Άδεια μητρότητας έως και 6 μήνες – Που βρίσκεται το θέμα

Πότε αναμένονται νεότερα και ποια τα επόμενα βήματα

Για το θέμα της Άδειας μητρότητας μίλησε μεταξύ άλλων φιλοξενούμενος στην εκπομπή Offsite on air, o Φάνος Κουρουφέξης, Επιστημονικός Συνεργάτης του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε καταρχήν την πρόταση της υπουργού Εργασίας για επέκταση της άδειας μητρότητας για το δεύτερο παιδί,  από τέσσερις σε πέντε μήνες και για το τρίτο παιδί η οποιοδήποτε άλλο παιδί από 4 μήνες επίσης σε έξι μήνες.

Η συγκεκριμένη εισήγηση της υπουργού Εργασίας αφορά και τις περιπτώσεις υιοθεσίας αλλά και στις περιπτώσεις παρένθετης μητέρας. Όπως τόνισε ο κύριος Κουρουφέξης η πρόταση αυτή έχει υιοθετηθεί καταρχήν από το υπουργικό Συμβούλιο και αφού μετά από οδηγίες της υπουργού Εργασίας ετοιμάστηκαν τα νομοσχέδια αυτή την περίοδο διέρχεται του νομοτεχνικού ελέγχου το νομοθέτημα για να προωθηθεί στην Βουλή το Φθινόπωρο και αφού ψηφιστεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Ως το πότε αναμένεται να εφαρμοστεί αυτή η νέα πολιτική σύμφωνα με τον κύριο Κουρουφέξη έχει να κάνει με την Βουλή, τονίζοντας ότι σε τέτοιους είδους νομοθετήματα καθορίζεται μια ημερομηνία στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι σε άλλα νομοθετήματα τέτοια αυτή ημερομήνια καθορίζεται είτε η πρώτη μέρα του επόμενου μήνα είτε με την αρχή του νέου χρόνου καθώς πρόκειται για ένα επίδομα που θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές για να μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο κ. Κουρουφέξης ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για να γίνει μετ’ απολαβών και η γονική άδεια. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι γονική άδεια μπορεί να πάρει επιπρόσθετα την άδεια μητρότητας ή πατρότητας ένας από τους δύο γονείς, χωρίς όμως το δικαίωμα να λαμβάνει και απολαβές. Μέχρι το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να ετοιμαστούν τα σχετικά νομοσχέδια και να προσδιοριστούν οι  αλλαγές για να γίνει μετ απολαβών η γονική άδεια.

Για το επίδομα ανέφερε ότι είναι πολύ ψηλά τα ποσοστά των πατεράδων που αιτούνται για το επίδομα και την άδεια των 2 εβδομάδων.

Τελος, αναφέρθηκε και στο επίδομα ασθενείας λόγω covid και τι πρέπει να κάνουν όσοι το δικαιούνται.

Δείτε όλα όσα είπε ο κ. Κουρουφέξης:

πηγή: Offsite