Κόκκινα δάνεια 20 δισ., από σύνολο 21.2 δισ.

Δάνεια αξίας €10,7 δισ., που ανήκουν σε νοικοκυριά, και άλλα €10,5 δισ. που αφορούν εταιρείες βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, που παρουσιάζει ο «Φ», στις 31.03.2024 τα συνολικά υπόλοιπα δανείων στις οκτώ αδειοδοτημένες από την ΚΤΚ (συμπεριλαμβανομένης της ΚΕΔΙΠΕΣ) Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων (ΕΕΠ) ανέρχονταν σε €21,2 δισ. (εκ των οποίων στην ΚΕΔΙΠΕΣ €6,4 δισ.), τα οποία αφορούσαν γύρω στις 76 χιλ. δανειακές συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά είναι το σύνολο των συμβατικών υπολοίπων των δανείων που έχουν εξαγοράσει οι ΕΕΠ από τις τράπεζες και διαφέρουν από το ποσό που έχουν πληρώσει οι ΕΕΠ για απόκτηση των εν λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες καθάρισαν τους ισολογισμούς τους από «κόκκινους» πελάτες και δάνεια αλλά το πρόβλημα επί της ουσίας υπάρχει και έχει μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία.

Ο λόγος είναι ότι, από το ποσό των €21,2 δισ., τα €19,9 δισ. κατηγοριοποιούνται από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ως μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ενώ οι υπόλοιπες συμβάσεις των ΕΕΠ τυγχάνουν τακτικής εξυπηρέτησης (ποσό €1,3 δισ.).

Στις τράπεζες η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, μετά την πώληση κόκκινων δανείων στις ΕΕΠ, καθώς τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί στα €1,77 δισ., από €28 δισ. που ήταν το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 οι τράπεζες, κυρίως οι συστημικές, δέχτηκαν έντονες πιέσεις από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια που είχαν στους ισολογισμούς τους, πουλώντας πακέτα δανείων σε αδειοδοτημένες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Οι  εποπτικές πιέσεις έγιναν κυρίως για να μην έχουν πρόβλημα τα κεφάλαια των τραπεζών και οι κινήσεις που έγιναν στη συνέχεια από τις διοικήσεις των τραπεζών είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των προβληματικών δανείων από τα χαρτοφυλάκιά τους.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε πριν περίπου τρεις μήνες στη Βουλή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων απέκτησαν 141.478 δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το κόστος απόκτησης των χορηγήσεων που εξασφάλισαν οι συγκεκριμένες εταιρείες ήταν €3.2 δισ., ενώ το συνολικό υπόλοιπο των δανείων βάσει της αξίας της αρχικής σύμβασης από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ήταν €16.7 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από το σύνολο των χορηγήσεων, 77.561 δάνεια βρίσκονται στην ΚΕΔΙΠΕΣμε το συνολικό υπόλοιπο να φτάνει τα €7.5 δισ. Υπενθυμίζεται πως η ΚΕΔΙΠΕΣ είχε αναλάβει το 2018 τη διαχείριση των προβληματικών δανείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Τόσο οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων όσο η ΚΕΔΙΠΕΣ, από την ημέρα που ανέλαβαν τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2023, έβαλαν στα ταμεία τους €4.1 δισ.

Τα έσοδα τους αποκτήθηκαν μέσω της αποπληρωμής των δανείων, της απόκτησης ακινήτων μετά την αποτυχία της εκποίησης και μετά από συναινετική ανταλλαγή του ακινήτου του δανειολήπτη,  έναντι της εξόφλησης του χρέους.

πηγή: Philenews