Άρχισε η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες από έντονα καιρικά φαινόμενα περιοχές

{loadposition ba_textlink}

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν ήδη αναλάβει δράση με σκοπό να καταγραφούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης Παρασκευής και Σαββάτου, δήλωσε σήμερα ο Νίκος Κουγιάλης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε πως «οι ζημιές που αφορούν τις καλλιέργειες φυλλοβόλων και αμπελιών είναι καλλιέργειες ασφαλισμένες μέσω του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) ενώ για τις λοιπές καλλιέργειες θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Πλαίσιο Ζημιών για την κάλυψη των πληγέντων».

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως η σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξαν την ορεινή Κύπρο την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο με αποτέλεσμα να πληγούν πολλές καλλιέργειες κυρίως στην περιοχή της ορεινής Λεμεσού αλλά και Πάφου.

Άμεσα δόθηκαν οδηγίες και έγινε συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για ανάληψη δράσεων, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας υποδεικνύοντας πως «Λειτουργοί του ΟΓΑ σε συνεργασία με Λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας πραγματοποιούν μια προεπισκόπηση των υφιστάμενων ζημιών για να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σύντομα μια πλήρης εικόνα της καταστροφής».

Από τη χαλαζόπτωση διαφαίνεται ότι έχουν πληγεί 48 κοινότητες της ορεινής Λεμεσού, 8 κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, 2 της ορεινής Λάρνακας και 2 της δυτικής Λευκωσίας. Εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι οι φυλλοβόλες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν ολοσχερώς ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί αμπελώνες αλλά και καλλιέργειες λαχανικών και θερμοκήπια.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα επισκεφτεί την ερχόμενη Τετάρτη τις πληγείσες περιοχές όπου και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με πληγέντες και οργανωμένα σύνολα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 στο Πολυδύναμο κέντρο Κυπερούντας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: KYΠΕ