Άιντε… τι θα κάνεις και εσύ στο Κυπριακό;


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Ο Espen Barth Eide, ο νέος Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, αποτελεί προσωπική επιλογή του Μπαν Κι Μουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «24» στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η επιλογή του χωρίς να αφήσει την παραμικρή υπόνοια ότι χωρά αμφισβήτηση. Ο κ. Eide,διετέλεσε τόσο υπουργός Εξωτερικών όσο και υπουργός Άμυνας την τριετία 2011 – 2013.

Πάντως η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη υπό τις περιστάσεις με τον διορισμό του Νορβηγού πολιτικού. Το Προεδρικό αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις από την έδρα του ΟΗΕ, ωστόσο έχει γίνει μια πρώτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα θετικά σημειώνονται δύο δεδομένα. Το πρώτο ότι είναι φιλοευρωπαϊστής. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για είσοδο της Νορβηγίας στην ΕΕ κάτι που τελικώς δεν υπερψηφίστηκε από τον νορβηγικό λαό σε δημοψήφισμα.

Χαρακτηριστική ήταν η άποψή του για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην ΕΕ, η οποία εκφράστηκε σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2012 τονίζοντας ότι «Πιστεύω ότι η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη. Λιγότερο Ευρώπη ή κάποιο είδος αποσύνθεσης δεν είναι μόνο λάθος, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά επικίνδυνο». Θεωρείται καλός γνώστης της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια γενικότερα ως διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το δεύτερο δεδομένο που θεωρεί σημαντικό η Λευκωσία είναι το γεγονός ότι είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν δίστασε τον Μάρτιο του 2012, όταν διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούνσεν σχετικά με τη χρήση πληροφοριών που αποκτώνται κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο και γίνεται παραβίαση των διεθνών συμβάσεων.

Στενός φίλος του Μπαν Κι Μουν

Η πρώτη σχέση του με τον ΟΗΕ ξεκινά πριν από 21 χρόνια. Το 1993, ξεκίνησε να εργάζεται ως ερευνητής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τρία χρόνια μετά έγινε Διευθυντής του προγράμματος το 1996. Το 2004, ήταν ο ιθύνων νους της αναθεώρησης της πολιτικής για την ολοκληρωμένη αποστολή που του ανατέθηκε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ. Υπηρέτησε, επίσης, ως σύμβουλος της ομάδας υψηλού επιπέδου για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της το 2005.

Η επιλογή του κ. Eide από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς συνθέτει στοιχεία που αναμένεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών. Στη Νέα Υόρκη θεωρούν ότι ο πρώτος Ευρωπαίος που αναλαμβάνει τις τύχες της διαχείρισης του Κυπριακού εκ μέρους του ΟΗΕ, θα φέρει τα απαραίτητα αποτελέσματα, ώστε να γίνει η αναγκαία επανεκκίνηση της διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και το τελευταίο δίμηνο χωλαίνει επικίνδυνα.

Δεν θα είναι στη συνάντηση της 2ας Σεπτεμβρίου

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένεται να την κάνει ο αντικαταστάτης του κ. Ντάουνερ, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση που θα υπάρξει από τα Ηνωμένα Έθνη για τον διορισμό του. Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην «24» ανέφεραν ότι θεωρείται απίθανο να δώσει το παρόν ο κ. Eide στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Έρογλου στις 2 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο η κάθοδός του στο νησί θα πραγματοποιηθεί πριν την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Νέα Υόρκη.

Ήδη τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ρίξει στα βαθιά τον νέο ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, καθώς θεωρούν πως από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Το Σάββατο βλέπει Γιούνκερ ο Αναστασιάδης

Η εβδομάδα που ξεκινά εκτός από εβδομάδα ζυμώσεων για το πολύκροτο θέμα με τις εκποιήσεις θα είναι και εβδομάδα σημαντικών συναντήσεων και συσκέψεων για το εθνικό θέμα. Την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Αυγούστου θα γίνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρουσιάσει το πλάνο των προτάσεων που θα καταθέσει στον κατοχικό ηγέτη.

Το Σάββατο, 30 Αυγούστου, στις 10 το πρωί έχει οριστικοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Κυπριακό και την 1η Σεπτεμβρίου, 2014 ώρες πριν το ραντεβού με τον κ. Έρογλου θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

* To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 24/8/2014.