Ά. Καυκαλιάς : Επιβάλλεται η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων της τρίτης ηλικίας

Της Αλεξίας Καφετζή

Σε δήλωσή του, ο  Άντρος Καυκαλιάς, Βουλευτής ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σημείωσε ότι, συνεχίσαμε στην Επιτροπή Εργασίας τη συζήτηση που αφορά στα αιτήματα των ατόμων της τρίτης ηλικίας, ένα κεφάλαιο που απασχολεί κατά προτεραιότητα την Επιτροπή, γι’ αυτό και σε πολύ συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα εξετάζουμε την πορεία υλοποίησης των αιτημάτων της τρίτης ηλικίας.

Ακούστηκαν στην Επιτροπή  από πλευράς της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας νέες δεσμεύσεις, νέες υποσχέσεις, νέα χρονοδιαγράμματα, σε σχέση ακριβώς με την πορεία υλοποίησης των αιτημάτων της τρίτης ηλικίας.

Επί του εδάφους όμως, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι, αν με ρωτάτε αν αλλάζει κάτι από αύριο, τίποτα δεν αλλάζει σε ότι αφορά τα δεδομένα που συνοδεύουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Και ποια είναι αυτά τα δεδομένα:

Tα επιδόματα για τους συνταξιούχους, είτε μέσα από το σχέδιο για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είτε μέσα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα.

Τα επιδόματα για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και αυτά καθηλωμένα. Για την ιδρυματική φροντίδα, χαρακτηριστικά να αναφέρω πως καταβάλλεται το επίδομα  €740 τον μήνα την ώρα που τα τροφεία ξεπερνούν τα €1400. Αλλά επειδή θέλω να είμαι δίκαιος με την κυβέρνηση, ειδικά σε αυτό το θέμα η Υφυπουργός έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά, ότι τον άλλο μήνα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει συγκεκριμένο σχέδιο επιδότησης τροφείων.

Σε ό,τι αφορά την υπηρεσία τηλεειδοποίησης, το γνωστό κόκκινο κουμπί, δηλώνουμε την απογοήτευση μας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται. Να τονίσω ότι  για μια απόφαση που έχει ληφθεί από το 2019, είμαστε ακόμα στις διαβουλεύσεις- διεργασίες.

Επίσης η Επιτροπή σήμερα εξέτασε και τα αιτήματα που αφορούν στα ψηλά ασφάλιστρα αυτοκινήτων που καταβάλουν οι συνταξιούχοι και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τις τραπεζικές συναλλαγές τους.

Λυπούμαι να παρατηρήσω πως και για το θέμα αυτό δεν συναντήσαμε θετική ανταπόκριση από την εκτελεστική εξουσία και τις άλλες αρμόδιες αρχές. Όλοι ψηλώνουν τα χέρια δηλώνοντας ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, διότι πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν ιδιωτικές συμφωνίες.

Ως επιτροπή, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για εξεύρεση λύσεων.

Να πω τέλος, ότι στα πλαίσια του συστηματικού ελέγχου σε σχέση με την ικανοποίηση των αιτημάτων της τρίτης ηλικίας, έχουμε αποφασίσει, ότι τον προσεχή Σεπτέμβρη θα επανέλθουμε για να επανεξετάσουμε το θέμα.