Ντιμπέιτ Χάρις-Τραμπ «Είσαι δικτάτορας, καθαρίσαμε το χάος σου» είπε η Δημοκρατική- «Είσαι μαρξίστρια, έφαγα σφαίρα εξαιτίας σου«, απάντησε ο Ρεπουμπλικάνος

Κερδίσαμε» λέει το επιτελείο Τραμπ
Αριστοτεχνική χαρακτήρισαν στενοί συνεργάτες του Τραμπ την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ. «Είδαμε τον πρόεδρο Τραμπ να παρουσιάζει το τολμηρό του σχέδιο για την Αμερική και πώς θα συνεχίζει να χτίζει πάνω στις επιτυχίες της πρώτης θητείας του» αναφέρουν σε δήλωσή τους οι σύμβουλοι του Τραμπ Chris LaCivita και Susie Wiles

Ο Τραμπ χρησιμοποιεί την τελική του τοποθέτηση για να επιτεθεί στην Χάρις
Είναι τώρα η σειρά του Ντόναλντ Τραμπ να εκφωνήσει την τελική του ομιλία.

Έχει στη διάθεσή του έως και δύο λεπτά – και ξεκινάει επιτιθέμενος στον αντίπαλό του.

«Ξεκίνησε λοιπόν λέγοντας ότι θα κάνει αυτό, θα κάνει εκείνο, θα κάνει όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα – γιατί δεν τα έχει κάνει;» λέει.

«Είναι εκεί για 3,5 χρόνια. Είχαν 3,5 χρόνια για να φτιάξουν τα σύνορα. Είχαν 3,5 χρόνια για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όλα αυτά για τα οποία μιλήσαμε. Γιατί δεν τα έχει κάνει;

«Θα έπρεπε να φύγει αμέσως τώρα, να κατέβει στον Λευκό Οίκο, να πάει στο Καπιτώλιο, να τους συγκεντρώσει όλους μαζί και να κάνει τα πράγματα που θέλετε να κάνετε, αλλά δεν τα έχετε κάνει – και δεν θα τα κάνετε», είπε.

Και τα δύο λεπτά του αφιερώνονται στο να επιτεθεί στην αντίπαλό του.

Ο κ. Τραμπ κλείνει την ομιλία του λέγοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι «ο χειρότερος πρόεδρος» και ότι η κ. Χάρις «η χειρότερη αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας».

Με αυτό ολοκληρώνεται η ομιλία του και το ζευγάρι αποχωρεί από τη σκηνή χωρίς να μιλήσει ή να ανταλλάξει χειραψία, όπως έκανε στην αρχή του ντιμπέιτ.

Η Χάρις υπόσχεται να είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς στην τελική της τοποθέτηση
Οι δύο υποψήφιοι έχουν δύο λεπτά για να κάνουν τις τελικές τους δηλώσεις.

Πρώτη είναι η Καμάλα Χάρις…

Ξεκινά λέγοντας ότι οι τηλεθεατές θα έχουν ακούσει δύο «πολύ διαφορετικά» οράματα για τις ΗΠΑ.

Λέει ότι το ένα «επικεντρώνεται στο μέλλον και το άλλο στο παρελθόν».

«Αλλά, δεν θα γυρίσουμε πίσω», προσθέτει.

Λέει ότι έχει ένα όραμα που κατανοεί τις προσδοκίες και τα όνειρα του αμερικανικού λαού και ότι θα δημιουργήσει μια «οικονομία ευκαιριών».

Απαριθμεί επίσης μια σειρά από πολιτικές, μεταξύ των οποίων η επένδυση στις μικρές επιχειρήσεις, η στήριξη των νέων οικογενειών και «η διατήρηση της θέσης της Αμερικής στον κόσμο».

Ορκίζεται να είναι ένας πρόεδρος που θα «προστατεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες», λέγοντας ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της γυναίκας να λαμβάνει αποφάσεις για το σώμα της.

Αναφερόμενη στην εποχή της ως εισαγγελέας, λέει ότι «είχε μόνο έναν πελάτη – τον λαό».

Λέει ότι ποτέ δεν ρώτησε τα θύματα ή τους μάρτυρες αν είναι Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί, και πάντα ρωτούσε μόνο αν είναι εντάξει.

«Αυτό το είδος προέδρου χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», προσθέτει.

