Πρόεδρος ΕΒΕ: Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου της Πάφου – Στα πλάνα και η εναλλακτική όδευση

Εξετάζεται βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου αεροδρομίου – Πάφου καθώς και εναλλακτική όδευση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Πάφου Γιώργος Μάης.

Ο κ. Μάης είπε πως είχαν συνάτηση με εμπειρογνώμονες που προσέλαβε το ΕΒΕ Πάφου για την εκπόνηση μελετών με το Τμήμα Περιβάλλοντος σχετικά με τον δρόμο αεροδρομίου – Πάφου, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων.

Πρόσθεσε πως συζητήθηκε και θέμα εναλλατικής όδευσης καθώς και η βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου προς το αεροδρόμιο Πάφου, όπου φαίνεται να υπάρχουν κάποια πρακτικά και νομικά θέματα, όπως είπε.

Επεσήμανε πως το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει δεσμευτεί το συντομότερο να επισκεφτεί την Πάφο για να περπατήσει την υφιστάμενη διαδρομή και να δουν τις επιπτώσεις που θα επέλθουν σε περίπτωση βελτίωσης αυτού του δρόμου και να επανεξετάσει τη στάση του, όπως είπε.

Δρόμος Πάφου – Πόλης

Ο κ. Μάης ανέφερε πως η τελευταία ενημέρωση που είχαν από τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη σχετικά με τον δρόμο Πάφου – Πόλης είναι ότι ο εργολάβος έχει υποβάλει κάποιες προτάσεις σχετικά με την καταλληλότητα των υλικών.

Έχουν, συνέχισε, εξεταστεί οι προτάσεις αυτές που θεωρητικά μπορούν να γίνουν αποδεκτές αλλά τα Δημόσια Έργα έχουν ζητήσει παραδείγματα εφαρμογής που έχουν χρησιμοποιηθεί αυτοί οι μέθοδοι και ποιο ήταν το αποτέλεσμα, είπε.

Κατόπιν τούτου, ανέφερε ο κ. Μάης, ο εργολάβος είχε αναλάβει να προσκομίσει αυτά τα στοιχεία.

Μαρίνα Πάφου

Αναφορικά με το θέμα της Μαρίνας Πάφου στα Πότιμα ο κ. Μάης σημείωσε πως έχουν προσληφθεί σύμβουλοι από το Υφυπουργείο Τουρισμού και σύμφωνα με το συμβόλαιο τους έπρεπε να έχουν ετοιμάσει κάποια πράγματα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου αυτά έχουν γίνει και αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων το Υφυπουργείο να ξεκινήσει την διαβούλευση με διάφορους φορείς και ενδιαφέρομενους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υφυπουργό Τουρισμού, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, αυτός του είπε πως αφού επιστρέψει στην Κύπρο , αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν επικοινωνία εκ νέου για ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τους όρους οι οποίοι ήταν αρνητικοί στην προσέλκυση επενδυτών στην προηγούμενη προκήρυξη, αλλά και όρους οι οποίοι δεν ήταν ουσιαστικής σημασίας αλλά είχαν δυσκολέψει την διαδικασία.

Ο κ. Μάης εκτίμησε ότι δεν αναμένεται οι όροι αυτοί να είναι έτοιμοι πιο σύντομα από τις αρχές του 2025, οπότε σημείωσε αναμένεται να γίνει η ετοιμασία της προκήρυξης μέχρι τον Ιούλιο του 2025.

Δρόμος από τους Τάφους των Βασιλέων μέχρι την Πέγεια

Όσον αφορά τον δρόμο από τους Τάφους των Βασιλέων μέχρι την Πέγεια ο κ. Μάης σημείωσε πως έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για τη μελέτη του. Αυτό ωστόσο που τους προβληματίζει, όπως είπε, είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της μελέτης που είναι 32 μήνες. Σημείωσε, ακόμη, πως η εξήγηση που δίνει το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων είναι ότι εμπλέκονται πάρα πολλές υπηρεσίες και για αυτό έχει δοθεί αυτός ο χρόνος.

Πρόσθεσε επίσης πως έχουν κάνει ως ΕΒΕ Πάφου κάποια εισήγηση που είναι αποδεκτή και από τον μελετητή και από το Υπουργείο να γίνει ένας συντονισμός από όλα αυτά τα τμήματα ούτως ώστε κάποιες μελέτες να τρέξουν παράλληλα για να μειωθεί ο χρόνος.

πηγή: OMEGALIVE