Α. Κυπριανού: Να δούμε για ποιο λόγο έγινε η νέα υποβάθμιση


Διαβάστε επίσης, “Ρεν: Δεν συζητάμε “κούρεμα” για την Κύπρο” και “Νέα υποβάθμιση της Κύπρου από Moody’s”.


Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από Moody’s, προσθέτοντας πως έχει σημασία να δούμε για ποιο λόγο έχει προκύψει αυτή η υποβάθμιση. Ταυτόχρονα συνέχισε είναι προφανές πως οι πολιτικοί σύμμαχοι που ασκούν αφόρητες πιέσεις στην Κύπρο, να δεχθεί τις δικές τους αντιλήψεις, μέχρι στιγμής αγνοούν παντελώς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ο οποίος περιόδευε στην Ευρώπη και συναντούσε την Αγκελα Μέρκελ, υπερασπιζόμενος την Κύπρο.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στα γραφεία της ΣΠΕ Συνεργασίας στο Κίτι, ο Αντρος Κυπριανού αφού ανέφερε ότι η υποβάθμιση αυτή «ήταν αναμενόμενη» πρόσθεσε πως «έχει σημασία να δούμε για ποιο λόγο έχει προκύψει και αυτή η υποβάθμιση» και είπε ότι «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αυτό οφείλεται στους κινδύνους που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και είναι επείγουσα η ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα».

Δυστυχώς συνέχισε «είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα που μας υποχρέωσαν να προσφύγουμε στην Τρόικα για στήριξη. Καταρρέει ο μύθος τον οποίο καλλιεργούσαν κάποιοι ότι τάχατε η κυβέρνηση καθυστερεί και προκαλεί προβλήματα στην κυπριακή οικονομία. Φαίνεται ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις από αξιωματούχους της Γερμανίας, από την ίδια την κυρία Μέρκελ ότι ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να προχωρήσουμε στην υπογραφή του μνημονίου και στην καταβολή της πρώτης δόσης, αντιθέτως φαίνεται ότι κάποιοι άλλοι για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων επιλέγουν να καθυστερούν με προφανή στόχο να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση να αποδεχθούν τις δικές τους αντιλήψεις για το πώς πρέπει να λειτουργούν κάποια ζητήματα».

Εδώ ακριβώς, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «εκείνοι που είναι πολιτικοί σύμμαχοι με εκείνους που ασκούν αυτές τις αφόρητες πιέσεις πάνω μας να απαντήσουν. Κατ` αρχάς αποδέχονται αυτά τα οποία προτείνονται από τα έξω, από τη Γερμανία συγκεκριμένα για την Κύπρο;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «το τελευταίο διάστημα μας έλεγαν συνεχώς ότι πήγαιναν να συναντήσουν την Μέρκελ στο εξωτερικό, ότι έδιναν αγώνα για την Κύπρο. Μάλιστα ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μας έκανε μαθήματα ότι ενώ εμείς στην Κύπρο αναλωνόμαστε σε μεταξύ μας συζητήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ περιόδευε την Ευρώπη και έδινε μάχες για την υπεράσπιση της Κύπρου».

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε «πως μας έχει βοηθήσει, όπως έλεγε, με αυτές τις επαφές τις οποίες έκανε με δεδομένες τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει σήμερα η κυρία Μέρκελ. Είναι προφανές ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής τον αγνοούν παντελώς».

 

 Συνεργατισμός

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στη ΣΠΕ Αλληλεγγύης Κιτίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «φιλοδοξεί να στείλει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Διαχρονικά ο συνεργατισμός στήριξε τον απλό άνθρωπο για να μπορέσει να κτίσει τη στέγη του, να σπουδάσει τα παιδιά του, να μπορέσει να αποκτήσει κάποια περιουσία.  Αυτό τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Συνεργατισμού εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να το διατηρήσουμε» είπε.