«Σκοπεύω να είμαι ένας πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς και να επικεντρωθώ στο τι μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα 10 και 20 χρόνια για να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας επενδύοντας σε εσάς τώρα», καταλήγει.
11/09/2024 05:51

Στο δεύτερο διάλειμμα, ο Τραμπ είχε μιλήσει 5 λεπτά περισσότερο από την Χάρις
Περίπου 90 λεπτά μετά τη έναρξη της συζήτησης, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε μιλήσει για περίπου 40 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, ενώ η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις χρησιμοποίησε περίπου 35 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα.

Ενώ η συζήτηση έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει και στους δύο υποψηφίους ίσες ευκαιρίες να απαντήσουν σε ερωτήσεις, μπορούν να επιλέξουν να μην χρησιμοποιήσουν τον μέγιστο χρόνο. Οι συντονιστές έχουν επίσης αφήσει περισσότερο χρόνο για απαντήσεις μετά από κάποιες ανταλλαγές.

Η κλιματική αλλαγή είναι το επόμενο θέμα στην ατζέντα με τους δύο υποψηφίους να ερωτώνται τι θα κάνουν για την καταπολέμησή της
Η Κάμαλα Χάρις υπενθυμίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκαλέσει στο παρελθόν την κλιματική αλλαγή «φάρσα».

Στη συνέχεια στρέφεται στο δικό της ιστορικό – επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν – σχετικά με τις πράσινες επενδύσεις.

«Είμαι υπερήφανη που ως αντιπρόεδρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια επενδύσαμε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας, ενώ παράλληλα αυξήσαμε την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου σε ιστορικά επίπεδα», λέει.

Η κ. Χάρις λέει επίσης ότι ενθαρρύνει την ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ενοχλείται από αυτό και λέει ότι «χτίζουν μεγάλα εργοστάσια αυτοκινήτων στο Μεξικό, που σε πολλές περιπτώσεις ανήκουν στην Κίνα».

Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν απαντά στην αρχική ερώτηση – η οποία αφορούσε το τι θα κάνει ως πρόεδρος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παραμένει στη γραμμή επίθεσης κατά της Κίνας.

«Αυτό που έχουν δώσει στην Κίνα είναι απίστευτο».

Απίστευτο: Τραμπ κηρύσσει τη νίκη στο ντιμπέιτ πριν αυτό τελειώσει
Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει τη νίκη στο ντιμπέιτ, το οποίο όμως βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πραγματοποίησε μια αριστουργηματική εμφάνιση στο ντιμπέιτ απόψε, διώκοντας το ιστορικό αποτυχίας της Καμάλα Χάρις που πλήττει τους Αμερικανούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Είδαμε τον πρόεδρο Τραμπ να εκθέτει το τολμηρό όραμά του για την Αμερική και πώς θα συνεχίσει να βασίζεται στις επιτυχίες της πρώτης θητείας του με την υπερτροφοδότηση της οικονομίας, τη διασφάλιση των συνόρων και το σταμάτημα του εγκλήματος που καταστρέφει τις κοινότητες σε όλη τη χώρα.

«Αντίθετα, το όραμα της Καμάλα για την Αμερική ήταν μια σκοτεινή υπενθύμιση των καταπιεστικών, μεγάλων κυβερνητικών πολιτικών του Τζο Μπάιντεν που θέλει να συνεχίσει. Υψηλός πληθωρισμός, πορώδη σύνορα που επιτρέπουν σε εγκληματίες και τρομοκράτες να τα διασχίζουν και να είναι μαλακή στο έγκλημα – αυτό εκπροσωπεί η Καμάλα.

«Η επιλογή δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη- ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ο ξεκάθαρος νικητής απόψε και θα κερδίσει για την Αμερική όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο».
11/09/2024 05:40
Στη συζήτηση μπαίνει και η υγειονομική περίθαλψη
Οι συντονιστές στρέφονται αυτή τη φορά στον Ντόναλντ Τραμπ, ρωτώντας τον αν έχει σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη.

Έχει εδώ και καιρό ορκιστεί να καταργήσει τον νόμο περί προσιτής περίθαλψης, γνωστό και ως Obama Care, αλλά έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι θα τον διατηρήσει μέχρι να βρει μια καλύτερη επιλογή.

