ΡΕΠΟΡΤΑΖ 24Η: Θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω της κανονικής και ενισχυμένο ρεύμα αέρα, πως θα επηρεάσει η κακοκαιρία στην Ελλάδα την Κύπρο

«Η κακοκαιρία της Ελλάδας θα βοηθήσει σε πτώση θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα.

Κακοκαιρία κυρίως σε Ιταλία, Ελλάδα και Βαλκάνια», αναφέρει στο 24Η ο γνωστός ερασιτέχνης μετεωρολόγος, κύριος Τάσος Ιεροδιακόνου.

Η θερμοκρασία μάλιστα θα σημειώσει άνοδο, ενώ θα υπάρχει και ενισχυμένο ρεύμα αέρα.

Αναλυτικά ο καιρός από τον κύριο Τάσο Ιεροδιακόνου, του Weather forecast:

Ψυχρές αέριες μάζες κατηφορίζουν από τα βόρεια προς νότια και εκτείνονται μέχρι κεντρική Μεσόγειο. Όμως υψηλές πιέσεις από Αντλαντικό θα αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα το οποίο θα συνδυαστεί με χαμηλό βαρομετρικό στην επιφάνεια.

Με το κατέβασμα ψυχρών αερίων που εισέρχονται στα θερμά νερά της Μεσογείου θα ευνοηθεί η δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού δυτικά της Ιταλίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα Πέμπτη μέχρι και Σάββατο σε Ιταλία, περιοχές της Ελλάδας και Βαλκάνια να έχουμε ασταθή καιρό με τοπικές βροχές και καταιγίδες που ενδεχομένως να παρατηρηθούν και ισχυρά φαινόμενα με αρκετές βροχές και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Το χαμηλό βαρομετρικό από δυτικά της Ιταλίας θα κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά προς Βαλκάνια. Δεν φαίνεται η Κύπρος να μπαίνει σε αυτό το κομμάτι αλλά πιθανόν τοπικά κάποιες βροχές σε ορεινά-ημιορεινά την επόμενη εβδομάδα.

Ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας Πέμπτη μέχρι και Κυριακή 12-15 Σεπτεμβρίου με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο για να είμαστε ελαφρώς πάνω από τις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές.

Ο ζεστός καιρός οφείλεται στο κατέβασμα ψυχρών αερίων μαζών σε κεντρική Μεσόγειο.

Την επόμενη εβδομάδα όμως και λόγω αποκομμένης ψυχρής λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα βορειοδυτικά της Κύπρου σε κεντρική Μεσόγειο και Βαλκάνια θα εκτοπίσει το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα από την περιοχή μας για να παρατηρηθεί πτώση θερμοκρασίας για να είμαστε σε κανονικές θερμοκρασιακές τιμές έως και λίγο κάτω της κανονικής. Από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά σε άνοδο η θερμοκρασία.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου

Καιρικές συνθήκες ξημερώματα με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικά και περιορισμένα χαμηλή νέφωση σε δυτικές-νοτιοδυτικές και ανατολικές παραθαλάσσιες και θαλάσσιες περιοχές. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ηλιοφάνεια τοπικές νεφώσεις σε μέση ατμόσφαιρα αλλά και χαμηλού ύψους σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές προς εσωτερικό και ανατολικά.

Αρκετά χαμηλό το ρίσκο βροχής έως 10% για αυτό και δεν φαίνεται να έχουμε βροχή. Βραδινές ώρες ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές χαμηλές νεφώσεις στα δυτικά και βορειοδυτικά παραθαλάσσια τμήματα με ενδεχόμενο και προς δυτικές ορεινές-ημιορεινές περιοχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε άνοδο και θα είμαστε ελαφρώς πάνω από τις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές και θα κυμαίνονται μεταξύ 32-36 βαθμούς στο εσωτερικό που πιο κεντρικά και τοπικά μεταξύ 36-38 βαθμούς, μεταξύ 30-32 βαθμούς στα δυτικά παραθαλάσσια τμήματα στις υπόλοιπες παραθαλάσσιες μεταξύ 32-34 βαθμούς. Στα ορεινά μεταξύ 24-29 βαθμούς και έως 23 βαθμούς στον Όλυμπο. Σε ημιορεινά μεταξύ 29-34 βαθμούς και πιο τοπικά σε ανατολικά ημιορεινά νότια της Λευκωσίας μεταξύ 34-36 βαθμούς.

