Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025

Κατατίθεται σε ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2025-2028.

Ο προϋπολογισμός, όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός αποσκοπεί στην συγκράτηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, στη μείωση του δημοσίου χρέους και στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής. Ο προϋπολογισμός, ο δεύτερος της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, θα είναι πλεονασματικός με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 3,3% και το πρωτογενές (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) ισοζύγιο στο 4,8% του ΑΕΠ.
Μετά και τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του έτους, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε σε αναβάθμιση της αρχικής εκτίμησης για το 2024, με τις νέες προβλέψεις να ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ η νέα εκτίμηση έχει αναθεωρηθεί στο 3,8% από 2,9% που ήταν η προηγούμενη, ενώ για το 2025 διατηρείται στο 3,1%, όπως ήταν και η εκτίμηση στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2025-2028.

Παράλληλα, η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 5% που ήταν το 2024 και θα κυμανθεί πέριξ του 4,8%.

Πηγή: ΚΥΠΕ