Άιντε: “Σημαντικός και βοηθητικός ο θρησκευτικός διάλογος για την επίλυση”

{loadposition ba_textlink}

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άϊντε δήλωσε ότι ο θρησκευτικός διάλογος είναι πολύ σημαντικός και βοηθητικός στην διαδικασία για εξεύρεση λύσης του κυπριακού.

Μιλώντας μετά από συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον διευθυντή του Τμήματος Θρησκευτικών Θεμάτων , Μουφτή Ταλίπ Αταλάι στην οποία παρευρέθηκαν επίσης η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, ο Ιμάμης στον Τεκκέ Λάρνακας, Σακίρ Αλεμτάρ και ο Πρόεδρος της ένωσης Ιμάμιδων Φαχρέτιν Οβγκιού, είπε ότι είχαν μια ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική συζήτηση.

Υπενθύμισε ότι συναντήθηκε δύο φορές με τον Μουφτή Αταλάι και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες και ότι ο θρησκευτικός διάλογος στην Κύπρο είναι εξαιρετικός εποικοδομητικός και βοηθητικός στη διαδικασία για τελική λύση.

Επειδή ο θρησκευτικός διάλογος στον οποίο ο Μουφτής Αταλάι είναι “πολύ σημαντικός παίχτης, ενθαρρύνει τους ηγέτες και τους άλλους Κύπριους να πάρουν τα αναγκαία τολμηρά βήματα για να φθάσουν στις αναγκαίες συμφωνίες και αναγκαίες παραχωρήσεις για την εξεύρεση μιας λύσης”.

Επίσης, επειδή γνωρίζουμε τόσους άλλους τόπους όπου επικρατεί πολιτική αστάθεια, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για πολιτικούς λόγους και να δημιουργήσουν διχόνοια. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο να γίνει εδώ γιατί έχουμε δυνατούς θρησκευτικούς ηγέτες οι οποίοι λένε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί εδώ γιατί δεν συνάδει με αυτά που διδάσκουν τα θρησκευτικά βιβλία. Πιστεύω ότι όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να είναι περήφανοι γιατί έχουν έτσι θρησκευτικούς ηγέτες”, ανέφερε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Αταλάι είπε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες όπως ο ίδιος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, καθώς και οι θρησκευτικοί ηγέτες των Μαρωνιτών και των Λατίνων θα υποστηρίξουν τους ηγέτες στις διαπραγματεύσεις για μια διαρκή λύση.

Ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν σημαντικό ρόλο, οι πολιτικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν από τους ηγέτες και ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών είναι να παρουσιάσουν τον εποικοδομητικό ρόλο της θρησκείας για ειρήνη.

Από την πλευρά της, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ένθερμα τον διάλογο με τους θρησκευτικούς ηγέτες των κοινοτήτων στην Κύπρο και οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία για την οποία είναι τόσο αισιόδοξοι τώρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την εκχώρηση της διαχείρισης στο Εβκάφ των μουσουλμανικών χώρων λατρείας στις ελεύθερες περιοχές που ανήκουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν βρίσκονται υπό την προστασία ξένων πρεσβειών, ο κ. Αταλάι είπε ότι το θέμα σίγουρα θα συζητηθεί και οι ηγέτες θα πρέπει να φθάσουν σε μια κοινή απόφαση.

Ανέφερε επίσης ότι είναι πολιτική απόφαση και ότι υποστηρίζουν την πρόταση στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: KYΠΕ