Α. Θεμιστοκλέους: ” Είμαι οργισμένος εχθρός της οριζόντιας ψηφοφορίας”

{loadposition ba_textlink} 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους εμφανίστηκε καταπέλτης κατά της οριζόντιας ψηφοφορίας, σε αποκλειστικές δηλώσεις που παραχώρησε στο 24Η.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους εξήγησε του λόγους της διαφωνίας του με την εν λόγω πρόταση, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ στα μικρότερα κόμματα. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι όποια και αν είναι η απόφαση του κόμματος του όχι μονό δεν θα την ψηφίσει αλλά θα την καταψηφίσει και θα επιχειρηματολογήσει και εναντίον της.

Κύριε Θεμιστοκλέους ποια ήταν η διαφωνία σας στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ όσο αφορά την οριζόντια ψηφοφορία και ποια ήταν η αντίδραση της ηγεσίας;

Η ηγεσία του Συναγερμού προβληματίστηκε. Εκτιμώ ότι αρκετοί συνάδελφοι άλλαξαν άποψη γι’ αυτό το θέμα ενώ επίσης θεωρώ ότι σε περίπτωση που αυτό το ζήτημα πάει για ψηφοφορία στην βουλή το κόμμα μου δεν θα μετρούσε σε καμία περίπτωση 20 ψήφους.

Δηλαδή σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα διασπαστεί..

Δεν είναι θέμα διάσπασης, τουλάχιστον σε ότι αφορά εμένα. Είναι θέμα αρχής και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω πίσω σε αυτό το θέμα.

Ποιοι άλλοι στήριξαν της δική σας αντίθεση σε ότι αφορά την οριζόντια ψηφοφορία;

Από τα μέλη του πολιτικού γραφείου ο Παναγιώτης Αντωνίου και ο Αντρέας Ταλιαδώρος.

Από βουλευτές;

Δεν μπορώ να σας πω ονόματα, όμως στο σύνολο είμαστε 6 οι βουλευτές που εκφράσαμε την διαφωνία μας.

Εξηγείστε μας ποιες είναι οι ενστάσεις και οι διαφωνίες σας.

Πρώτον ότι η οριζόντια ψηφοφορία δεν μπορεί να γίνει πρακτικά και μαθηματικά. Μόνο σε περίπτωση που παραβιαστεί το Σύνταγμα και η απλή αναλογική και πάμε σε πλειοψηφικό σύστημα ή καταργήσουμε τα πολιτικά κόμματα μπορεί να γίνει πραγματικότητα η οριζόντια ψηφοφορία. Ο δεύτερος λόγος που δεν είμαι απλά εναντίων, αλλά είμαι οργισμένος εχθρός της οριζόντιας είναι διότι η Κύπρος καταστράφηκε διότι έπασχαν οι πολιτικές της. Ενσαρκώσαμε δηλαδή αυτές τις πάσχουσες πολιτικές σε μεμονωμένα πρόσωπα που περνούν έρχονται και παρέρχονται και όχι σε πολιτικές παρατάξεις που θα αποτελούσαν τους εγγυητές, της συνέχειας, της συνέπειας και της εφαρμογής αυτών των πολιτικών. Τρίτον είναι γιατί πρώτα πρέπει να υπάρχει το όραμα για την χώρα, μετά οι μεγάλες πολιτικές και έπειτα τα πρόσωπα. Και τέλος διότι τα μεγάλα κόμματα θα μπορούν να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των μικρότερων κομμάτων.

Τα μικρότερα κόμματα καταλογίζουν στα μεγαλύτερα κόμματα ότι ενδεχομένως ο λόγος που διαφωνείτε με την οριζόντια ψηφοφορία, είναι απλούστατα επειδή θα εκλείψει ο κομματικός φανατισμός που ευνοεί τον διπολισμό, άρα και το κόμμα σας..