Λέει ότι έχει «έννοιες για ένα σχέδιο» και ότι θα το άλλαζε μόνο αν έβρισκε «κάτι που να είναι καλύτερο και λιγότερο ακριβό».

Στη συνέχεια, η Kamala Harris ερωτάται ποιο είναι το σχέδιό της για την υγειονομική περίθαλψη.

Προτρέπει τον κ. Τραμπ να «σταματήσει τα συνεχή ψέματα», επιμένοντας: «Δεν έχετε κανένα σχέδιο».

«Αυτό που έχει κάνει ο νόμος για την προσιτή περίθαλψη είναι να εξαλείψει τη δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να αρνούνται την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις», προσθέτει.

Ο Πούτιν θα σας έτρωγε για μεσημεριανό, λέει η Χάρις στον Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτάται πρώτα για το πώς ακριβώς θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του – και αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος», λέει, προσθέτοντας ότι η Καμάλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν δεν έχουν κάνει τίποτα για τον τερματισμό του πολέμου – κάτι που διορθώνει, σημειώνοντας ότι έχει συναντηθεί αρκετές φορές με Ουκρανούς ηγέτες.

Ο πρώην πρόεδρος λέει ότι οι ΗΠΑ είναι «μέσα για 250 δισ. δολάρια».

Όσο για το πώς ο ίδιος πώς θα σταματούσε τον πόλεμο, λέει: «Όταν θα είμαι εκλεγμένος πρόεδρος, θα μιλήσω στον έναν, θα μιλήσω στον άλλον. Θα τους φέρω μαζί».

Στη συνέχεια απευθύνεται στον Τζο Μπάιντεν.

«Πού είναι ο πρόεδρός μας; Δεν ξέρουμε καν αν είναι πρόεδρος.

«Ο πρόεδρος δεν ξέρει ότι είναι ζωντανός».

«Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να υπενθυμίσω στον πρώην πρόεδρο ότι δεν κατεβαίνετε εναντίον του Τζο Μπάιντεν – κατεβαίνετε εναντίον μου», απαντά η Καμάλα Χάρις.

Στη συνέχεια μας μεταφέρει μια σειρά από περιπτώσεις όπου συναντήθηκε με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν και να οργανώσουν την αντίδραση του ΝΑΤΟ.

«Διαφορετικά, ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με τα μάτια του στραμμένα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκινώντας από την Πολωνία», λέει.

«Γιατί δεν λέτε στους 800.000 Πολωνοαμερικανούς εδώ στην Πενσυλβάνια πόσο γρήγορα θα παραιτηθείτε για χάρη της εύνοιας και αυτού που νομίζετε ότι είναι φιλία με… έναν δικτάτορα που θα σας έτρωγε για μεσημεριανό», προσθέτει.

«Λατρεύετε τους ισχυρούς άνδρες, αντί να νοιάζεστε για τη δημοκρατία.

Διάλειμμα
Λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα έγινε το πρώτο διάλειμμα. Η Κάμαλα Χάρις ήταν η πρώτη που βγήκε από τη σκηνή και ακολούθησε ο Τραμπ. Δεν μίλησαν.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της προεδρικής συζήτησης, η αντιπρόεδροςτων ΗΠΑ μίλησε για 22,6 λεπτά και ο πρώην πρόεδρος μίλησε για 28,6 λεπτά. Η Χάρις μίλησε 15 φορές ενώ ο Τραμπ 26 φορές, σύμφωνα με την ανάλυση του NBC
11/09/2024 05:11
Ο Τραμπ «θέλει να γίνει δικτάτορας, λέει η Χάρις
Η κ. Χάρις χρησιμοποιεί τον αντίλογό της για να επισημάνει ότι υποστηρίζει το Ισραήλ για «ολόκληρη την καριέρα της» και ότι ο κ. Τραμπ «θαυμάζει τους δικτάτορες».

Λέει ότι «θέλει να γίνει δικτάτορας μια μέρα».

«Είναι γνωστό ότι είπε ότι όταν η Ρωσία μπήκε στην Ουκρανία, ήταν πανέξυπνο», προσθέτει.

«Είναι γνωστό ότι αντάλλαξε ερωτικές επιστολές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και είναι απολύτως γνωστό ότι αυτοί οι δικτάτορες και οι αυτοκράτορες επιθυμούν να γίνετε και πάλι πρόεδρος, επειδή είναι τόσο σαφές ότι μπορούν να σας χειραγωγήσουν με κολακείες και χάρες».

