“Αέρας” ΑΗΚ στη Cyta

{loadposition ba_textlink}

Στον αέρα βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση της Cyta μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ειδικότερα μετά την απόφαση να τεθεί φρένο στην αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ.

Το ΔΗΚΟ δια του προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου σε κεκλεισμένων των θυρών συγκέντρωση χθες βράδυ των εργαζομένων στη Cyta, ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης, και στην παρουσία των ηγεσιών των πέντε συντεχνιών που είναι οργανωμένες στον οργανισμό, ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει στη βουλή τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει η κυβέρνηση σε σχέση με την αποκρατικοποίηση της αρχής.

Νωρίτερα αργά το απόγευμα επιδόθηκε επιστολή προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη την οποία υπογράφουν όλες οι συντεχνίες και την οποία παρέλαβε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Στην επιστολή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη Cyta καλούν τον πρόεδρο να ορίσει κατεπείγον συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα που αφορά στην αποκρατικοποίηση της Cyta μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για τα προαπαιτούμενα που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο της όγδοης αξιολόγησης του μνημονίου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ Ηλία Δημητρίου και τον γενικό γραμματέα της ΠΑΣΕ –ΑΤΗΚ Αλέκο Τρυφωνίδη, ενόψει της αναμενόμενης συνάντησης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητηθεί από τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να αναβάλει την κατάθεση προς έγκριση στην προγραμματιζόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 14 Δεκεμβρίου τα νομοσχέδια σε σχέση με τη Cyta.

Η απόφαση να αποσταλεί επιστολή στον πρόεδρο και η λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού λήφθηκε σε χθεσινή πολύωρη σύσκεψη όλων των συντεχνιών.

Αποφασίστηκε επίσης να γίνει νέος κύκλος επαφών των συντεχνιών με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Κατά τη σύσκεψη επικυρώθηκε η πρόταση εκσυγχρονισμού της Cyta την οποία ετοίμασαν οι συντεχνίες και θα επιδοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης

«Είναι μία πρόταση εκσυγχρονισμού του τρόπου οργάνωσης λειτουργίας και διοίκησης της Cyta. Προβλέπει ότι μέσα από τις επιδιωκόμενες αλλαγές θα διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του οργανισμού, το καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας για την οικονομία καθώς και ο κοινωνικός του χαρακτήρας», σημείωσε στη StockWatch o κ. Τρυφωνίδης.

Η πρόταση προβλέπει επίσης αναβάθμιση της οργανωτικής και λειτουργικής δομής της αρχής, εξυγίανση και εξορθολογισμό της οικονομικής αποτελεσματικότητας και αναβάθμισης της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ανατροπή του σκηνικού στο θέμα της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους διεθνείς πιστωτές που προβλέπουν τη δημιουργία νέας εταιρείας Cyta, ψήφιση των νομοσχεδίων για τα εργασιακά και διαχωρισμό της ΑΗΚ, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο υπουργείο οικονομικών.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι ότι οι ανησυχίες της κυβέρνησης εντείνονται με βάση τις εξελίξεις σε ΑΗΚ και Cyta, δεδομένου ότι ακόμη και δεν έχει επιδοθεί στις κυπριακές αρχές το τελικό κείμενο της επικαιροποίησης του μνημονίου μετά την όγδοη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Επιπρόσθετα, τυχόν ανατροπή των δεδομένων που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη εκταμίευση της δόσης των €350 εκ., ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού καθώς ο υπουργός οικονομικών είχε δηλώσει ότι μέρος της δόσης – €200 εκ. – από τους διεθνείς δανειστές θα παραχωρηθεί από τον ΕΜΣ στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας.

Πηγή: stockwatch.com.cy