Η ιδέα της οριζόντιας ψηφοφορίας προήλθε από τα μικρότερα κόμματα και από όσους δεν μπορούν να πείσουν τον κυπριακό λαό να τους εντάξουν στην βουλή ως αντιπροσώπους του. Επίσης ένα μικρό και ένα μεγάλο κόμμα έχουν την ίδια ευχέρεια να προβάλλουν τις ιδέες και τις απόψεις τους. Άρα τα μικρά κόμματα θα πρέπει να προβληματιστούν για τις απόψεις τους και ιδίως για την σοβαρότητα τους! Άρα τα μικρά κόμματα που είναι είτε μέσα, είτε έξω από την βουλή, λόγω της αδυναμίας τους να πείσουν το εκλογικό σώμα να τους δώσει το όριο για να εκλεγούν προσπαθούν μέσα από την υποκλοπή ψήφων από τα μεγάλα κόμματα να εισέλθουν στην βουλή. Όποιος θέλει να γίνει βουλευτής ή επιλέγει ένα από τα υφιστάμενα κόμματα, ή δημιουργεί το δικό του καινούργιο κόμμα, ή κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος.

Ένα άλλο επιχείρημα που προτάσσεται είναι ότι μέσα από την οριζόντια ψηφοφορία θα μειωθεί η αποχή. Καθώς πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι φανατικά σε κάποιο κόμμα θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν ακομμάτιστα αξιόλογους ανθρώπους χωρίς κομματικές παρωπίδες..

Και ο κανιβαλισμός είναι ένας τρόπος να πάρει κανείς το μεσημέρι τις πρωτεΐνες που χρειάζεται, αλλά είναι απαράδεκτος, ανεπίτρεπτος και παράνομος. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι για να μειωθεί η αποχή θα ήταν καλό να δίναμε 100 ευρώ σε κάθε ψηφοφόρο που ψηφίζει. Αυτά όλα είναι για τους αδαείς, τους άσχετους και τους πολιτικά και ηθικά οκνηρούς. Τι πάει να πει θα μειωθεί η αποχή; Το 1960 η αποχή ήταν 40%. Ας πάψουν να κλαίγονται για την αποχή. Είναι δικαίωμα του πολίτη αν θα πάει η όχι στην κάλπη.

Δεν θεωρείτε δηλαδή ότι είναι πρόβλημα η αποχή;

Εγώ δεν το βλέπω ως πρόβλημα αφού όλα τα κόμματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στην Αμερική εκλέγουν τις ηγεσίες τους σε ποσοστά 50-60%. Γιατί εδώ το θεωρούμε πρόβλημα; Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Η αποχή επηρεάζεται από το διακύβευμα της κάθε εκλογικής αναμέτρησης και όχι από τις φαντασιώσεις του κάθε επιτήδειου. Το πιο σημαντικό από όλα, στην πράξη ο ψηφοφόρος που θα ψηφίσει λίγο ΑΚΕΛ, λίγο ΔΗΚΟ, λίγη ΕΔΕΚ, λίγο Συναγερμό, και κανένα-δύο ανεξάρτητους, τελικά όταν ένα θέμα πάει στην βουλή και όλα τα κόμματα έχουν αντίθετη άποψη, αυτός ο ψηφοφόρος τι θα θέλει να ψηφίσει ο βουλευτής του; Οι βουλευτές που θα εκλέγονται με την οριζόντια ψηφοφορία δεν θα είναι υπόλογοι σε κανέναν και δεν θα υπάρχει αντιπολίτευση με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί στον πάτο.

Η προσωπική σας εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να περάσει τέτοιος νόμος από την παρούσα βουλή;

Θα σας πω για την προσωπική μου θέση που δεν είναι ούτε χθεσινή, ούτε προχθεσινή, χρονολογείται από το 2004-2005 με άρθρα μου στον τύπο. Οτιδήποτε έρθει στην βουλή από τις δυο προτάσεις συναφήματα που έχουν κατατεθεί, ασχέτως τι θα πει το κόμμα μου, όχι μόνο δεν θα τις ψηφίσω αλλά θα τις καταψηφίσω και θα μιλήσω και εναντίων τους.