Δύο παράνομα εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα, με ισχύ πάνω από 20kw, εντόπισε η ΑΗΚ μετά από καταγγελίες, ωστόσο, αυτά φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, με την Αρχή να επιστρατεύει μέχρι και το google maps ώστε να εντοπίσει τους παρανομούντες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρμόδια πηγή της ΑΗΚ στην Brief, η Αρχή – μετά από καταγγελίες – εντόπισε δύο εμπορικά υποστατικά, να έχουν τοποθετήσει και να λειτουργούν φωτοβολταϊκά συστήματα και ενώ ούτε τις απαραίτητες άδειες είχαν αλλά ούτε και να τους έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από την ΑΗΚ.
Πρόκειται για δύο επιχειρήσεις, μία στη Λευκωσία και μία στη Λάρνακα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ίδια πηγή, πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, αφού μια τέτοια παρανομία εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για την ασφάλεια των ιδιοκτητών και των εργαζομένων, αφού αυτά τα συστήματα δεν έτυχαν ελέγχου από την ΑΗΚ.
Μάλιστα, για τις δύο περιπτώσεις που εντοπίστηκαν αναμένονται βαριές ποινές τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους τεχνικούς που εγκατέστησαν τα συστήματα.
Η ίδια πηγή, ερωτηθείσα σχετικά με τους λόγους που κάποιος δεν υποβάλλει αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και παρανομεί, επεξήγησε πως με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες των εμπορικών συστημάτων εξοικονομούν κόστος αφού δεν έχουν υποχρέωση να εγκαταστήσουν ripple control και από την άλλη δεν τους γίνεται απόρριψη ενέργειας ΑΠΕ, όπως συμβαίνει με άλλους εμπορικούς.
Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους
Όπως μας επεξηγήθηκε, η παράνομη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ιδιοκτήτες αλλά και για τους ίδιους τους εργαζομένους, αφού δεν προηγείται ο απαραίτητος έλεγχος από την ΑΗΚ, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και προβλήματα στο δίκτυο, αφού ο Διαχειριστής θα έχει αστοχία ως προς τους υπολογισμούς του για την παραγωγή ενέργειας.
Πονοκέφαλος και τα φωτοβολταϊκά σπιτιών
Οι δύο περιπτώσεις που εντοπίστηκαν δεν είναι και οι μοναδικές, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες μας υπάρχουν καταγγελίες, ακόμη και για φωτοβολταϊκά συστήματα σπιτιών.
Όμως στις περιπτώσεις αυτές εντοπίζεται πως οι ιδιοκτήτες των κατοικιών δεν παρανομούν εξ αρχής, αφού και υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και τους γίνεται ο έλεγχος από την ΑΗΚ, ωστόσο, αργότερα προσθέτουν αυθαίρετα περισσότερα πλαίσια ώστε να αυξήσουν την παραγωγή. Κάτι όμως που είναι παράνομο και εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους με τις περιπτώσεις των εμπορικών ακινήτων.
Όπως μας μεταφέρθηκε, έστω και 1kw επιπρόσθετης παραγωγής να προστεθεί μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο, αν κανεί αναλογιστεί πως τη δεδομένη στιγμή στην Κύπρο λειτουργούν 52.500 συστήματα φωτοβολταικών συστημάτων σε σπίτια με ισχύ μέχρι 10kw και 758 εμπορικά συστήματα, με ισχύ άνω των 10kw.
Επιστρατεύει και το google earth η ΑΗΚ
Φυσικά, όπως μεταφέρεται από την ΑΗΚ, ο έλεγχος και ειδικά των οροφών κτηρίων και κατοικιών δεν είναι κάτι εύκολο, αφού η ΑΗΚ δεν μπορεί απλά να εισέλθει σε επιχειρήσεις και κατοικίες για έλεγχο.
Μια σκέψη ώστε να εντοπίζονται με γρήγορους ρυθμούς όσοι παρανομούν είναι μια πρακτική που ακολουθείται και σε πολεοδομικές παρανομίες.
Ειδικότερα, η ΑΗΚ σκέφτεται όπως χρησιμοποιήσει τους χάρτες του Google Earth, καθώς μέσω αυτής της πλατφόρμας μπορούν να εντοπίσουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα.
πηγή: Brief/ Χαράλαμπος Ζάκος