ΑΚΕΛ : Ισοπεδωτικές και άδικες οι νέες «πράσινες» φορολογίες

Της Αλεξίας Καφετζή

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την επιβολή νέων φορολογιών στα καύσιμα και στο νερό είναι για άλλη μια φορά ισοπεδωτικές και άδικες, αφού φορτώνουν το βάρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Την ώρα που η Κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη βρήκε τον τρόπο να χαρίσει εκατομμύρια σε επιχειρήσεις που κάνουν υπερκέρδη με την οριζόντια κατάργηση του ετήσιου τέλος των εταιρειών, δεν έχει κανένα δισταγμό να φορτώσει την κοινωνία τα €100 εκ των νέων «πράσινων» φορολογιών. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη τη φορολογική πολιτική της: Να χαρίζει εκατομμύρια στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και να τα φορτώνει στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση κρίνεται και για την ανεπάρκεια της να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα στηρίξει την κοινωνία. Ενώ φρόντισε να είναι πολύ συγκεκριμένη στις φορολογίες που θα επιβάλλει, δεν βρήκε λέξη να πει για τα αντισταθμιστικά μέτρα που οφείλει να λάβει για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Προφανώς και η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια είναι μια διαδικασία χωρίς επιστροφή. Πριν όμως η Κυβέρνηση ρίξει την ευθύνη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα πρέπει πρώτα η ίδια να αναλάβει την δική της ευθύνη και να προχωρήσει στη δημιουργία υποδομών που να δίνουν βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ανεπάρκεια της τελευταίας δεκαετίας δεν θα πρέπει να την πληρώσει η κοινωνία.