Πρόσθεσε ότι «έγιναν κάποιες συζητήσεις από την Κεντρική Τράπεζα με την Τρόικα, εγώ έχω συζητήσει με εκπροσώπους του Συνεργατισμού, οι οποίοι έχουν έντονες απόψεις για κάποιες από τις πτυχές που συζητούνται με την Τρόικα, έχω συναντήσει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του έχω μεταβιβάσει αυτά τα μηνύματα από το Συνεργατισμό και τον έχω παρακαλέσει να συναντηθεί με το Συνεργατικό Κίνημα, να ακούσει τις απόψεις του και να τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στις διαπραγματεύσεις τις οποίες θα έχει με την Τρόικα». 

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι «ένα από τα θέματα που έχουμε συζητήσει είναι και οι επισφάλειες των δανείων και η εκποίηση των περιουσιών.  Εμείς διαφωνούμε, όχι τώρα που διαφωνούν οι άλλοι, εμείς διαφωνούσαμε από την αρχή με τις προσεγγίσεις της Τρόικα και λέγαμε ότι αυτές οι προσεγγίσεις είναι τέτοιες οι οποίες θα ανεβάσουν στα ύψη το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Σήμερα που όλοι το διαπιστώνουν αντιδρούν» είπε και εκφράζοντας την ικανοποίηση του γι’αυτό προσθέτοντας πως «θα τους ήθελα να αντιδρούσαν από την πρώτη στιγμή όταν αντιδρούσαμε εμείς ως ΑΚΕΛ».

Θα πρέπει, συνέχισε «όλα αυτά τα ζητήματα να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν με ένα τρόπο ο οποίος να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όχι αυθαίρετο αλλά αντικειμενικό, έτσι ώστε από τη μια να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και από την άλλη να βοηθηθεί ο κόσμος ο οποίος μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες δεν μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια όπως είχε την ευχέρεια  προηγουμένως».

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι «για μας είναι παράλογο μια οικογένεια, ένας δανειζόμενος ο οποίος για χρόνια ολόκληρα ανταποκρινόταν στην υποχρέωση του, ξαφνικά επειδή προέκυψε οικονομική κρίση και έχει μείνει άνεργος να θεωρείται κακοπληρωτής, να θεωρείται το δάνειο του ως επισφαλές και αυτό να φορτώνει και την ίδια την τράπεζα αλλά και τον ίδιο με τεράστιους κινδύνους».

Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΣΠΕ Συνεργασίας Κιτίου Χριστάκης Γεωργίου δήλωσε ότι «το Συνεργατικό Κίνημα περνά μια αναδιάρθρωση και η προσπάθεια μας είναι να μπορέσει να βγει από το σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και κυρίως με τη μη απόλυση υπαλλήλων οι οποίοι κινδυνεύουν. Άλλο ένα σοβαρό σημείο είναι η παραμονή του Συνεργατικού Κινήματος στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που είχε» διότι όπως εξήγησε «πιστεύουμε πως ιστορικά το Κίνημα πρόσφερε πάρα πολλά στα λαϊκά στρώματα και στους μικρομεσαίους γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπηρετεί τα χαμηλής στάθμης οικονομικά στρώματα για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο για το οποίο ιδρύθηκε».

Για τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ο κ. Γεωργίου είπε ότι «ο Αντρος Κυπριανού μας υποσχέθηκε ότι όπως πάντα, το κόμμα του συνεχίζει τις προσπάθειες για να συνεχίσει ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του Συνεργατικού Κινήματος.  Θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να μπορέσει όσο το δυνατό καλύτερα με τις συμπληγάδες των νομοθετημάτων της Τρόικα να συνεχιστεί αυτός ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον κινδυνεύουν υπάλληλοι με απόλυση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «αυτή τη στιγμή που είναι 96 εταιρείες και θα μείνουν 21, στόχος και προσπάθεια μας είναι να μην κινδυνεύσουν υπάλληλοι.  Αυτό είναι ένα σοβαρό μέλημα δικό μας για να μην έχουμε κι άλλο κόσμο στην ανεργία» κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