Αισιοδοξία και πολλή δουλειά για το «restart» του τουρισμού

Θετικά τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση του 2022 – Έρχονται νέα σχέδια για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος στις ορεινές περιοχές

Ο τουρισμός φαίνεται ότι ξυπνά σιγά – σιγά από τον λήθαργο στον οποίον είχε περιέλθει λόγω πανδημίας. Οι τουριστικοί παράγοντες θεωρούν το 2020 ως «μη γενόμενη» σεζόν, ενώ είδαν την χρονιά που μας πέρασε, το 2021 οι «συγκρατημένοι» στόχοι να εκπληρώνονται και μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς να ξεπερνούν τις προσδοκίες. Η Κύπρος εξάλλου έφτασε στο 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, παρά τις προβλέψεις του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού ότι η κίνηση θα κυμαινόταν γύρω στο 40%. Τα στοιχεία και οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση του 2022, παρά τις ανησυχίες για πισωγυρίσματα που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον με το «καλημέρα» του νέου έτους, είναι ευοίωνα.

Ωστόσο για την επιστροφή στην κανονικότητα και την επαναφορά στα επίπεδα του 2019, υπάρχει ακόμη δρόμος. Ο ίδιος ο Υφυπουργός Τουρισμού αλλά και πολλοί παράγοντες του τουρισμού, έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι το 2024 θα είναι η χρονιά πλήρους επιστροφής στα επίπεδα του 2019. Και αυτό φυσικά, υπό την αίρεση της πανδημίας.

Αφετέρου, για να ξαναπάρει μπρος η μηχανή της τουριστικής βιομηχανίας και να επανέλθουν οι δείκτες στα προ πανδημίας επίπεδα, χρειάζεται αρκετή και συντονισμένη δουλειά από θεσμικούς και ιδιωτικούς παράγοντες. Κάτι που φαίνεται να γνωρίζουν καλά οι ιθύνοντες του τουρισμού οι οποίοι με τις δράσεις τους προσπαθούν να βάλουν τα θεμέλια αφενός για την ικανοποιητική τουριστική κίνηση το 2022 και αφετέρου, για την στρατηγική αναδιαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Στοχευμένες κινήσεις και ανοίγματα σε αγορές που μέχρι τώρα δεν ήταν στις «πάνω θέσεις» του πελατολογίου της Κύπρου, διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος πέραν από το «ήλιος και θάλασσα», αναβάθμιση των υποδομών που θα μπορούσαν να στηρίξουν εναλλακτικές και ολόχρονες μορφές τουρισμού, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί και φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς.

 

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για το 2022 παρά την «απειλή» της Όμικρον

Η έξαρση της πανδημίας που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον στο πέρασμα από το 2021 στο 2022, προκάλεσε ανησυχία στον κόσμο του τουρισμού αφού οι πρώτες «αντανακλαστικές» αντιδράσεις της αγοράς σκιαγραφούσαν ένα νέο πισωγύρισμα. Ακυρώσεις πτήσεων, κατακόρυφη μείωση στην αναζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων, μειωμένη ζήτηση για κρατήσεις σε ξενοδοχεία είναι μόνο μερικά στοιχεία που συσσώρευαν εκ νέου σύννεφα πάνω από την τουριστική βιομηχανία.

Ωστόσο όσο οι μέρες περνούν και με τα στοιχεία να δείχνουν ότι  Όμικρον παρά την υψηλή μεταδοτικότητά της είναι «αντιμετωπίσιμη», το θετικό κλίμα επανέρχεται γενικώς και ειδικότερα για την Κύπρο.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υφυπουργείο Τουρισμού, στις πρώτες βδομάδες του 2022 οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για  διακοπές στην Κύπρο κατά το 2022, είναι σε σημαντικό βαθμό πολλαπλάσιες από τις αντίστοιχες περσινές αναζητήσεις αλλά και σε σύγκριση με τις αναζητήσεις για άλλους ανταγωνιστικούς με την Κύπρο, τουριστικούς προορισμούς.

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται από παράγοντες τους τουρισμού και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο πρωτόκολλο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία που θα ισχύει από 1 Μαρτίου, φυσικά αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τότε, με την κατάσταση της πανδημίας. Συγκεκριμένα βάσει του υπό αναφορά πρωτοκόλλου, όσοι επισκέπτες έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από κορωνοϊό θα μπορούν να εισέρχονται στη Δημοκρατία χωρίς τεστ, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία θα βρίσκεται η χώρα προέλευσής τους.  Παράλληλα οι μη εμβολιασμένοι και μη νοσήσαντες θα μπορούν να έρχονται με τεστ, και μάλιστα με rapit 24 ωρών.

Δυναμική είσοδος «νέων πελατών» στον κυπριακό τουρισμό

Επιπλέον στοιχείο που επιτρέπει τις αισιόδοξες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση του 2022 αλλά και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, είναι η δυναμική είσοδος στο πελατολόγιο του κυπριακού τουρισμού, νέων χωρών.