Το επόμενο θέμα είναι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα
Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στη σύγκρουση αποτελεί σημείο διαφωνίας για την κυβέρνηση Μπάιντεν, με ορισμένες ομάδες να ζητούν την απόσυρσή της.

Η Καμάλα Χάρις ξεκινά λέγοντας ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά σημειώνει ότι «πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι» έχουν σκοτωθεί.

Λέει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για να εργαστούμε γι’ αυτό», προσθέτει.

Η Χάρις «μισεί το Ισραήλ», λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτάται πώς θα διαπραγματευόταν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και απαντά λέγοντας ότι ο πόλεμος «δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ» αν ήταν πρόεδρος.

Λέει επίσης ότι ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει, σημειώνοντας ότι γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «πολύ καλά».

Λέει ότι η κ. Χάρις «ξαφνικά μισεί το Ισραήλ».

«Αν είναι πρόεδρος, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει μέσα σε δύο χρόνια από τώρα και είμαι αρκετά καλός στις προβλέψεις», προσθέτει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτάται για τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να απαντήσει στρεφόμενος πάλι στη μετανάστευση: «Τι γίνεται με όλους τους ανθρώπους που εισρέουν στη χώρα μας και σκοτώνουν ανθρώπους;».

Συνεχίζει να αναφέρεται στην Καμάλα Χάρις ως «τσάρος των συνόρων» – ένας όρος που οι Δημοκρατικοί έχουν επιπλήξει.

«Δεν θέλει να την αποκαλούν τσάρο των συνόρων, επειδή ντρέπεται για το φαινόμενο των συνόρων», προσθέτει.

Επιστρέφοντας στο θέμα των ταραχών στο Καπιτώλιο, η κ. Χάρις απαντά λέγοντας ότι εκείνη την εποχή ήταν υπηρεσιακή γερουσιαστής.

«Εκείνη την ημέρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε έναν βίαιο όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο του έθνους μας, να βεβηλώσει το Καπιτώλιο του έθνους μας», προσθέτει.

Επισημαίνει ότι 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και κάποιοι σκοτώθηκαν.

«Καταλαβαίνετε, ο πρώην πρόεδρος έχει παραπεμφθεί σε δίκη και έχει παραπεμφθεί σε δίκη για αυτόν ακριβώς τον λόγο», λέει.

Προτρέπει τους ψηφοφόρους ότι είναι «καιρός να γυρίσουμε σελίδα» και «να χαράξουμε πορεία για το μέλλον».

«Ας γυρίσουμε σελίδα σε αυτό το θέμα. Ας μην γυρίσουμε πίσω», καταλήγει.

Καθώς ο κ. Τραμπ απαντά, επιστρέφει στο θέμα της μετανάστευσης, καλώντας την κ. Χάρις στην Ουάσινγκτον για να «υπογράψει ένα νομοσχέδιο για να κλείσουν τα σύνορα».

Ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για την απόπειρα δολοφονίας του
Ο Τραμπ λέει ότι «πιθανόν να δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι» εξαιτίας των σχολίων που έκαναν οι Δημοκρατικοί, ενώ η Καμάλα Χάρις προειδοποιεί τους Αμερικανούς για το τι θα σήμαινε μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ για τη χώρα, λέει ότι είναι στο χέρι τους να τον «σταματήσουν».

Λέει ότι θα «χρησιμοποιήσει ως όπλο» το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον των πολιτικών του εχθρών και θα «τερματίσει» το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Καταλάβετε τι θα σήμαινε αν ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεφε στον Λευκό Οίκο χωρίς κιγκλιδώματα», προσθέτει.

Ο κ. Τραμπ απαντά λέγοντας ότι τον «έχουν βάλει στο στόχαστρο».

«Πιθανότατα έφαγα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που λένε για μένα», προσθέτει.

«Μιλούν για το ότι είμαι απειλή για τη δημοκρατία, αυτοί είναι η απειλή για τη δημοκρατία».

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει ισχυρισμούς για μετανάστες που τρώνε κατοικίδια ζώα
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι παράνομοι μετανάστες φέρονται να έχουν φάει κατοικίδια ζώα στην πόλη Σπρίνγκφιλντ.

