ΡΕΠΟΡΤΑΖ 24Η: ΕΡΧΟΝΤΑΙ σήμερα ισχυρές ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ και από αύριο άνοδος, πτώση θερμοκρασίας αρχές του Οκτώβρη αναφέρει ο Ιεροδιακόνου

«Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές και σήμερα Δευτέρα.

Περιορίζεται η αστάθεια και οι βροχές από Τρίτη με σταδιακή άνοδο θερμοκρασίας. Πτώση θερμοκρασίας από αρχές Οκτώβρη», αναφέρει στο 24Η ο Τάσος Ιεροδιακόνου.

Πως θα κυλήσει η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου:

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές-καταιγίδες, ηλεκτρική δραστηριότητα και αρκετή ποσότητα βροχής μέσα από ισχυρές καταιγίδες.

Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη παραμένει στην περιοχή μας με αποτέλεσμα να παραμένει ασταθής ο καιρός με βροχές και καταιγίδες. Όμως υποχωρεί από την περιοχή μας και βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό ο καιρός από Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου με άνοδο θερμοκρασίας.

Καιρικές συνθήκες ξημερώματα με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικά χαμηλή νέφωση σε παραθαλάσσιες και θαλάσσιες περιοχές. Χαμηλή νέφωση και προς εσωτερικό και βορειοανατολικά που θα είναι αυξημένη. Στα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα του νησιού πολύ τοπικά σε κατεχόμενες περιοχές υπάρχει το ενδεχόμενο βροχής. Στο θαλάσσιο χώρο θα εκδηλώνονται καταιγίδες με ηλεκτρική δραστηριότητα.

Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις χαμηλού ύψους αλλά και σε μέση ατμόσφαιρα σε ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά-βορειοανατολικά. Το ρίσκο βροχής ξεπερνά το 60% για αυτό αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές, καταιγίδες, χαλαζόπτωση και ηλεκτρική δραστηριότητα μεταξύ των ωρών 12:00-18:00.

Περιοχές είναι κεντρικά-ανατολικά ορεινά-ημιορεινά προς εσωτερικό και ανατολικά-νοτιοανατολικά προς περιοχές επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Τοπικά αναμένονται ισχυρές καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και αρκετές ποσότητες βροχής για αυτό χρειάζεται προσοχή σε περιοχές που εκδηλώνονται καταιγίδες λόγω και πτώσης κεραυνών.

Μέγιστες θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και θα είμαστε ελαφρώς κάτω από τις θερμοκρασιακές τιμές και θα κυμαίνονται μεταξύ 28-30 βαθμούς στο εσωτερικό και μεταξύ 26-30 βαθμούς στα παραθαλάσσια τμήματα αναλόγως περιοχής. Στα ορεινά μεταξύ 20-24 βαθμούς(από τα 1000 μέτρα και πάνω) και έως 17 βαθμούς στον Όλυμπο. Σε ημιορεινά μεταξύ 24-28 βαθμούς. Λόγω όμως του ότι αναμένεται άστατος καιρός την ώρα νεφελώδη και βροχερού καιρού η θερμοκρασία θα πέφτει και μέσα σε καταιγίδα θα πέφτει αρκετά.

Με υγρασία η ατμόσφαιρα. Έως ως μέτρια τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό και προς ορεινές-ημιορεινές περιοχές ενώ στα παράλια μέτρια έως υψηλά μεταξύ των ωρών 11:00-14:00. Ξημερώματα και βραδινές ώρες τα ποσοστά υγρασίας θα είναι πιο αυξημένα πέραν του 80%.

Διαφόρων διευθύνσεων ο άνεμος ξημερώματα και πολύ νωρίς το πρωί στα 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι και απόγευμα θα πνέει Βόρειος στα βόρεια, διαφόρων διευθύνσεων σε περιοχές του εσωτερικού, Βορειοδυτικός στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς, Δυτικός-Βορειοδυτικός στα δυτικά, Δυτικός-Νοτιοδυτικός στα νότια και νοτιοανατολικά-ανατολικά τμήματα του νησιού μας. Λόγω και του άστατου καιρού ο άνεμος σε περιοχές με καταιγίδες θα μεταβάλλεται σε κατεύθυνση και ένταση. Ένταση ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 13:00-19:00. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός άνεμος 2 έως 3 μποφόρ.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς έχει πέσει αρκετά λόγω και των βροχών που πέφτουν τις τελευταίες ημέρες αλλά και της πτώσης της θερμοκρασίας με την αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα.

MX