Αισιοδοξία για σταθεροποίηση των οικιστικών ακινήτων από την Κεντρική Τράπεζα

{loadposition ba_textlink}

Αισιοδοξία για σταθεροποίηση των τιμών οικιστικών ακινήτων εκφράζει η Κεντρική Τράπεζα παρά τη μείωση που καταγράφουν για έκτο συνεχές έτος.

Η ΚΤ στηρίζει την αισιοδοξία στο ότι η μείωση τρίτου τριμήνου 2015 είναι μικρότερη από αυτή των προηγούμενων μετρήσεων. Στα διαμερίσματα παρατηρείται, μάλιστα, αύξηση των τιμών σε αντίθεση με τις οικίες που συνεχίζουν να χάνουν αξία.

Το τρίτο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης τιμών κατοικιών κατέγραψε τριμηνιαία μείωση 0,3% έναντι 0,4% που ήταν η μείωση το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Οι τιμές διαμερισμάτων κατέγραψαν τριμηνιαία αύξηση της τάξης του 0,8%, για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2009, η οποία αντισταθμίστηκε από μείωση στις τιμές των οικιών της τάξης του 0,7%.

Σε ετήσια βάση όμως οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν μείωση κατά 3,7% το τρίτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με 5% και 6,5% το δεύτερο και πρώτο τρίμηνο του 2015, αντίστοιχα.

«Η ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, τα μειωμένα δανειστικά επιτόκια και η πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές για βελτίωση του πλαισίου έκδοσης τίτλων αποτελούν εξελίξεις που αναμένεται να επιδράσουν θετικά στη ζήτηση για ακίνητα και στις τιμές των κατοικιών», αναφέρει η ΚΤ.

Στην έκθεση της για τα ακίνητα η ΚΤ δεν κάνει πουθενά αναφορά σε πιθανές επιδράσεις των εκποιήσεων στην προσφορά ακινήτων. Από τις εκποιήσεις έχει εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία.

«Δεδομένου ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, η ανεργία να μειώνεται και η χρηματοοικονομική ευρωστία των τραπεζών να βελτιώνεται, φαίνεται ότι οι τιμές κατοικιών σταθεροποιούνται γύρω στα επίπεδα του μέσου όρου του 2006, έτος κατά το οποίο άρχισε η υπερβάλλουσα ζήτηση για οικιστικά δάνεια που τελικά οδήγησε στην υπερθέρμανση του τομέα», τονίζει.

Ο γενικός δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση στην επαρχία Αμμοχώστου (1,6%). Τριμηνιαίες μειώσεις στον γενικό δείκτη τιμών κατέγραψαν επίσης οι επαρχίες Λευκωσίας (1,3%) και Λεμεσού (0,1%). Αντίθετα, οι επαρχίες Λάρνακας και Πάφου κατέγραψαν τριμηνιαίες αυξήσεις κατά 0,7% και 0,9%, αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών σημειώθηκε στην επαρχία Λευκωσίας (5,1%) ενώ η μικρότερη στην επαρχία Αμμοχώστου (1,6%). Ετήσιες μειώσεις στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών καταγράφηκαν και στις επαρχίες Λεμεσού (3,9%), Λάρνακας (3%) και Πάφου (2,5%).

«Η πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές του πλαισίου για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας αναμένεται να έχει θετική επίδραση στον τομέα», αναφέρει η ΚΤ.

Εκτιμά ότι με την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νόμου καθίσταται δυνατός ο απεγκλωβισμός των αγοραστών ακινήτων που ενώ τήρησαν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι του πωλητή, δεν πήραν τίτλο γιατί είτε το ακίνητο είναι υποθηκευμένο σε δάνειο του πωλητή, είτε ο πωλητής έχει οφειλόμενους φόρους στο κράτος.

«Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την αξιοπιστία της κυπριακής αγοράς ακινήτων, η οποία είχε πληγεί κατά τα προηγούμενα χρόνια όταν πολλοί ξένοι αλλά και ντόπιοι είχαν εγκλωβιστεί στις χρονοβόρες ή και αναποτελεσματικές διαδικασίες που ίσχυαν στο παρελθόν. Επίσης, η έκδοση τίτλων αναμένεται να επισπευσθεί και μέσω της αποτελεσματικότερης διαδικασίας έκδοσης πολεοδομικών αδειών», αναφέρεται.

Παρά τη μείωση, οι τιμές είναι κατά 6,3% ψηλότερες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2006 και πολύ ψηλότερες από τις τιμές που ίσχυαν το 2002.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 30,6% από το 2008, όταν είχαν φθάσει στο ψηλότερο επίπεδο από τότε που η ΚΤ έχει στοιχεία.

Πηγή: stockwatch.com.cy