«Πολλές πόλεις δεν θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό επειδή ντρέπονται τόσο πολύ γι’ αυτό. Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε τα σκυλιά», λέει ο κ. Τραμπ.

«Οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ, τρώνε τις γάτες».

Η Χάρις κουνάει και πάλι το κεφάλι της, με ένα αξιολύπητο βλέμμα, καθώς μιλάει.

Για τρίτη φορά παρεμβαίνουν οι συντονιστές του ABC, με τον Ντέιβιντ Μιούιρ να λέει ότι το δίκτυο επικοινώνησε με τον διευθυντή της πόλης του Σπρίνγκφιλντ.

«Μας είπε ότι δεν υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για συγκεκριμένες καταγγελίες ότι κατοικίδια ζώα έχουν υποστεί βλάβη, τραυματιστεί ή κακοποιηθεί από άτομα της κοινότητας των μεταναστών», λέει.
11/09/2024 04:56
Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη μετανάστευση και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις
Η Καμάλα Χάρις ερωτάται αν θα έκανε κάτι διαφορετικό από τον πρόεδρο Μπάιντεν για την αντιμετώπισή του μεταναστευτικού.

Επισημαίνει την προηγούμενη καριέρα της ως εισαγγελέας, λέγοντας ότι είναι το «μοναδικό πρόσωπο σε αυτή τη σκηνή» που έχει ασκήσει δίωξη κατά διακρατικών εγκληματικών οργανώσεων.

Στη συνέχεια αναφέρεται στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων, το οποίο, όπως λέει, «σκοτώθηκε» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Χάρις καλεί τους ψηφοφόρους να παρακολουθήσουν μια συγκέντρωση του Τραμπ για να δουν τι έχει να πει για το θέμα.

«Έχουμε στο πρόσωπο του πρώην προέδρου κάποιον που θα προτιμούσε να τρέξει πάνω σε ένα πρόβλημα αντί να διορθώσει ένα πρόβλημα», προσθέτει.

Σε ένα πλήγμα προς τον πρώην πρόεδρο, προσθέτει ότι όσοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν μια από τις συγκεντρώσεις του θα δουν ότι μιλάει για «φανταστικούς χαρακτήρες όπως ο Χάνιμπαλ Λέκτερ» και ότι ο κόσμος φεύγει νωρίς λόγω «εξάντλησης και πλήξης».

«Θα σας πω ένα πράγμα, δεν θα τον ακούσετε να μιλάει για τις ανάγκες σας», λέει.

Ο κ. Τραμπ απαντά γρήγορα, αγνοώντας την ερώτηση για τη μετανάστευση και επιμένοντας ότι «ο κόσμος δεν φεύγει από τις συγκεντρώσεις μου».

«Ο κόσμος δεν πηγαίνει στις συγκεντρώσεις της. Δεν υπάρχει λόγος να πάνε», προσθέτει.

«Έχουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, τις πιο απίστευτες συγκεντρώσεις στην ιστορία της πολιτικής».

Η Χάρις και ο Τραμπ συζητούν για τις αμβλώσεις και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα κρίνουν αυτές τις εκλογές
Η Linsey Davis, συντονιστής του ABC, ρωτά τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις θέσεις του σχετικά με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Τον ρώτησε γιατί οι γυναίκες πρέπει να τον εμπιστεύονται.

Ο κ. Τραμπ ξεκινά έναν μονόλογο για το πώς ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν τις αμβλώσεις στους εννέα μήνες.

Λέει ότι τα μωρά έχουν «εκτελεσθεί» σύμφωνα με ορισμένους νόμους του κράτους.

Η συντονιστής του ABC Linsey Davis επισημαίνει στους τηλεθεατές ότι «δεν υπάρχει κράτος σε αυτή τη χώρα όπου είναι νόμιμο να σκοτώνεις ένα μωρό αφού γεννηθεί».

Πηγαίνοντας εκτός θέματος, ο κ. Τραμπ λέει ότι ο Tim Walz είναι μια «πραγματικά φρικτή επιλογή» για την Αμερική ως δυνητικός αντιπρόεδρος.

Η Χάρις υπερασπίζεται με πάθος την ανάγκη για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και λέει ότι τα σχόλιά του για τις αμβλώσεις είναι «ένα μάτσο ψέματα».

