Χριστοδουλίδης από Μαξίμου: «Κοινές ανησυχίες Λευκωσίας-Αθηνών»

Τη θέση ότι η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος και την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο σύντομο τετ-α-τετ που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως “Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη” και πως “ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ”.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «είναι πάντοτε ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι στην Αθήνα. Χθες το βράδυ έγινε μία εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 50 ετών από την εισβολή” που είχε μαζική συμμετοχή, και έκανε λόγο για κοινές ανησυχίες, “λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

«Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την επόμενη βδομάδα, μια κρίσιμη εβδομάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις, όχι με λόγια, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, το είπα πολλές φορές και το εννοώ, η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα συμβάλουμε ακόμα περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν: ότι είναι πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργείες του ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Θα μας δοθεί για ακόμα μία φορά η ευκαιρία να κάνουμε μία συνολική επισκόπηση των ανοικτών ζητημάτων σε μία εποχή μάλιστα όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

πηγή: ΚΥΠΕ