Αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι για οικονομική ανάκαμψη (docs)

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (51%) δήλωσαν ότι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ (αύξηση κατά 49% σε σχέση με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του 2013, βλέπε παράρτημα). Συνολικά, το 43 % των πολιτών (+ 1 εκατοστιαία μονάδα σε σχέση με έρευνα που διενεργήθηκε την άνοιξη του 2013)  θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση νέων παγκόσμιων προκλήσεων (βλ. παράρτημα). Επίσης, η αισιοδοξία αυξάνεται καθώς ο αριθμός των Ευρωπαίων που αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στην απασχόληση έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του σημείωσε άνοδο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (από 36 % σε 40 %).

Οι προκλήσεις συνεχίζονται: Η ανεργία (49 %, -3), η γενικότερη οικονομική κατάσταση (33 %, + 2), ο πληθωρισμός (20 %, αμετάβλητο ποσοστό) και το δημόσιο χρέος (15 %, – 1) είναι τα τέσσερα κύρια προβλήματα που οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σε εθνικό επίπεδο, ενώ σε προσωπικό επίπεδο, ο πληθωρισμός θεωρείται σαφώς το πιο σοβαρό πρόβλημα (40 %, -1). Οι Ευρωπαίοι θεωρούν τη γενικότερη οικονομική κατάσταση (45%, -3), την ανεργία (36%, + -2 ) και τη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (26%, – 4) ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή.

Η Ιρλανδία στο επίκεντρο: Καθώς η Ιρλανδία εξέρχεται από το πρόγραμμα διάσωσης, τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάζουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις αντιλήψεις των Ιρλανδών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους. Ο αριθμός των Iρλανδών που αναμένει ότι η εθνική οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί κατά το επόμενο έτος αυξήθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και ο αριθμός των Ιρλανδών που αξιολογεί την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους ως καλή αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. 

Τέλος, η υποστήριξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης με ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, παρέμεινε σχεδόν σταθερή, με περισσότερους από τους μισούς Ευρωπαίους να τάσσονται υπέρ αυτού (52 %, + 1 από την άνοιξη του 2013). Σε 21 κράτη μέλη, η απόλυτη πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του ευρώ, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (79 %), τη Σλοβενία (78 %), τη Σλοβακία (78 %), την Εσθονία (76 %) και τη Φινλανδία (75 %).

Ιστορικό 

Το Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου του 2013 είναι η τελευταία έκδοση μιας εξαμηνιαίας δημοσκόπησης που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων μεταξύ 2 και 17 Νοεμβρίου 2013. Συνολικά ερωτήθηκαν 32.409 άτομα σε 28 κράτη μέλη της ΕΕ και στις 5 υποψήφιες χώρες (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Τουρκία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Δείτε εδώ ολοκληρωμένη την έρευνα