«Η κυβέρνηση και ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν πρέπει να λένε σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της».

“Μια 12 ή 13χρονη επιζήσασα από αιμομιξία που αναγκάζεται να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη – δεν το θέλουν αυτό”, προσθέτει.

Κοιτάζει κατευθείαν τον κ. Τραμπ, αλλά εκείνος αρνείται να την κοιτάξει.

Στη συνέχεια αντικρίζει την κάμερα.

«Σας υπόσχομαι, όταν το Κογκρέσο εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για την επαναφορά της προστασίας του Roe v Wade ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών – θα το υπογράψω περήφανα για να γίνει νόμος».

Ο κ. Τραμπ λέει ότι η εξουσία πρέπει να παραμείνει στα κράτη.

Ο αντιπρόεδρος λέει ότι η στάση του αντιπάλου της είναι «προσβλητική για τις γυναίκες της Αμερικής».

Και πάλι, τον κοιτάζει ευθεία, αλλά ο πρώην πρόεδρος κοιτάζει ευθεία, χωρίς να συναντά ποτέ το βλέμμα της.

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Χάρις μαξίστρια, εκείνη γελάει
Ο Τραμπ ήδη μπαίνει σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Χάρις, ενώ απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για την οικονομία, αποκαλώντας την ίδια και τον πατέρα της μαρξιστή.

«Όλα όσα πίστευε πριν από τρία και τέσσερα χρόνια είναι εκτός παραθύρου. Πηγαίνει τώρα στη φιλοσοφία μου. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο να της στείλω ένα καπέλο MAGA». Και συνέχισε: «Είναι μαρξίστρια. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι μαρξίστρια. Ο πατέρας της είναι μαρξιστής καθηγητής οικονομικών. Την δίδαξε καλά».

Η Χάρις φαινόταν να γελάει καθώς έκανε το σχόλιο.
11/09/2024 04:29
Χάρις: Καθαρίσαμε το χάος του Τραμπ
“Οι [μετανάστες] καταλαμβάνουν τις πόλεις και καταλαμβάνουν κτίρια. Μπαίνουν βίαια” επιμένει ο Τραμπ.

Ο συντονιστής του ABC Ντέιβιντ Μιούιρ υπενθυμίζει στον Τραμπ ότι η μετανάστευση θα συζητηθεί αργότερα, προτού επιτρέψει στην κ. Χάρις μια διάψευση.

«Αυτό που κάναμε είναι να καθαρίσουμε το χάος του Ντόναλντ Τραμπ», λέει.

Λέει ότι το Project 2025 είναι επικίνδυνο και προτείνει ότι ο κ. Τραμπ θα μεταφέρει αυτές τις πολιτικές στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ αρνείται και πάλι ανάμειξη στο Project 2025
Η Χάρις επέκρινε τον Τραμπ για τη συμμετοχή του στο Project 2025 , ένα βιβλίο 922 σελίδων με αμφιλεγόμενες πολιτικές προτάσεις που προορίζονται να καθοδηγήσουν την επόμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Ο Τραμπ αρνήθηκε ξανά ότι γνωρίζει για το Project 2025, παρά το γεγονός ότι συντάχθηκε από τουλάχιστον δύο δωδεκάδες μέλη της κυβέρνησής του και συμμάχους του.

«Όλοι ξέρουν ότι είμαι ανοιχτό βιβλίο», είπε και έστρεψε τη συζήτηση προς τη μετανάστευση κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπαίντεν στο ιστορικό της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η Χάρις αφιέρωσε λίγο χρόνο για να προσπαθήσει να αντικρούσει τα σχόλια του Τραμπ.

«Αλλά θα σας πω σε όλους σας σε αυτό το ντιμπέιτ απόψε, θα ακούσετε από το ίδιο παλιό κουρασμένο εγχειρίδιο, ένα μάτσο ψέματα, παράπονα και και χαρακτηρισμούς», είπε.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο να βοηθήσει τις αμερικανικές οικογένειες που δηλώνουν ότι ανησυχούν για την οικονομία και το κόστος ζωής.

«Πιστεύω στη φιλοδοξία, τα όνειρα του αμερικανικού λαού», είπε.

