Α. Φακοντής: Χρειάζεται προοδευτικός εκσυγχρονισμός του κυπριακού κοινωνικού μοντέλου

Την ανάγκη ενός «προοδευτικού εκσυγχρονισμού» του κυπριακού μοντέλου κοινωνικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση, υπέδειξε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που θέσπισε η ΕΕ στα τέλη του 2017, αλλά και για τις επιδόσεις της Κύπρου όσον αφορά τις προτεραιότητες του πυλώνα. Οι επιδόσεις αυτές, που ισχύουν για κάθε χώρα, εξετάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

«Δυστυχώς σε αρκετούς και κρίσιμους τομείς  η χώρα μας παίρνει απροβίβαστο», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας πως στην Κύπρο καταγράφεται η πιο δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ.

Όπως είπε, η αγορά εργασίας στη Κύπρο έχει απορυθμιστεί, ενώ καταγράφεται ιστορικά η πιο χαμηλή μείωση της αγοραστικής μείωσης των μέσων μισθών. Παράλληλα, ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος, ενώ η μακροχρόνια ανεργία είναι κατά πολύ ψηλότερη του μέσου όρου στην ΕΕ.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, καταγράφεται επίσης η αύξηση μερικής απασχόλησης και της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Παρά τη μείωση των προσωρινά εργαζομένων, αυτό εξακολουθεί να είναι κατά 23,1% πάνω από το ποσοστό που ήταν πριν από την κρίση και πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Το 93% των προσωρινά απασχολουμένων εργάζεται με τα συμβόλαια αυτά γιατί δεν μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη εργασία. «Δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα εργαζομένων, οι εργαζόμενοι φτωχοί», είπε.

Ο κ. Φακοντής μίλησε για ένταση της υπόσκαψης της σταθερής μισθωτής απασχόλησης και η προώθηση της φθηνής, ευέλικτης και απροστάτευτης εργασίας, ενώ έχουν καταστεί σύνηθες φαινόμενο οι παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων.

«Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη», συνέχισε, αρχίζει και τελειώνει με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται λόγω των αυστηρών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται, ενώ οι κοινωνικές παροχές και οι δαπάνες στον τομέα της υγείας στην Κύπρο είναι στατιστικά οι χαμηλότερες στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, οι σημαντικότερες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Κύπρος όσο και η ΕΕ αφορούν στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με προτεραιότητα στους νέους, τη μείωση τη ανεργίας και πάλι ιδιαίτερα στους νέους τη διασφάλιση ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρίες, την αντιμετώπιση τη φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής ως βασικό συστατικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές ανισότητες χρειάζεται αλλαγή πλεύσης στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της ΕΕ. Χρειάζεται να τερματιστεί η φιλοσοφία της αιματηρής λιτότητας», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