Πέφτουν τα ποσοστά υγρασίας. Χαμηλά σε εσωτερικό, χαμηλά έως μέτρια προς ορεινές-ημιορεινές περιοχές ενώ στα παράλια έως μέτρια και στα δυτικά μέτρια έως ελαφρώς υψηλά μεταξύ των ωρών 10:00-16:00. Ξημερώματα και βραδινές ώρες τα ποσοστά υγρασίας θα είναι πιο αυξημένα πέραν του 70-80%.

Δυτικός-Νοτιοδυτικός ο άνεμος πρωινές ώρες στα 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι και απόγευμα θα πνέει Δυτικός-Βορειοδυτικός άνεμος στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές του εσωτερικού, Δυτικός στα δυτικά(τοπικά ελαφρώς Βορειοδυτικός), Δυτικός-Νοτιοδυτικός στα νότια και Νοτιοδυτικός στα νοτιοανατολικά-ανατολικά τμήματα του νησιού μας. Ένταση ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 12:00-20:00. Στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και ανατολικά έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ τις ώρες που αναγράφονται στον χάρτη. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός άνεμος έως 2-3 μποφόρ αλλά στα βόρεια και νότια τμήματα έως 4 μποφόρ.

Μέσος έως υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου

Καιρικές συνθήκες ξημερώματα με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση σε παραθαλάσσιες και θαλάσσιες περιοχές που θα είναι πιο αυξημένες στα δυτικά-βόρεια και σε δυτικές ορεινές-ημιορεινές περιοχές.

Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ηλιοφάνεια τοπικές νεφώσεις σε μέση ατμόσφαιρα αλλά και χαμηλού ύψους σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές προς εσωτερικό και ανατολικά. Αρκετά χαμηλό το ρίσκο βροχής έως 10% για αυτό και δεν φαίνεται να έχουμε βροχή. Βραδινές ώρες ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές χαμηλές νεφώσεις στα δυτικά και βορειοδυτικά παραθαλάσσια τμήματα με ενδεχόμενο και προς δυτικές ορεινές-ημιορεινές περιοχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση αλλά δεν αναμένεται ιδιαίτερη μεταβολή και θα είμαστε ελαφρώς πάνω από τις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές έως κανονικές τοπικά και θα κυμαίνονται μεταξύ 32-34 βαθμούς στο εσωτερικό που πιο κεντρικά και τοπικά μεταξύ 34-36 βαθμούς και μεταξύ 30-32 βαθμούς στα παραθαλάσσια τμήματα αλλά πιο τοπικά στα νοτιοανατολικά μεταξύ 32-34 βαθμούς. Στα ορεινά μεταξύ 24-28 βαθμούς και έως 22 βαθμούς στον Όλυμπο. Σε ημιορεινά μεταξύ 28-32 βαθμούς και πιο τοπικά σε ανατολικά ημιορεινά νότια της Λευκωσίας μεταξύ 32-34 βαθμούς.

Ανεβαίνουν τα ποσοστά υγρασίας. Έως μέτρια τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό και προς ορεινές-ημιορεινές περιοχές ενώ στα παράλια έως μέτρια έως ελαφρώς υψηλά μεταξύ των ωρών 12:00-17:00. Ξημερώματα και βραδινές ώρες τα ποσοστά υγρασίας θα είναι πιο αυξημένα πέραν του 70-80% αλλά στα δυτικά τμήματα των ορεινών-ημιορεινών και βορειοανατολικά τοπικά και πέραν του 90%.

Δυτικός-Βορειοδυτικός ο άνεμος πρωινές ώρες στα 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι και απόγευμα θα πνέει Δυτικός-Βορειοδυτικός άνεμος στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές του εσωτερικού, Δυτικός στα δυτικά(τοπικά ελαφρώς Βορειοδυτικός), Δυτικός-Νοτιοδυτικός στα νότια και Νοτιοδυτικός στα νοτιοανατολικά-ανατολικά τμήματα του νησιού μας.

Ένταση ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 12:00-20:00. Στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και ανατολικά πολύ τοπικά έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ τις ώρες που αναγράφονται στον χάρτη. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός άνεμος έως 2-3 μποφόρ αλλά στα βόρεια και νότια τμήματα έως 4 μποφόρ.

 

MX