Αναφέρθηκε στα σχέδιά της για την οικοδόμηση μιας «οικονομίας ευκαιριών», συμπεριλαμβανομένων των προτάσεών της να κάνει τη στέγαση πιο προσιτή και να επεκτείνει την πίστωση φόρου για τα παιδιά.

Η Χάρις επιτέθηκε επίσης στις προτάσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως η παροχή φορολογικών περικοπών σε εταιρείες και υποστήριξε ότι θα έβλαπταν τις αμερικανικές οικογένειες της μεσαίας τάξης.
11/09/2024 04:20
Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έπρεπε να «καθαρίσει το χάος του Ντόναλντ Τραμπ» μετά από τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Κατηγόρησε τον Τραμπ ότι άφησε τις ΗΠΑ με «τη χειρότερη ανεργία από τη Μεγάλη Ύφεση», «τη χειρότερη επίθεση στη δημοκρατία μας από τον Εμφύλιο Πόλεμο» και «τη χειρότερη επιδημία δημόσιας υγείας εδώ και έναν αιώνα».
11/09/2024 04:18
Η πρώτη ερώτηση είναι για την οικονομία
Η πρώτη ερώτηση αφορά ένα θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους: την οικονομία και το κόστος ζωής.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί είναι καλύτερα σήμερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, η Χάρις μίλησε για τα σχέδιά της να βοηθήσει οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις. Στόχευσε τον Τραμπ, λέγοντας ότι θα παράσχει φορολογική μείωση για «δισεκατομμυριούχους και μεγάλες εταιρείες».
11/09/2024 04:08
Με χειραψία ξεκίνησε το ντιμπέιτ
Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν τα χέρια μετά την παρουσίασή τους στη σκηνή, τερματίζοντας ένα σερί οκτώ ετών χωρίς χειραψίες στη σκηνή του προεδρικού ντιμπέιτ.

Δεν υπάρχουν κανόνες που να απαιτούν χειραψία πριν ή μετά τη συζήτηση.
11/09/2024 04:05
Το ντιμπέιτ ξεκίνησε στις 04:02 ώρα Ελλάδας.
Είναι μια κρίσιμη στιγμή και για τους δύο υποψήφιους με ακριβώς οκτώ εβδομάδες μέχρι την ημέρα των εκλογών.
11/09/2024 04:04
Οι κανόνες για το debate
Την συζήτηση συντονίζουν ο παρουσιαστής του «World News Tonight» David Muir και ο παρουσιαστής του «Prime» του ABC News Live, Linsey Davis.

Και οι δύο έχουν συμφωνήσει σε αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αιφνίδιες διακοπές ή οι άμεσες παρεμβάσεις.

Οι κανόνες που σύμφωνα με το ABC News έχουν συμφωνηθεί με τις δύο πλευρές περιλαμβάνουν:

Δεν υπάρχουν εναρκτήριες δηλώσεις και οι τελικές δηλώσεις, θα έχει δύο λεπτά κάθε υποψήφιος
Οι υποψήφιοι θα στέκονται πίσω από τα βάθρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης
Δεν επιτρέπονται οι προγραμμένες σημειώσεις
Κανένα θέμα ή ερώτηση δεν θα κοινοποιηθεί εκ των προτέρων
Οι υποψήφιοι δεν θα επιτρέπεται να κάνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον
Οι υποψήφιοι θα έχουν δύο λεπτά για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, δύο λεπτά για αντικρούσεις και ένα επιπλέον λεπτό σε συνέχεια, διευκρινίσεις ή απαντήσεις.
11/09/2024 04:03
Το πρώτο ντιμπείτ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ
Στο πλατό του ABC στην Φιλαδέλφεια η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνουν για πρώτη φορά μέχρι σήμερα τον λόγο ο ένας στον άλλο στο πρώτο μεταξύ τους ντιμπέιτ που ξεκινάει στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

Είναι η μόνη προγραμματισμένη τηλεμαχία για αυτή την προεκλογική περίοδο, και ίσως αποδειχθεί καθοριστική, με δεδομένο ότι η προηγούμενη αναμέτρηση μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, που οδήγησε στην απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ από την εκλογική κούρσα.

Tο ντιμπέιτ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Κάμαλα Χαρις να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική έναντι του χαοτικού λόγου του Τραμπ και ανέβει στις δημοσκοπήσεις.