ΑΚΕΛ: Απουσία πολιτικού συντονισμού της νέας Κυβέρνησης


Διαβάστε επίσης, “Οικολόγοι: Δεν αξιοποιούνται γυναίκες και νέοι άνθρωποι στο Υπουργικό” και “Ανακατατάξεις στη Βουλή με τις υπουργοποιήσεις Βουλευτών”.


O Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Σταύρος Ευαγόρους ανέφερε σήμερα πως δεν μπορούν να ερμηνευθούν διαφορετικά οι χθεσινές δηλώσεις του νέου Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή σε σχέση με τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι η αναφορά του νέου Υπουργού Οικονομικών για τη μικρή σημασία που δίνει ο ίδιος στο δημόσιο χαρακτήρα των ημικρατικών οργανισμών είναι ξεκάθαρη παραπομπή στα σχέδια που έχει η νέα Κυβέρνηση για αποκρατικοποίηση – ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Διερωτήθηκε κατά πόσο η πιο πάνω δήλωση συνάδει με τα όσα προεκλογικά έχει δεσμευτεί ο νέος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τους υπάλληλους των δυο μεγάλων ημικρατικών οργανισμών για να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.

Επιπρόσθετα, ο Σταύρος Ευαγόρου κάλεσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ το νέο Υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προθέσεις της νέας Κυβέρνησης σε σχέση με την πολιτική λιτότητας. «Είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να υπάρξουν επιπρόσθετες εξοικονομήσεις 1δις ευρώ πέραν του μνημονίου όπως ο ίδιος έχει δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα σε οικονομικό Συνέδριο; Είναι δέσμευση της νέας Κυβέρνησης η πολιτική λιτότητας να μην διαρκέσει μόνο όσο διαρκεί το μνημόνιο αλλά για την επόμενη δεκαετία;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ οφείλει να σημειώσει για ακόμη μια φορά ότι οι πραγματικότητες δεν αφήνουν πλέον στην Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη τη δυνατότητα να συνεχίσει να καλλιεργεί αυταπάτες. «Τόσο οι ψεσινές δηλώσεις του κ. Σιαρλή για τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης του Μνημονίου όσο και η ανάλυση της Merrill Lynch για τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση στην κυπριακή οικονομία και που εντοπίζονται στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την αδυναμία εκτίμησης από πλευράς ΔΗΣΥ των πραγματικών δεδομένων της κυπριακής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 ανήλθε στο 4,9% του ΑΕΠ αντί του προβλεπόμενου 5,3%. Το παραθέτουμε ως ένα πρόσθετο στοιχείο που καταδεικνύει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι διαχειρίσιμα, σε αντίθεση με τις ανάγκες των τραπεζών οι οποίες μας υποχρέωσαν να προσφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης» συμπλήρωσε.  

Ανέφερε τέλος και «προς αποφυγή παρερμηνειών ως προς τη θέση του ΑΚΕΛ», ότι «το κούρεμα καταθέσεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί τη λύση για την διατήρηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

«Για όσους σπεύδουν να ταυτίσουν το ΑΚΕΛ με τέτοιες πολιτικές τους προτρέπουμε να αντιληφθούν ότι η προεκλογική περίοδος έχει παρέλθει οριστικά και ο κυπριακός λαός αναμένει προτάσεις και λύσεις» πρόσθεσε καταλήγοντας ο Σταύρος Ευαγόρου.

Πηγή ΚΥΠΕ