ΑΚΕΛ : Επιβεβλημένη η δημιουργία εθνικού κέντρου για τον καρκίνο

Της Αλεξίας Καφετζή

Είναι με έντονη απαρέσκεια που πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να ακυρώσει τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.

Η βελτίωση της ανίχνευσης, της πρόσβασης στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία του καρκίνου, την εκπαίδευση, την έρευνα καθώς και η ποιότητα ζωής για όλους όσοι είναι αντιμέτωποι με τον καρκίνο, αποτελούν απόλυτες κορυφαίες προτεραιότητες για το ΑΚΕΛ.

Είναι για αυτό που θεωρούμε επιβεβλημένη τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Κέντρου για τον Καρκίνο που θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις και θα καθορίσει προτεραιότητες, με στόχο την μείωση των περιστατικών αλλά και την ολιστική φροντίδα και παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.  Ένα κέντρο που θα έχει ευθύνη να υλοποιήσει την Εθνική Στρατηγική αλλά και όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο, σε σχέση με την ύπαρξη ολοκληρωμένων κρατικών ογκολογικών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζουμε ότι ούτε στον αρχικό προϋπολογισμό του έτους η Κυβέρνηση είχε περιλάβει κονδύλι για τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου για το Καρκίνο. Γεγονός που αποκαλύπτει την έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης αλλά και  σχεδιασμού στο τομέα της Υγείας. Η τότε αντίδραση του ΑΚΕΛ και της κοινωνίας ανάγκασε την Κυβέρνηση αρχικά ν’ αναθεωρήσει.

Χτές δυστυχώς μάθαμε ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε. Ούτε τα 4000 περιστατικά καρκίνου το χρόνο στον τόπο μας, δεν είναι αρκετά για να πείσουν την Κυβέρνηση για την ανάγκη υλοποίησης του έργου αυτού. Στη κυβέρνηση αρκούν οι ροζ κορδέλες, οι εξέδρες και μουστάκια το Νοέμβρη.

Η αλληλοεπίρριψη ευθυνών που έχει καταστεί επίσημη πολιτική του κυβέρνησης προκαλεί το αίσθημα ανασφάλειας μέσα στη κοινωνία. Καλούμε τη κυβέρνηση επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη της.

Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος το ΑΚΕΛ προχωρεί το συντομότερο στην εγγραφή του θέματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.