Αγίου Βαλεντίνου 2023: Πώς καθιερώθηκε η ημέρα των ερωτευμένων

Η ιστορία πίσω από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ηημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2023, η ημέρα που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι, έφθασε. Η ημέρα είναι αυτή η στιγμή του χρόνου που οι ερωτευμένοι εκφράζουν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα, γλύκα, σαν ένα δεύτερο «πρώτο ραντεβού». Μία ξεχωριστή ημέρα για όσους αγαπάνε!

Η έμπνευση για την καθιέρωση αυτής της γιορτής ήρθε από τα Λουπερκάλια, τη γιορτή που διεξαγόταν στα μέσα Φεβρουαρίου. Τα Λουπερκάλια ήταν μια από τις παλαιότερες ρωμαϊκές γιορτές που τελούνταν κάθε χρόνο προς τιμήν του Λούπερκους, πρώιμου θεού της γονιμότητας στη ρωμαϊκή μυθολογία. Γιορτάζονταν σε πολλές πόλεις της Ιταλίας και της Γαλατίας. Η γιορτή απαγορεύτηκε το 494 μ.Χ. από τον Πάπα. Το φεστιβάλ, που γιόρταζε τον ερχομό της άνοιξης, περιελάμβανε τελετουργίες γονιμότητας, καθώς και το ζευγάρωμα γυναικών με άνδρες μέσω κλήρωσης.

Στα τέλη του 5ου αιώνα, ο Πάπας Γελάσιος Α’ απαγόρευσε τους εορτασμούς για τα Λουπερκάλια. Θεωρείται πως η σημερινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αντικατέστησε τη γιορτή αυτή.

Η πραγματική προέλευση της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου έχει μία άλλη, κρυμμένη ιστορία από πίσω της.

Η Ημέρα αυτή γιορτάστηκε ως ημέρα ρομαντισμού μέχρι τον 14ο αιώνα περίπου. Αν και υπήρχαν αρκετοί χριστιανοί μάρτυρες με το όνομα Βαλεντίνος, η ημέρα θεωρείται ότι πήρε το όνομά της από έναν ιερέα που μαρτύρησε από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β’ Γότθικο. Σύμφωνα με τον σχετικό μύθο, ο ιερέας έστειλε ένα γράμμα στην κόρη του δεσμοφύλακά του, με την οποία είχε γίνει φίλος καθώς τον θεράπευσε από την τύφλωση. Το γράμμα έφερε την υπογραφή:

«Από τον Βαλεντίνο σου»

Αγίου Βαλεντίνου 2023

Από την άλλη, ένας άλλος μύθος αναφέρει πως ο Άγιος Βαλεντίνος αψήφησε τις εντολές του τότε αυτοκράτορα και πάντρευε κρυφά ζευγάρια. Πραγματοποιούσε τους γάμους για να γλιτώσει τους συζύγους από το να σταλθούν στον πόλεμο και αυτός είναι ο λόγος, που η γιορτή του συνδέεται με την αγάπη.

Η επίσημη έναρξη της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου κάνει την πρώτη της εμφάνιση το 1500, ενώ στα τέλη του 1700 χρησιμοποιήθηκαν οι πρώτες τυπωμένες εμπορικές «ερωτικές» κάρτες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να τις χρησιμοποιούν από τα μέσα του 1800.

Ο Άγιος Βαλεντίνος συνήθως εκπροσωπείται από τον Έρωτα, τον Ρωμαίο θεό της αγάπης, ο οποίος περιβάλλεται από τις καρδιές και τα βέλη του.

πηγή: neolaia.gr