Αεροδρόμια – Σιακόλας: Το μονοπώλιο που η ΕΠΑ κλείνει τα μάτια


Το 24Η αγγίζει – όπως υποσχεθήκαμε – εκεί που όλοι αποφεύγουν για ευνόητους λόγους.

Δημιουργώντας την καταγγελτική στήλη “Name and Shame”  – και αφού αναδείξαμε μεταξύ άλλων θέματα όπως εκείνο του Hard Rock Cafe και του Hilton – δεχθήκαμε μεγάλη πληροφόρηση από τους αναγνώστες μας, όπου το μεγαλύτερο της κομμάτι αφορούσε τις 4-5 μεγαλύτερες οικογένειες της Κύπρου.

Τις οικογένειες που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τις βρεις από κάτω. Που ευημερούν δεκαετίες και βρίσκονται πίσω από όλα τα μεγάλα projects και δουλειές του νησιού μας. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών που έχουμε ήδη ξεκινήσει αρχίζουμε με την οικογένεια Σιακόλα.


Το 24Η επειδή εσείς οι αναγνώστες το ζητήσατε έχει ανοίξει τον Φάκελο του μεγαλοεπιχειρηματία Νίκου Σιακόλα. Ένα αεροδρόμιο που στοίχισε πολλά, και το πληρώνουμε πολλά. 

Το 24Η επικοινώνησε με την Πρόεδρο της ΕΠΑ, Λουκία Χριστοδούλου, για να μας δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που εσείς οι αναγνώστες μας ζητήσατε να μάθετε:

1. Πώς είναι δυνατόν να χρεώνει η Εταιρεία του κύριου Σιακόλα τον κάθε ταξιδιώτη που χρησιμοποιεί το Αεροδρόμιο Λάρνακας και Πάφου με τέτοιους φόρους ανά εισιτήριο δημιουργώντας ουσιαστικά πρόβλημα στην οικονομία αυτού του τόπου;

Σημειώστε, ότι για τις φθηνού εισιτηρίου αερογραμμές το κόστος αυτό είναι υψηλότερο από το ίδιο το εισιτήριο. 

2. Πώς είναι δυνατόν να μην αντιδρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, (για την οποία στο Μνημόνιο γίνεται ειδική αναφορά) στο μονοπώλιο του κ. Σιακόλα στα δυο μοναδικά Αεροδρόμια του τόπου;

3. Και δεν τίθεται μόνο θέμα για τις απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις των φόρων, αλλά και στο γεγονός ότι όταν μπεις μέσα στα αεροδρόμια πάλι μονοπωλεί ο όμιλος Σιακόλα με τα προϊόντα του και όσους του προσφέρουν παρεμφερή οφέλη. 

Δεν κάνουμε τίποτα χωρίς καταγγελία

Η κ. Χριστοδούλου μας άφησε άφωνους με την απάντηση που μας έδωσε: “για να εξετάσουμε θέμα μονοπωλίων θα πρέπει να υπάρχει καταγγελία“. Οταν μάλιστα αρχίσαμε να θέτουμε τα ερωτήματα μας, είπε ότι στην περίπτωση των αεροδρομίων υπάρχει απόφαση – συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κ. Σιακόλα.

Ωστόσο εάν κάποιος εξετάσει στην ιστοσελίδα της ΕΠΑ θα διαβάσει ότι υπάρχουν αυτεπαγγέλτως έρευνες της Επιτροπής. Βέβαια η τελευταία τέτοια απόφαση χρονολογείται το 2009 και αφορούσε πολιτικές διαφημίσεις.

Αίσθηση όμως προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών, Τάσου Μητσόπουλου, στο 24Η ο οποίος δεν είχε τίποτα να αντιπαραβάλει στις ερωτήσεις που κάναμε και περιορίστηκε να μας ενημερώσει το ποσοστό των μετοχών που έχει πια ο επιχειρηματίας στα αεροδρόμια έχει μειωθεί και μειωθεί κάτω από το 25%, ότι πρόεδρος εχει αναλάβει πρόσφατα ο κ. Ιακωβου (ΑΦΟΙ Ιακώβου) και ο κ. Σιακόλας έχει γίνει επίτιμος Πρόεδρος.

Θέλετε καταγγελίες; Ερχονται!

Στο τηλεφωνικό κέντρο αλλά και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του 24Η έχουν κάνει παρέμβαση δεκάδες πολίτες για το θέμα των αεροδρομίων. Το 24Η αποκαλύπτει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει επίσημη καταγγελία στην ΕΠΑ για εξέταση μονοπωλίου στην περίπτωση των δύο αεροδρομίων της χώρας. Το κουβάρι μόλις άρχισε να ξετυλίγεται…