ΑΗΚ: “Το κόστος παραγωγής εξαρτάται από την τιμή του ΦΑ”

Απάντηση στα «επικριτικά για την ΑΗΚ», όπως τα χαρακτήρισε, δημοσιεύματα σε σχέση με την απόφαση για επιδιόρθωση των μονάδων 1,2 και 3 στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό (ΗΣ) Βασιλικού και σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση λύση, έδωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης ξεκαθαρίζοντας ότι ο σημαντικός παράγοντας καθορισμού του κόστους παραγωγής των μονάδων 1,2 και 3 με φυσικό αέριο είναι η ίδια η τιμή του φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στα γραφεία της ΑΗΚ και αφού ξεκαθάρισε ότι η αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό προμήθειας φυσικού αερίου για σκοπούς της ενδιάμεσης λύσης ανήκει στη ΔΕΦΑ, υπογραμμίζοντας ότι η ΑΗΚ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε θέματα που αφορούν τη ΔΕΦΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ εξήγησε ότι λόγω επικριτικών προς την ΑΗΚ, δημοσιευμάτων στον Τύπο τις τελευταίες μέρες, θα πρέπει από πλευράς ΑΗΚ να ξεκαθαρίσουν όλα τα θέματα που έχουν προκύψει σε σχέση με την ενδιάμεση λύση και τα οποία αφορούν την ΑΗΚ.

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα επιδιόρθωσης των μονάδων 1,2 και 3 στον ΗΣ του Βασιλικού με τον ισχυρισμό ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσει η ΑΗΚ στην επιδιόρθωση των μονάδων αυτών διότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες αυτές χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο είναι πιο δαπανηρή από τη χρήση του μαζούτ. «Πρόκειται για τη μισή αλήθεια», σημείωσε ο κ. Γαβριηλίδης εξηγώντας πως αυτό μπορεί να συμβεί όταν η τιμή του φυσικού αερίου είναι αυτή που έχει προσφέρει ο επιτυχών προσφοροδότης μέχρι αυτή τη στιγμή.

«Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πιο χαμηλή τιμή φυσικού αερίου», εξήγησε, υπενθυμίζοντας ότι οι μονάδες 1,2 και 3 στον ΗΣ Βασιλικού έχουν επιδιορθωθεί για να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κύπρου.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η αποδοτικότητα των μονάδων αυτών παραμένει σταθερή ανεξάρτητα με το αν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή μαζούτ, επισημαίνοντας πως ως εκ τούτου σημαντικός παράγοντας καθορισμού του κόστους παραγωγής των μονάδων 1,2 και 3 με φυσικό αέριο είναι η τιμή του φυσικού αερίου.

«Ως εκ τούτου αυτός ο συλλογισμός δεν ισχύει», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την έλευση του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, το κόστος παραγωγής των εν λόγω μονάδων θα μειωθεί.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε σειρά από λόγους οι οποίοι, όπως είπε, συνηγορούν στην ορθότητα της απόφασης της ΑΗΚ για επιδιόρθωση των εν λόγω μονάδων. Όπως εξήγησε οι μονάδες αυτές αναμένεται να εξοικονομήσουν στην ΑΗΚ και στον τόπο, για την περίοδο Ιουνίου 2013 – Ιουνίου 2015, ένα ποσό της τάξης των 150 εκ. ευρώ. «Η περίοδος αυτή από μόνη της αποσβένει ουσιαστικά το κόστος για την επιδιόρθωση ολόκληρου του ΗΣ Βασιλικού και όχι μόνο των μονάδων αυτών», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η επιδιόρθωση των μονάδων αυτών και η μετατροπή τους έτσι ώστε να λειτουργούν χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο, επιτρέπουν στην ΑΗΚ να εξασφαλίζει καλύτερες προσφορές φυσικού αερίου, καθώς θα υπάρχουν ανάγκες για μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.

Ανέφερε ακολούθως σε σχέση με το ενδεχόμενο εγκατάστασης ακόμη μιας μονάδας όμοιας με τις μονάδες 4 και 5, ότι πέραν του ότι το κόστος θα ανερχόταν στα 240 εκ. ευρώ περίπου, μια τέτοια μονάδα θα μπορούσε να είναι έτοιμη όχι πριν από το 2015 – 2016 ακόμα και αν οι εργασίες άρχιζαν την επομένη της καταστροφής του Σταθμού. «Οπόταν γίνεται αντιληπτό ότι είναι εντελώς ανεξάρτητη μια τέτοια επιλογή από την επιλογή επιδιόρθωσης των μονάδων 1,2 και 3 η οποία αποσβένεται από τη λειτουργία των μονάδων κατά την περίοδο Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2015».

Ο Κώστας Γαβριηλίδης απάντησε και στις επικρίσεις περί μυστικοπάθειας σε ό,τι αφορά τη φόρμουλα που έχει χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων, αναφέροντας πως τα αποτελέσματα της προχτεσινής συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο δικαιώνουν την ΑΗΚ σε σχέση με τη μεθοδολογία που έχει ακολουθήσει για να καταλήξει στα συμπεράσματα που έχει καταλήξει από κοινού με τη ΔΕΦΑ και τη ΡΑΕΚ.

Ερωτηθείς κατά πόσο, με βάση το διαφαινόμενο ναυάγιο σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση λύση, η ΑΗΚ μελετά άλλες λύσεις ο κ. Γαβριηλίδης εξήγησε ότι το θέμα των εναλλακτικών επιλογών δεν αποτελεί θέμα το οποίο θα εξετάσει από μόνη της η ΑΗΚ, αλλά θέμα στο οποίο εμπλέκεται τόσο το Υπουργείο Ενέργειας όσο και η ΡΑΕΚ και η ΔΕΦΑ.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αν εφαρμοστεί μια από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται, η οποία έχει αφορά τη μεταφορά ενέργειας στην Κύπρο από το Ισραήλ με υποβρύχιο καλώδιο, αυτό θα σημαίνει, σε περίπτωση που η ποσότητα ενέργειας που θα μεταφέρεται θα μειώσει ικανοποιητικά την τιμή του ηλεκτρισμού στην Κύπρο, το κλείσιμο της ΑΗΚ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ εξήγησε ότι η ΑΗΚ έχει υπογράψει ένα Μνημόνιο Συναντίληψης, ένα προσύμφωνο, για την υλοποίηση αυτού του έργου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια λύση η οποία εξετάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. «Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, τεχνικά και άλλα, υπάρχει και το θέμα του κόστους με δεδομένο ότι μόνο η διασύνδεση με το Ισραήλ είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, όμως είναι ένα θέμα που εξετάζουμε σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε κλείσιμο η ΑΗΚ, είπε ότι αφορά ένα υποθετικό ερώτημα στο οποίο δεν μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς, τέλος, σε σχέση με την προώθηση των ΑΠΕ, ο κ. Γαβριηλίδης αφού ξεκαθάρισε ότι η προώθηση των ΑΠΕ, δεν είναι ένα θέμα που αφορά πρώτιστα την ΑΗΚ αλλά το Υπουργείο Ενέργειας, τη ΡΑΕΚ και το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, σημείωσε ότι η ΑΗΚ θα συνεργαστεί με τις υπηρεσίες αυτές στην προώθηση των ΑΠΕ σε ορθολογιστικά πλαίσια. «Υπάρχουν ορισμένα τεχνικά προβλήματα και ορισμένοι τεχνικοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη διείσδυση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στο σύστημα, είναι κάτι το οποίο εξετάζει τόσο ο ΔΣΜ όσο και η ΡΑΕΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και την ΑΗΚ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