Α.Αυξεντίου: Χρειαζόμαστε άμεση στήριξη από την ΕΚΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ο πρώην Διοικητής της της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αυξέντης Αυξεντίου, τονίζει ότι η Κύπρος έχει πολλά καλά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ενισχύσουμε προκειμένου να έρθουν ξένες επενδύσεις. Εάν εγώ ήμουν διοικητής δεν θα άφηνα την Τράπεζα Κύπρου να επεκταθεί στη Ρωσία και θα επέμενα όπως την HSBC στη Λαϊκή διαδεχθεί κάποια άλλη διεθνής και σπουδαία τράπεζα μετά την αποχώρηση, προσθέτει. Χρειαζόμαστε την άμεση υποστήριξη της ΕΚΤ για να ισορροπήσουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, επισημαίνει. Όσον αφορά τα σκάνδαλα με τους τραπεζίτες ο κ. Αυξεντίου δηλώνει ότι εφόσον η Γενική Εισαγγελία συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία θα πρέπει να προσαχθούν και να καταθέσουν. Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι είναι προς όφελος του καταναλωτή και θα πρέπει να γίνουν άμεσα.

Για τους κινδύνους που θα έρθει αντιμέτωπο το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κ. Αυξεντίου αναφέρει ότι “το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι θύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όπως και οι τράπεζες. Όσον αφορά το 2014 εκτιμώ ότι το τραπεζικό σύστημα λόγω της κρίσης σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση από μέρους των αρμοδίων σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – αν και υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες δεν έχουν θεσπίσει τις 90 ημέρες για να θεωρείται ένα δάνειο μη εξυπηρετούμενο – θα περάσει δύσκολες μέρες. Παρόλο που ήταν απαίτηση της Τρόικας, οφείλαμε να διαπραγματευτούμε ώστε να γίνει σταδιακά εντός περιόδου τριών ετών τουλάχιστον. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξητική τάση λόγω της οικονομικής κρίσης. Όσοι όμως δεν πληρώνουν, ενώ μπορούν, θα πρέπει να πιεστούν για να καταβάλουν τα ποσά που χρωστούν. 

Εκτιμώ δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του 2014. Αυτό θα μπορέσουμε να το κάνουμε μόνο με μία προϋπόθεση: Οφείλουμε να πλησιάσουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εγγυηθεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου προσφέροντας απεριόριστο ELA. Η εμπιστοσύνη στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ανέφερε, θα επανέλθει μόνο με την υποστήριξη από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με το νοικοκύρεμα των τραπεζών, ανακτώντας κάποιο ικανό ποσό από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Γίνεται ένας συνεχόμενος λαϊκισμός δήλωσε, όσο αφορά τα σκάνδαλα των τραπεζιτών και τα υπέρογκα ποσά που καταχράστηκαν και δεν βοηθάει κανένα. Δίχως άλλο όσοι καταχράστηκαν το αξίωμα τους και προχώρησαν σε καταχρήσεις θα πρέπει να βρεθούν πάση θυσία. Γι΄αυτό όμως, τον λόγο έχει η Γενική Εισαγγελία. Όσο γι αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι αναντίλεκτο ότι εάν προσαχθούν κατηγορίες εναντίον τους στο δικαστήριο, η Γενική Εισαγγελία έχει την δυνατότητα να τους φέρει στην Κύπρο μέσω των ευρωπαϊκών ενταλμάτων.

Αναφορικά με τον αν η Κύπρος μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της Ιρλανδίας και να αποδεσμευτεί από τον κλοιό της Τρόικας ο κ. Αυξεντίου ανέφερε ότι, “θεωρώ πως μπορεί η Κύπρος να το πετύχει αυτό και τολμώ να κάνω μια πρόβλεψη λέγοντας ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποδεσμευτεί από το μνημονιακό καθεστώς σε τρία χρόνια από σήμερα μέσω της πιστής εφαρμογής του μνημονίου. Η άνοδος πιθανόν να αρχίσει από το 2016 και δειλά δειλά η οικονομία να ισορροπήσει. Το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά και οι άνεργοι θα αυξηθούν”.

Σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και το αν θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες το 2014 ο τέως διοικητής της ΚΤ δηλώνει πως “αποτελούν πρωταρχικά μνημονιακή απαίτηση και υποχρέωση οι ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον θεωρώ ότι οι κρατικοποιήσεις θα έπρεπε να γίνουν προ πολλού. Δεν θεωρώ ότι οι τρεις κρατικοί οργανισμοί είναι κερδοφόροι, πολύ απλά θεωρούνται κερδοφόροι επειδή είναι μονοπώλια. Αυτό πρέπει να παύσει διότι θα είναι και προς όφελος του καταναλωτή. Για να γίνουν όμως σωστά θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στους οργανισμούς. Ότι είναι να γίνει, οι εποπτικές Αρχές πάντα θα υπάρχουν και θα παρακολουθούν με αποτέλεσμα αν αντιληφθούν λάθος χειρισμοί να παρέμβουν. Δεν μπορεί η Κύπρος να αποτελεί εξαίρεση ΄όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις”.