Ά. Κυπριανού: Όχι σε αφαίρεση των κεκτημένων του λαού

Παρών στις εργασίες της συνόδου «ημέρες μελέτης» της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας ήταν η Πρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Gabi Zimmer, η οποία χαιρέτισε τις εργασίες της Ομάδας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει να συμφωνηθούν οι πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών και είπε ότι διαφωνεί με τον «αυθαίρετο τρόπο υπολογισμού» των αναγκών από την Τρόικα.

«Όταν αυτά οριστικοποιηθούν και αναμένοντας τη λήψη σχετικής απόφασης από την ΕΕ, θα διεκδικήσουμε απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να περιορίσουμε το δημόσιο χρέος» ώστε να είναι διαχειρίσιμο, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι ζητά επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας, από τα τρία στα πέντε χρόνια, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει στη λήψη λιγότερο οδυνηρών μέτρων.

Επίσης είπε ότι το ΑΚΕΛ θα παλέψει για να πείσει αναφορικά με το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων, με την κατάθεση υπαλλακτικών προτάσεων που θα οδηγούν την οικονομία σε ανάκαμψη, δίχως να εξουθενώνουν τους εργαζόμενους.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ είναι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη βάση των παραμέτρων που ανέφερε, ενώ είπε ότι το κόμμα θα πάρει την τελική του απόφαση «όταν θα έχουμε ενώπιον μας τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί προτάσεις καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία και τους εργαζόμενους.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, καθώς και «αποτέλεσμα ξένων επεμβάσεων, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ που ήθελαν να διαμορφώσουν τέτοια δεδομένα στο νησί που θα τους επέτρεπαν να προωθήσουν τις επεκτατικές τους βλέψεις και συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Μιλώντας για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, έκανε λόγο για σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών φόρουμ, που είπε ότι το πλαίσιο αυτό υπαγορεύει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού που κατέβαλε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αμέσως μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2008.

Συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρώην Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «σε ορισμένα κεφάλαια επετεύχθησαν συγκλίσεις, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται το γεγονός παραμένουν καταγεγραμμένες πολλές και σημαντικές διαφορές».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο νυν Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου και η Τουρκία δεν επιθυμούν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ενώ επισήμανε την ασυνέπεια του κ. Έρογλου, που υπαναχωρεί από όσα έγιναν αποδεκτά επί Ταλάτ, αν και δεσμεύτηκε έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που αυτές σταμάτησαν.

«Αν ο κ. Έρογλου επιμείνει σε αυτή τη διχοτομική προσέγγιση, οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Χριστόφιας για εκ περιτροπής Προεδρία δεν θα μας δεσμεύουν», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «θα επιστρέψουμε στην πρόταση για μόνιμο Ε/κ Πρόεδρο».

Είπε ακόμη ότι «μας απογοητεύει η απουσία ικανοποιητικής προόδου στις συνομιλίες» και το γεγονός ότι «δεν έχουμε μπροστά μας δεδομένα που να μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι οδηγούμαστε σε λύση».

Αναφέρθηκε στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεχιστούν οι συνομιλίες για όσο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία περιφρονεί πλήρως το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και μέλος της ΕΕ.

Ως προς τις τουρκικές απειλές για τη διεξαγωγή ερευνών για εξεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Άγκυρα «εξακολουθεί και σήμερα να αποστέλλει απειλητικά μηνύματα σε σχέση με την αξιοποίηση της κυριαρχικής δυνατότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξόρυξη υδρογονανθράκων».

Συνέχισε, λέγοντας ότι παρά τις απειλές, «εμείς επιλέγουμε συνειδητά να παραμένουμε προσηλωμένοι στο δίκαιο», σε αντίθεση με την Τουρκία ενώ ανέφερε ότι η Λευκωσία προχωρά με ορθολογικό τρόπο σε διμερείς συμφωνίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ και για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης έρευνας και εξόρυξης των αποθεμάτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Είπε ότι είναι βέβαιος πως οι τουρκικές απειλές δεν θα πάψουν, συμπλήρωσε όμως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι υπάρχει η ευκαιρία να καταστεί ο φυσικός πλούτος του τόπου «παράγοντας ειρήνης και δρόμος για την ευημερία της επανενωμένης Κύπρου».  

Ως προς την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε ως στόχο της μια επιτυχή Προεδρία, που να θέτει τα ζητήματα στην κοινωνική τους διάσταση, αφουγκραζόμενη τις λαϊκές απαιτήσεις.

Μεταξύ αυτών αναφέρθηκε στην επιμονή για μη στρατιωτική επέμβαση στη Μέση Ανατολή και για ειρηνικό διάλογο, στα πλαίσια του ΟΗΕ, καθώς και στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για αλλαγή προσέγγισης στην αντιμετώπιση της κρίσης, των ευθυνών των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Το παρών στις εργασίες της συνόδου έδωσαν μέλη της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μεταξύ αυτών και οι δύο Κύπριοι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και Τάκης Χατζηγεωργίου, εκπρόσωποι αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων της Ευρώπης, καθώς και εκπρόσωποι τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων και κομμάτων.

Παρούσα ήταν επίσης η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, καθώς και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο κ. Κυπριανού δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες για το Κυπριακό και την αλλοίωση της πληθυσμιακής αναλογίας στο νησί, την οικονομία, τα θέματα φυσικού αερίου και τις βρετανικές βάσεις.

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι η Τρόικα «προβαίνει σε αυθαίρετες ερμηνείες για τα επισφαλή δάνεια», με αποτέλεσμα οι ανάγκες των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση να αυξάνονται. «Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση του δημόσιου χρέους σε πάρα πολύ μεγάλα επίπεδα, σε βαθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμο», συνέχισε, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «θα συνιστά καταστροφή για την κυπριακή οικονομία».

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη διαχείριση του Κυπριακού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι στον αγώνα για επανένωση, η οικονομία πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ισχυρή.

Αναφορικά με τον αριθμό των εποίκων στα κατεχόμενα, είπε ότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους. Συμπλήρωσε όμως ότι, όπως ενημερώθηκε από τ/κ κόμματα σε πρόσφατη συνάντησή τους, ο αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα ανέρχεται στις 600 χιλ, κάτι που όπως είπε «λέει πολλά για τον συνολικό πληθυσμό».

Για τα θέματα του φυσικού αερίου, κάλεσε τους Τ/κ να συνεργαστούν για λύση για να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Αναφορικά με τη Συρία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα των λαών να επιλέγουν την ηγεσία τους και όχι να τους επιβάλλεται με πόλεμο η αλλιώς.

Ως προς το Παλαιστινιακό, είπε ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση για λύση του προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, συμπλήρωσε όμως ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής τέτοια δέσμευση από την πλευρά του Ισραήλ.

 

Πηγή:  ΚΥΠΕ