Αυστηρό μήνυμα Γιόχανσον: Οι χώρες της ΕΕ που δεν επιβάλλουν το νέο σύμφωνο, θα αντιμετωπίσουν επιπτώσεις

Press conference of the Greek Prime Minister, Kyriakos Mitsotakis and the European Commissioner for Home Affairs Ylva Johansson at the Ministry of Migration and Asylum, after their meeting in the context of an event on `European Solutions to the Common Challenge of Migration` in Athens, Greece on January 8, 2024/ Συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ευρωπαίας επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έπειτα από συνάντησή τους στα πλαίσια εκδήλωσης με θέμα «Ευρωπαϊκές Λύσεις στην Κοινή Πρόκληση της Μετανάστευσης» στην Αθήνα, στις 8 Ιανουαρίου, 2024

Το 2023 η ΕΕ έλαβε 1,14 εκατομμύρια αιτήσεις για διεθνή προστασία, υψηλό επτά ετών, και κατέγραψε 380.000 παράτυπες συνοριακές διελεύσεις

Οι χώρες της ΕΕ που αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νομικές επιπτώσεις, προειδοποίησε η επικεφαλής Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να το εφαρμόσουν και να το εφαρμόσουν», δήλωσε στο Euronews την Πέμπτη η Επίτροπος.

«Εάν όχι, η Επιτροπή φυσικά θα ενεργήσει και θα επικαλεστεί –αν χρειαστεί– παραβίαση της συμφωνίας», πρόσθεσε. «Αλλά πρέπει να πω ότι είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν το Σύμφωνο πολύ γρήγορα».

Το Νέο Σύμφωνο είναι ένα σύνολο πέντε αλληλένδετων νομοθετημάτων που στοχεύουν στη θέσπιση κοινών, κανόνων για τη διαχείριση της υποδοχής και της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο.

Πέρυσι, η ΕΕ έλαβε 1,14 εκατομμύρια αιτήσεις για διεθνή προστασία, υψηλό επτά ετών, και κατέγραψε 380.000 παράτυπες συνοριακές διελεύσεις, οι μισές από αυτές μέσω της οδού της Κεντρικής Μεσογείου.

Οι αντιρρησίες

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια επίπονα αργών διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν οριακά το νέο σύμφωνο σε ψηφοφορία την Τετάρτη, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική σφραγίδα από τα κράτη μέλη, που αναμένεται στα τέλη αυτού του μήνα.

Ωστόσο, λίγο μετά την ψηφοφορία την Τετάρτη, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τάχθηκε σθεναρά κατά της αναθεώρησης, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και επιτέθηκε στο προτεινόμενο σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης», μια από τις κύριες καινοτομίες του Νέου Συμφώνου.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, τα κράτη μέλη θα έχουν τρεις επιλογές για να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές: να μετεγκαταστήσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αιτούντων άσυλο, να πληρώσουν 20.000 ευρώ για κάθε αιτούντα που αρνούνται να μετεγκαταστήσουν ή να χρηματοδοτήσουν επιχειρησιακή υποστήριξη, όπως προσωπικό και εξοπλισμό. Οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε 30.000 μετεγκαταστάσεις ετησίως, αλλά επιμένει ότι το σύστημα δεν θα αναγκάσει καμία χώρα να δεχτεί πρόσφυγες, εφόσον συνεισφέρουν μέσω οποιασδήποτε από τις άλλες δύο επιλογές.

«Θα προστατεύσουμε την Πολωνία από τον μηχανισμό μετεγκατάστασης», είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.

Ο Τουσκ – ο οποίος ανήκει στην κεντροδεξιά Πλατφόρμα Πολιτών – εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο Δεκέμβριο, υποσχόμενος να ηγηθεί μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης και να θέσει τέλος στην οκταετή ευρωσκεπτικιστική κυριαρχία του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Θεωρείται στενός σύμμαχος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά η σθεναρή απόρριψη του συμφώνου έχει κάπως ρίξει κρύο νερό σε μια μεταρρύθμιση που χαιρετίστηκε «ιστορική» και «τεράστιο επίτευγμα για την Ευρώπη» από την ίδια τη φον ντερ Λάιεν.

Η Ουγγαρία, ένας άλλος γνωστός επικριτής του Νέου Συμφώνου, εξέφρασε επίσης μομφή.

«Είναι κρίμα που μετά από εννέα χρόνια από την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, το Κοινοβούλιο κατέληξε σε μια λύση που ουσιαστικά αποτελεί σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας των εθνικών κρατών», είπε ο Zoltán Kovács, διεθνής εκπρόσωπος της κυβέρνησης, την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Το Σύμφωνο δεν πρόκειται να προσφέρει μια εφαρμόσιμη λύση για κανένα κράτος μέλος», πρόσθεσε.

Ο Kovács επέμεινε ότι η χώρα του θα σταθεί εναντίον του Νέου Συμφώνου, υποστηρίζοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη την ουγγρική εμπειρία και είναι «καταδικασμένη να αποτύχει».

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν η Βουδαπέστη θα αγνοούσε ανοιχτά τους κανόνες και θα κινδύνευε να υποβληθεί σε διαδικασία παράβασης, ο εκπρόσωπος ήταν πιο προσεκτικός και είπε ότι η κυβέρνησή του πρέπει ακόμη να εξετάσει την «ακριβή διατύπωση» που περιλαμβάνεται στην αναθεώρηση.

Έντονες αντιδράσεις

Πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η μεταρρύθμιση είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά. Ορισμένες προοδευτικές φωνές ένιωσαν ότι το Νέο Σύμφωνο υποχώρησε στις πιέσεις των ακροδεξιών δυνάμεων και έθεσε σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Ακροδεξιές φωνές, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού Rassemblement National, καταψήφισαν επίσης μέρη του συμφώνου, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του δεν φτάνουν αρκετά μακριά για την προστασία των συνόρων.

Η έγκρισή του έρχεται ακριβώς την ώρα για τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου, και στις οποίες η μετανάστευση θα είναι το επίκεντρο των ψηφοφόρων.

Μια πρόσφατη αποκλειστική δημοσκόπηση του Euronews/Ipsos έδειξε ότι μόλις το 16% των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζει την πολιτική του μπλοκ για τη μετανάστευση, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (51%) αντιτίθενται σε αυτήν.

πηγή: in.gr