Ρεπουμπλικάνοι πρώην αξιωματούχοι στηρίζουν την Χάρις – Αποκαλούν τον Τραμπ ανίκανο να κυβερνήσει

Περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικάνοι πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισαν τον Ντόναλντ Τραμπ «ανίκανο να υπηρετήσει» άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο και ενέκριναν την Κάμαλα Χάρις για την προεδρία, σε κοινή επιστολή τους την Τετάρτη 18/08.

Πρώην αξιωματούχοι που διετέλεσαν στις κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικανών Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, Τζορτζ Μπους του νεότερου, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Χάρις, την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου. Σε αυτούς προστέθηκαν ορισμένα πρώην μέλη του GOP του Κογκρέσου.

«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι ένας σοβαρός και σταθερός ηγέτης με αρχές», αναφέρουν στην επιστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

«Περιμένουμε να διαφωνήσουμε με την Κάμαλα Χάρις σε πολλά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αλλά πιστεύουμε ότι διαθέτει τα βασικά προσόντα για να υπηρετήσει ως πρόεδρος και ο Ντόναλντ Τραμπ όχι. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε την εκλογή της για πρόεδρος».

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι οι πρώην υπουργοί Άμυνας Ουίλιαμ Κοέν και Τσακ Χέιγκελ, οι οποίοι υπηρέτησαν στις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα, αντίστοιχα. Περιλαμβάνονται ακόμα ο Ουίλιαμ Γουέμπστερ, πρώην διευθυντής της CIA και του FBI υπό τις κυβερνήσεις Ρίγκαν και της πρώτης κυβέρνησης Μπους, καθώς και ο Μαικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA και της NSA υπό τις νεότερες κυβερνήσεις Μπους και Ομπάμα.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ως πρόεδρος, προώθησε το καθημερινό χάος στην κυβέρνηση, επαίνεσε τους εχθρούς μας και υπονόμευσε τους συμμάχους μας, πολιτικοποίησε τον στρατό και απαξίωσε τους βετεράνους μας, έδωσε προτεραιότητα στο προσωπικό του συμφέρον πάνω από τα αμερικανικά συμφέροντα και πρόδωσε τις αξίες μας, τη δημοκρατία και το ιδρυτικό έγγραφο αυτής της χώρας», προστίθεται στην επιστολή.

«Χάος στη λήψη αποφάσεων»

Υποδεικνύοντας τη συμμετοχή του Τραμπ στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, την «ευαισθησία του σε κολακεία και χειραγώγηση» από αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, και τη «χαοτική λήψη αποφάσεων για την εθνική ασφάλεια», οι πρώην αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τον Τραμπ ανίκανο να υπηρετήσει ξανά ως πρόεδρος ή σε «οποιοδήποτε αξίωμα δημόσιας εμπιστοσύνης».

Οι πρώην αξιωματούχοι επεσήμαναν επίσης την υποστήριξη της Χάρις προς το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, καθώς και τη δέσμευσή της να υπογράψει το δικομματικό πακέτο ασφάλειας των συνόρων που μπλόκαραν οι Ρεπουμπλικάνοι και τη δέσμευσή της να διορίσει έναν Ρεπουμπλικανό στην κυβέρνησή της ως λόγο για την υποστήριξή τους.

Αρκετοί πρώην αξιωματούχοι του Τραμπ που υπέγραψαν την επιστολή περιλαμβάνουν τον Μαρκ Χάρβεϊ, πρώην ειδικό βοηθό του προέδρου, και την Ελίζαμπεθ Νόιμαν, πρώην βοηθό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι που υποστήριξαν την Χάρις είναι ο Αλμπέρτο ​​Γκονζάλες, ένας Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας που υπηρέτησε υπό την κυβέρνηση Μπους, ο πρώην εκπρόσωπος του Ιλινόις Άνταμ Κίνζινγκερ, καθώς και η πρώην γραμματέας Τύπου του Τραμπ Στέφανι Γκρίσαμ και ο διευθυντής επικοινωνίας Άντονι Σκαραμούτσι.

πηγή: CNN Greece