Απάντησε με διορισμό ο Πρόεδρος – Όλο το παρασκήνιο για τον νέο Γενικό Ελεγκτή

Η έντονη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί από τις δηλώσεις Ζαχαρία Κουλία ότι θα διόριζε ο ίδιος τον νέο Γενικό Ελεγκτή από την μια και από την άλλη, η κίνηση Αννίτας Δημητρίου να ακυρώσει το ταξίδι της στην Μάλτα για να παραμείνει η ίδια Προεδρεύουσα της Δημοκρατία έφτασε μέχρι και τη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε σήμερα το πρωί με τον διορισμό του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου στη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, βάζοντας τέλος στο σίριαλ και τα σενάρια που κυκλοφορούσαν. Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, είχε από την προηγούμενη βδομάδα ένα short list με 4-5 ονόματα τα οποία ήταν υποψήφια για διορισμό. Ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ήταν από τις πρώτες επιλογές και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, φέρεται να είχε επικοινωνήσει μαζί του κάποια στιγμή χθες, ενημερώνοντας τον για τις προθέσεις του.

Η εμπειρία του στον ΟΑΥ και τα προσόντα του Ανδρέα Κωσταντίνου, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή του, ωστόσο, αυτό που έγειρε την πλάστιγγα είναι το γεγονός ότι στηρίζει και πιστεύει στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος από την πλευρά του, ήθελε να παραμείνει απερίσπαστος στη Νέα Υόρκη και στις κρίσιμες επαφές που πραγματοποιεί για το Κυπριακό. Ως εκ τούτου, η αρχική πρόθεση του ήταν να προχωρήσει σε διορισμό, παρόλο ότι είχε υπόψη του την επιλογή του ονόματος, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει αύριο. Ίσως αυτό να γινόταν και με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

Το σκηνικό που άρχισε να δημιουργείται στο εσωτερικό μέτωπο από τις δηλώσεις Κουλία έβαζε πίεση στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Στην εξίσωση χθες μπήκε και η κίνηση της Αννίτας να ακυρώσει το ταξίδι της για να πιστωθεί ίδια πολιτικά και επικοινωνιακά αποφυγή της κρίσης.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Αννίτα Δημητρίου δεν είχαν καμία επικοινωνία μεταξύ τους αυτό το διάστημα, παρόλο που οι κινήσεις Ζαχαρία Κουλία δημιουργούσαν προϋποθέσεις πολιτικής κρίσης. Παρασκηνιακά, υπάρχει μια εκατέρωθεν καχυποψία και αλληλοεπίρριψη ευθύνης για το ποιος έπρεπε να κάνει την πρώτη κίνηση.

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, άτομο από το Προεδρικό επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ενημερώνοντας για την απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να ανακοινώσει σήμερα το πρωί το διορισμό του νέου Γενικού Ελεγκτή. Δεν έγινε αναφορά, όμως, στο όνομα στο οποίο είχε καταλήξει ο Πρόεδρος για αποφυγή διαρροής και επίρριψης ευθυνών για τη διαρροή.

Η ανακοίνωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη αιφνιδίασε και τα κόμματα της συμπολίτευσης, τα οποία ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί από τα ΜΜΕ. Κάτι το οποίο δεν πέρασε ασχολίαστο από τα κομματικά γραφεία ήταν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε της Αννίτα Δημητρίου αλλά όχι τους ίδιους. Κάποιες άλλες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι κάποιοι εκ των αρχηγών της συμπολίτευσης είχαν ενημέρωση για την πρόθεση του Προέδρου.

Η πρώτη ανάγνωση για το διορισμό κρίνεται θετική από το κομματικό σκηνικό.

πηγή: Philenews