Αυτές θα είναι οι προτεραιότητες του Νίκου Αναστασιάδη στην δεύτερη πενταετία του

Τι δήλωνε στην εφημερίδα “24” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης πριν από τις προεδρικές εκλογές. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών, επικρατώντας για δεύτερη φορά του Σταύρου Μαλά, μετά τον β’ γύρο των εκλογών του 2013 με 56% έναντι 44%. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας για 10 συνολικά χρόνια, μέχρι το 2023 και πριν από τις εκλογές είχε μιλήσει στην εφημερίδα “24” για τις προτεραιότητες που θα έχει η κυβέρνησή του.

Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει ότι: “Θεωρούμε όμως ότι σημειώσαμε πρόοδο που μας χαροποιεί, αλλά δεν μας ικανοποιεί. Εμείς έχουμε πιο υψηλές προσδοκίες που αν ο λαός μας εμπιστευτεί ξανά, θα τις κατακτήσουμε με σταθερό και υπεύθυνο βηματισμό προς τα εμπρός, όπως κάναμε και στην πρώτη θητεία μας”.

Για το Κυπριακό είχε τονίσει ότι “οι συμπατριώτες μου θέλω την ώρα της κάλπης να θυμούνται και το μεγάλο άλμα που κάναμε και στο Κυπριακό φέρνοντας το πρόβλημα μια ανάσα από τη λύση του. Είναι ανάγκη να δώσουμε συνέχεια σε αυτό που ξεκινήσαμε και είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του”.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην πρώτη πενταετία για τα ενεργειακά και τις διεθνείς συμμαχίες και αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι το 2023: “Είναι στόχος μας η Κύπρος να καταστεί παράγοντας σταθερότητας και ενεργειακός κόμβος στην νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών. Αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Ελλάδα, επιδιώκοντας να δημιουργήσουμε γέφυρες με τους γείτονές μας, χωρίς αποκλεισμούς και μισαλλοδοξίες. Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε θέση να συμμετέχει σε συνεργασίες όπου δεν είχαμε πρόσβαση πριν την ανακάλυψη υδρογονανθράκων. Σημειώνω σχετικά τις εξαιρετικής σημασίας Τριμερείς Συνεργασίες που έχουμε συνομολογήσει με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη, αλλά και τη συμφωνία μας με την Ιταλία. Αυτή είναι η στρατηγική επιδίωξη της ενεργειακής διπλωματίας που εφαρμόζουμε την τελευταία πενταετία. Απώτερος στόχος μας, η αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου στους κόλπους της ΕΕ και διεθνώς, μέσω της ταύτισης των συμφερόντων των χωρών στην περιοχή μας, καθώς και των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας. Χώρες όπως π.χ. η Ιταλία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες από τις προέρχονται τρεις ενεργειακοί κολοσσοί ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και Exxon Mobil. Από αυτή την γεωπολιτική εξίσωση δεν αποκλείουμε ούτε την Τουρκία, νοουμένου ότι θα τερματίσει την κατοχή της Κύπρου, θα αναγνωρίσει την κυριαρχία του κυπριακού κράτους και θα συνεργαστεί εποικοδομητικά για τη λύση του Κυπριακού. Υπό συνθήκες λύσης, και με δεδομένες τις σχέσεις συνεργασίας που θα αναπτυχθούν και με την Τουρκία, τότε ναι, η Κύπρος θα γίνει αυτό που λέμε. Θα καταστεί ο πιο σημαντικός παράγοντας σταθερότητας της περιοχής και θα λειτουργεί και σαν γέφυρα σχέσεων της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη”.