Μάλιστα οι «προσθήκες» αυτές γίνονται χωρίς να υπάρχουν «απώλειες» από τους παραδοσιακούς επισκέπτες της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ κοκ.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Τσεχία, η Ουγγαρία κ.α. φαίνεται ότι θα ενισχύσουν τον κυπριακό τουρισμό στα επόμενα χρόνια. Ήδη κάποιες από αυτές τις αγορές, έχουν ήδη σημαντική συνεισφορά στον κυπριακό τουρισμό ενώ το μέλλον προβλέπεται να γίνει πιο δυναμική η παρουσία τους.

Είναι ενδεικτικές πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, αναφορικά με την αγορά της Πολωνίας: «Η Πολωνία αν όχι από φέτος, τουλάχιστον του χρόνου θα είναι στις τρεις σημαντικότερες αγορές της Κύπρου. Μια χώρα που πριν λίγα χρόνια βρισκόταν εκτός πεντάδας […]Είναι απίστευτο το πόση διάθεση έχουν δείξει για ταξίδι οι Πολωνοί εν μέσω πανδημίας. Δεν τους επηρεάζει όπως φαίνεται –ψυχολογικά εννοώ- η κατάσταση της πανδημίας και οι δυσκολίες που προκύπτουν απ’ αυτήν. Πρόκειται για μια πολύ ανθεκτική αγορά».

Παράλληλα και με δεδομένο το ενδιαφέρον αεροπορικών εταιριών να βάλουν πτήσεις προς την Κύπρο από διάφορα αεροδρόμια κεντρικών ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, αυξάνοντας έτσι τις «γέφυρες» εισόδου στην Κύπρο, στο υφυπουργείο τουρισμού αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει αύξηση ενδιαφέροντος και από αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Αγορές που χαρακτηρίζονται παραδοσιακά ως «ανθεκτικές» αλλά και «ποιοτικές» αφού αναζητούν εμπειρίες πέραν από τον «ήλιο και τη θάλασσα».

Στόχος να συνεχιστεί η αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης

Στα θετικά στοιχεία της τουριστικής κίνησης του 2021 είναι η σημαντική αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών.  Συγκεκριμένα από τα 680 ευρώ το 2019, στην χρονιά που μας πέρασε, το ποσό αυτό ανήλθε στα 810 ευρώ περίπου ή αλλιώς αυξήθηκε κατά 20%.

Στόχος των ιθυνόντων του τουρισμού είναι να μη χαθεί αυτή η δυναμική και μάλιστα να ενισχυθούν οι παράγοντες που ευνοούν αυτή την εξέλιξη:  Αφενός οι αυξημένες πτήσεις με χαμηλού κόστους εταιρίες που επιτρέπουν την μεγαλύτερη δαπάνη στον προορισμό αφού εξοικονομούνται χρήματα στο κόστος μεταφοράς και σε συνάρτηση με αυτό οι «νέοι πελάτες» που η τουριστική τους κουλτούρα εκτείνεται πέραν από το «all inclusive».

Έρχονται σχέδια ενίσχυσης και αναβάθμισης του τουρισμού ορεινών περιοχών  

Παράλληλα με τις δράσεις που στοχεύουν στην γνωστοποίηση του πολυποίκιλου τουριστικού προϊόντος της Κύπρου σε υφιστάμενες και νέες αγορές, ιδιωτικές και κρατικές πλέον πρωτοβουλίες  προσβλέπουν στην ενίσχυση των υποδομών του τουρισμού σε ορεινές περιοχές.

Με την ενίσχυση από ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού στο επόμενο διάστημα (κάποια εξ αυτών σε βάθος τετραετίας) συγκεκριμένα σχέδια που στοχεύουν στην ενίσχυση και το «άνοιγμα» του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Συγκεκριμένα στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα εξής σχέδια:

• Σχέδιο χορηγιών για αναβάθμιση τουριστικών καταλυμάτων / ξενοδοχείων σε ύπαιθρο, ορεινά και ακριτικές περιοχές, για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

• Σχέδιο χορηγιών για αναβίωση περιοχών της υπαίθρου, ορεινών και ακριτικών περιοχών, μέσω της δημιουργίας αυθεντικών εμπειριών, για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Αφορά τη διεύρυνση και συνέχιση του Προγράμματος για Πραγματοποίηση Έργων Τοπικού Χαρακτήρα με Τουριστική Πτυχή, το οποίο υλοποιείται με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

• Σχέδιο χορηγιών για αναβάθμιση παραδοσιακών χώρων εστίασης ή πώλησης παραδοσιακών προϊόντων με την προϋπόθεση ένταξής τους στο Σύμφωνο «Taste of Cyprus».

• Σχέδιο χορηγιών για δημιουργία ιατρικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων αυτόνομης υποβοηθούμενης διαβίωσης σε τουριστικά καταλύματα / ξενοδοχεία, με στόχο την προσέλκυση ιατρικού τουρισμού και τουρισμού υγείας και ευεξίας.

πηγή: Economy Today