μια μικρή πτώση 1-2 βαθμών για να είμαστε κοντά σε κανονικές θερμοκρασιακές τιμές.

Όσο αφορά τις βροχές αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες μέχρι και Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου περίπου κυρίως μεσημβρινές ώρες με πιο αυξημένες πιθανότητες σε ορεινά-ημιορεινά από Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Τα φαινόμενα βροχής και καταιγίδας είναι τοπικά λόγω στου ότι οι βροχές οφείλονται σε αστάθεια. Ασταθές ρεύμα αέρα από τα βόρεια προς την περιοχή μας ευνοεί σε ασταθείς καιρικές συνθήκες.

Καιρικές συνθήκες ξημερώματα με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικά χαμηλή νέφωση σε παραθαλάσσιες και θαλάσσιες περιοχές που θα είναι πιο αυξημένες στα βορειοδυτικά-δυτικά αλλά επίσης και προς δυτικές ορεινές-ημιορεινές περιοχές. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις χαμηλού ύψους και σε μέση ατμόσφαιρα σε ορεινές-ημιορεινές, εσωτερικό και προς ανατολικές-βορειοανατολικές-νοτιοανατολικές περιοχές που παροδικά θα είναι αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών σε κεντρικά-ανατολικά τμήματα των ορεινών-ημιορεινών αλλά και προς περιοχές εσωτερικού ανατολικά-βορειοανατολικά της Λευκωσίας. Πιο τοπικά θα εκδηλωθεί καταιγίδα με ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζόπτωση. Βραδινές ώρες ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά δυτικά-βορειοδυτικά θα παρατηρείται τοπικά χαμηλή νέφωση.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή ελαφρά άνοδο και θα είμαστε ελαφρώς κάτω από τις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές έως και σε κανονικές και θα κυμαίνονται μεταξύ 32-35 βαθμούς στο εσωτερικό και μεταξύ 30-32 βαθμούς στα παραθαλάσσια τμήματα. Στα ορεινά μεταξύ 24-28 βαθμούς και έως 22 βαθμούς στον Όλυμπο. Σε ημιορεινά μεταξύ 28-32 βαθμούς.

Με υγρασία η ατμόσφαιρα. Έως μέτρια τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό, προς ορεινές-ημιορεινές περιοχές και στα παράλια μέτρια έως ελαφρώς υψηλά μεταξύ των ωρών 12:00-16:00. Ξημερώματα και βραδινές ώρες τα ποσοστά υγρασίας θα είναι πιο αυξημένα πέραν του 70-80% ενώ τοπικά στα ορεινά πέραν του 80-90%.

Δυτικός-Νοτιοδυτικός ο άνεμος πρωινές ώρες στα 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι και απόγευμα θα πνέει Δυτικός-Βορειοδυτικός άνεμος στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές του εσωτερικού, Βορειοδυτικός στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς, Δυτικός στα δυτικά και Δυτικός-Νοτιοδυτικός στα νότια και Νοτιοδυτικός στα νοτιοανατολικά-ανατολικά τμήματα του νησιού μας. Ένταση ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 12:00-21:00. Στα βορειοδυτικά, νότια-νοτιοανατολικά και ανατολικά έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ μεταξύ των ωρών 14:00-19:00. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός άνεμος έως 2-3 μποφόρ αλλά στα βόρεια, βορειοδυτικά τμήματα έως 4 μποφόρ.

Με βάση τις ατμοσφαιρικές συνθήκες Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιάς είναι μέσος στα δυτικά, σε ορεινά και βορειοανατολικά τμήματα και αυτό βοηθά οι βροχές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε ορεινά-ημιορεινά και προς βορειοανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές ο κίνδυνος είναι υψηλός αλλά όχι σε έντονο βαθμό όσο αφορά την θερμοκρασία και υγρασία. Η περιοχή μας δεν επηρεάζεται από θερμό και ξηρό ρεύμα αέρα αλλά από ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα με υγρασία στην ατμόσφαιρα. Άνεμος ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα στα 3 έως 4 μποφόρ αλλά στα παραθαλάσσια έως μέτριο ρεύμα αέρα.