Αρχές της εβδομάδας τίτλοι τέλους στο σκάνδαλο Αββακούμ

Αρχές της άλλης βδομάδας ολοκληρώνεται το σήριαλ με το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ, οπόταν αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου. Βεβαίως, αν η απόφαση είναι καταδικαστική, οι μοναχοί θα έχουν την επιλογή να προσφύγουν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου η οποία στην περίπτωση αυτή θα συνέλθει ως εφετείο, αλλά θεωρείται απίθανο να ανατραπεί η απόφαση του οργάνου το οποίο η ίδια η Σύνοδος όρισε και το οποίο αποτελείται περίπου από το ένα τρίτο των μελών της (έξι από τους 17).

Ειδικά σε περίπτωση κατά την οποίαν γνωματεύσει και ο δεύτερος εμπειρογνώμονας ότι τα βίντεο και γενικά το οπτικοακουστικό υλικό είναι αυθεντικό, τότε ισχύει το ρητορικό ερώτημα «τι χρείαν έχομεν μαρτύρων» (;), αφού θα είναι ξεκάθαρα τα παραπτώματα και τα εκκλησιαστικά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι μοναχοί Νεκτάριος, Πορφύριος και Αββακούμ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως το Συνοδικό Δικαστήριο έκανε αποδεκτή τη γνωμάτευση του πρώτου εμπειρογνώμονα ο οποίος πιστοποίησε τη γνησιότητα του οπτικοακουστικού υλικού.

Το γεγονός ότι έχει μετακληθεί και δεύτερος εμπειρογνώμονας δεν ανατρέπει την αποδοχή της μαρτυρίας του πρώτου, ο οποίος, όπως πληροφορείται το philenews, έπεισε τους δικαστές για την επαγγελματική του επάρκεια και για το έγκυρο της γνωμάτευσης του. Ωστόσο, η ένσταση που έφεραν οι μοναχοί υποστηρίζοντας ότι ο υπό αναφορά εμπειρογνώμονας δεν ήταν ανεξάρτητος (με δεδομένο ότι γνωμάτευσε και για την Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, ενώ όπως υποστηρίζουν συνεργάστηκε και με τον  Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, δηλαδή τον κατήγορο τους), οδήγησε το Δικαστήριο, για σκοπούς δίκαιης δίκης, να αναζητήσει και δεύτερη εμπειρογνωμοσύνη. Το Συνοδικό Δικαστήριο δεν θέλησε καν να αναφερθεί στην εθνικότητα του εμπειρογνώμονα, πολύ δε περισσότερο στο όνομά του, ώστε να αποφευχθούν ισχυρισμοί περί επηρεασμού του ή ακόμη και απόπειρα επηρεασμού του.

Ο πρώτος εμπειρογνώμονας θεωρεί πως η γνωμάτευση του είναι αληθής και αναμένει την τελική κρίση του Δικαστηρίου, το οποίο θα αξιολογήσει και τη θέση του δεύτερου εμπειρογνώμονα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η ευχέρεια αντιπαραβολής των γνωματεύσεων, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε καλύτερη εικόνα. Όπως έγραψε ήδη το philenews η γνωμάτευση θα κοστίσει περίπου €10.000.

Βεβαίως, είτε υπήρχαν είτε δεν υπήρχαν οι γνωματεύσεις  για τη γνησιότητα του οπτικοακουστικού υλικού (το οποίο είναι υποβοηθητικό και μιλά από μόνο του) το Συνοδικό Δικαστήριο έχει στη διάθεση του και μαρτυρίες σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι μοναχοί, οπόταν θα μπορούσε να στηριχθεί σε αυτές για να καταλήξει σε ασφαλή απόφαση.

Σημειώνεται, πάντως, πως ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου εμφανίστηκαν, τόσο μάρτυρες κατηγορίας όσον και μάρτυρες υπεράσπισης.

πηγή: Philenews