Άγνωστο το πότε έρχεται η Τρόικα

 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαμήνυσε παράλληλα ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ προς το δικαιότερο και όχι η κατάργησή της.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς κατά πόσον έχει καθοριστεί πότε θα επανέλθει το κλιμάκιο της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ), στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με την Τρόικα είμαστε σε διαβούλευση και επαφή, όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαβούλευση και επαφή τότε θα συζητήσουμε και θα δούμε πότε θα κατέλθει η Τρόικα στην Κύπρο. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η Τρόικα θα έρθει η Τρόικα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαβουλεύσεων», διευκρίνισε.

Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο του 2012 βρίσκεται στο 3,1% και κληθείς να σχολιάσει τις προβλέψεις της Τρόικας για 5,5% μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η δική μας εκτίμηση με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, είναι ότι το έλλειμμα θα κινηθεί περίπου στο 4,5%».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως προηγουμένως η Κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί γύρω στο 3,5%. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα και με μια προκαταρκτική σύγκριση που έχει γίνει από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών – διότι μελετούνται περισσότερο τα στοιχεία – φαίνεται ότι οι πρώτοι έξι μήνες έχουν φέρει αύξηση των εσόδων κατά 1,26%, κάτι που είναι λιγότερο από αυτό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2012», είπε.

Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η αύξηση των εσόδων είναι λιγότερη από την προσδοκώμενη, αυτό οφείλεται, όπως είπε, σε μια σειρά από λόγους, όπως, για παράδειγμα, η μείωση της κατανάλωσης που έχει φέρει και λιγότερη αύξηση από την αναμενόμενη από τους φόρους κατανάλωσης.

«Αυτό έχει να κάνει με την αυξημένη ύφεση στην οικονομία, ενώ προβλεπόταν περίπου 0,5% ύφεση ή όπως λέμε στην οικονομική γλώσσα αρνητική ανάπτυξη, φαίνεται ότι μέχρι τώρα η αρνητική ανάπτυξη είναι 1,5%. Αυτό σημαίνει μείωση του ΑΠΕ και αυτό αντανακλάται και πάνω στα έσοδα», είπε και συμπλήρωσε πως υπάρχει και μια σειρά από άλλους λόγους, όπως η μειωμένη παραγωγή σε μια σειρά από τομείς, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που υπάρχει στη χώρα, των προβλημάτων που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα. «Η οικονομία είναι μια αλυσίδα που ο ένας τομέας επηρεάζει τον άλλο και δημιουργούνται διάφορα προβλήματα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στα έξοδα, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτά είναι μειωμένα κατά 1,37%, σημειώνοντας πως και η μείωση των εξόδων είναι λιγότερη από την αναμενόμενη καθώς προϋπολογιζόταν περίπου στο 3%. Αυτό υπάρχει, όπως εξήγησε, και λόγω αυξημένου κόστους του δανεισμού και άλλων παραγόντων.

«Είμαστε πιο κάτω από το αναμενόμενο σε ό,τι αφορά τη μείωση των εξόδων. Η Κυβέρνηση είχε ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων για την περαιτέρω μείωση των δαπανών και των εξόδων και την περαιτέρω αύξηση των εσόδων. Αυτό γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένα έχοντας υπόψη και τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου θα συνεχίσουμε την προσπάθεια έτσι ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα διαμορφωθεί πακέτο μέτρων ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν τα έξοδα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτή η συζήτηση έχει συμπέσει και με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο και με τη συζήτηση που διεξάγεται με την Τρόικα για την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων, τόσο μέτρων αναδιάρθρωσης όσο και δημοσιονομικών. «Εξ αντικειμένου, αυτή η συζήτηση για επιπρόσθετα μέτρα συμπίπτει με τη συζήτηση που κάνουμε με την Τρόικα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί η Κυβέρνηση δεν προωθεί νέο πακέτο μέτρων στη Βουλή πριν από το Μνημόνιο που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν χρειάζονται όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων να περάσουν από τη Βουλή.

Για παράδειγμα, όπως είπε, το πακέτο μέτρων που ενέκρινε η Κυβέρνηση και στο οποίο προβλεπόταν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά 40 εκατομμύρια ευρώ. «Για την υλοποίηση αυτού του μέτρου έχει γίνει συγκεκριμένη δουλειά με τα Υπουργεία και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, έχουν επισημανθεί εκείνα τα κονδύλια, τα οποία μπορούν να μειωθούν ή να περικοπούν με στόχο να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες. Είχαμε στείλει με τη μορφή του κατ’ επείγοντος στη Βουλή το θέμα της αύξησης της φορολογίας των καπνικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών κάτι που, δυστυχώς, δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή», ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως τέτοιες ενέργειες που η Κυβέρνηση μπορεί να τις κάνει χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της Βουλής, τις κάνει. «Από κει και πέρα το πώς θα συνεχίσουμε με τη Βουλή αυτό είναι θέμα που θα δούμε με τη Βουλή», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση από ποιά μισθολόγια θα αποκοπούν ποσά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Τρόικα έχει άποψη από πού θα περικοπούν ή τί θα αυξηθεί, όπως έχουμε και εμείς άποψη και θέση. Και είναι αυτήν», συνέχισε, «τη διαβούλευση που κάνουμε ως Κυβέρνηση μέσα από τη συγκεκριμένη επεξεργασία θέσεων και προτάσεων, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα».

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες για κατάργηση της ΑΤΑ, ο κ. Στεφάνου είπε αρχικά πως δεν επιθυμεί να μπει στη συζήτηση για την ΑΤΑ. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι για το θέμα της ΑΤΑ έγιναν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ προς το δικαιότερο κάτι που θα φέρει και εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος. Τονίζω αναδιάρθρωση και όχι κατάργηση», κατέληξε.